CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Vaga General #14N. A les dones, ens sobren els motius

Diumenge, 4 novembre, 2012

VAGA GENERAL #14N. A LES DONES ENS SOBREN ELS MOTIUS.

NOVA RETALLADA DE LA LLEI DE DEPENDÈNCIA DEL GOVERN RAJOY

A finals de setembre el govern de Rajoy va anunciar noves retallades a l'avantprojecte del pressupost de la Llei de Dependència. Ja a l’abril es van retallar 238 milions d'euros i ara es tornen a retallar 200 milions més. La primera retallada de la llei afectava a les comunitats autònomes i significava retallades dels pressupostos que les comunitats podien dedicar al finançament de serveis de cura. La segona retallada té conseqüències directes sobre les persones que és dediquen a la cura de persones amb dependència, gairebé totes dones. El mes de juliol el govern del PP anunciava la retallada del 15% de les ajudes que percebran les persones cuidadores.

Gairebé totes les cuidadores són dones de la família. Dones que han d'assumir el rol de gènere assignat i que estalvien a l'estat la responsabilitat de cura que aquests ha d'assumir per tal de redistribuir la riquesa entre totes les persones. El rol de gènere femení ens assigna les dones el rol de cuidadores sense remuneració econòmica i sense reconeixement social. Així els diners rebuts per les cuidadores de la família no és ni la meitat del que es pagaria a una professional per les mateixes tasques. Els diners que l´estat i el govern de CIU paga a les cuidadores filles i mares, es inferior al SMI, sobretot si tenim en compte que és un treball de 24h i 7 dies per setmana. Per això, nosaltres defensem que la Llei de Dependència sigui un servei públic i de qualitat.

L´economista Amaia Perez Orozco reflexiona envers la necessitat de reorganitzar el sistema econòmic i afirma des de l'economia feminista que "la economia es el mantenimiento de la vida, sea o no monetarizada". Amaia P. Orozco indica que "el género funciona como elemento organizador del sistema económico, por lo que debemos analizar las relaciones de género para entender la estructura económica de una sociedad". D'altra banda, Sandra Ezquerra, sociòloga investigadora de la UAB afirma que "la Llei de Dependència no trenca amb la divisió sexual del treball ni dona valor al treball reproductiu més enllà de l'àmbit domèstic". L'interès del governs Rajoy, i també del govern d’Artur Mas es canviar "canviar la societat per reforçar la doble jornada de treball de les dones i els rols tradicionals".
1.087.179 és el pressupost per la dependència al 2013, 200 milions d'euros menys que el 2012.

850.000 persones el 2013 estaran en situació de dependència. Aquest any augmentaran en nombre de persones en aquesta situació.
92% de les cuidadores són dones.

Cati Mesa Luna, cuidadora de la seva mare, afectada per la retallada de la Llei de Dependència.

Isa Garnika Aizkorbe, Secretària de Gènere de CGT Catalunya.

Més informació:

Pàgina Facebook de Gènere. CGT Catalunya : https://www.facebook.com/generecgtcatalunya

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció