CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Vaga indefinida a Cacaolat pel calendari laboral de 2019

Dilluns, 7 gener, 2019

dwklhitx4aat5-a.jpg

Vaga indefinida a Cacaolat

Aquest dijous 3 de gener comença la vaga indefinida en la fàbrica de Cacaolat de Santa Coloma de Gramenet, vaga convocada pel Comitè d'Empresa per mandat dels treballadors.

Per a entendre els motius d'aquesta vaga ens hem de remuntar al 2017, on en plena negociació de l'actual conveni, l'Empresa va presentar una modificació substancial de les condicions de treball (art. 41 Estatut dels Treballadors) en un acte de mala fe en la negociació de conveni, afectant la jornada de treball. El criteri de la secció sindical de CGT era que s'havia de negociar junt al conveni i no imposar-se en un període de consultes paral·lel. El Comitè després d'una tibant període de consultes i assemblees, va presentar als treballadors en assemblea un preacord resultat de la negociació en el període de consultes, en unes votacions polèmiques on només es va deixar votar als treballadors que estaven en la llista d'afectats en aquell moment, obviant que aquest acord afectava més plantilla, atès que deixava ben clar l'escrit que s'incorporaria al conveni en negociació, afectant a la pràctica a tots els treballadors un quart torn i un futur cinquè torn segons necessitats. Des de CGT Cacaolat vam entendre que la proposta era clarament insuficient i com a repulsa al procés utilitzat, vam demanar el vot NO dels treballadors als quals el Comitè va deixar votar (actualment el Comitè el formen 2 Delegats CGT, 2 USOC, 2 UGT i 3 CCOO), guanyant el SÍ per un estret marge de 4 vots.

Una vegada incorporat al Conveni en aquest 2018 se'ns va aplicar un calendari laboral per a operacions, on conciliar la vida laboral i familiar resulta una utopia empitjorant-se el del 2017 i per a aquest 2019 la Direcció ens planteja un empitjorament més gran, alguns exemples són augment de les jornades de 12 hores (no només en els caps de setmana que ja es treballa a torns de 12h), partició dels dies de vacances dels treballadors en més de tres parts, no complir amb el compromís que va donar l'Empresa de no treballar els caps de setmana en període d'estiu mentre treballem a 4 torns (se'ns proposa continuar produint a 4 torns), un estrany acord perquè es realitzin més hores extraordinàries, més jornada anual, va anunciar que es continuarà fent ús sistemàticament de la flexibilitat, departaments com per exemple el de manteniment que a dia avui no saben els treballadors si treballen a 2, 3, 4 o a 5 torns, etc.

Un lliure albir en una Empresa Multinacional, sancionada en diverses ocasions per no complir en Prevenció de Riscos Laborals, on una Avaluació de Riscos Psicosocials realitzada el 2016 va donar un resultat 91,5% de treballadors en la situació 'Més Desfavorable' en l'apartat de Ritmes de Treball per a tota l'Empresa i per a la plantilla més afectada pels calendaris del 2019 els resultats van ser “d'alerta vermella” en tots els conceptes de l'estudi, no realitzant la Direcció cap actuació per a millorar-lo.

Una Direcció reaccionària i repressiva la de Cacaolat, tenim el cas recent de repressió del company Alex acomiadat després de 19 anys de treball que va provocar una ona d'indignació popular i del sindicat CGT del qual és membre, on la justícia va dit que es van vulnerar els drets fonamentals del company i va qualificar com molt greu l'actuació de l'Empresa. En el dia a dia ens trobem amb més casos de maltractament amb contínues amenaces cap als treballadors que no es visualitzen tant, però que sofrim tota la plantilla.

Una Direcció que amb aquestes maniobres d'explotació laboral aplica uns torns maquiavèl·lics per a no incorporar més torns de treball que generarien més ocupació, una demanda és l'ampliació de plantilla que estem cansats de reclamar.

Davant aquesta situació els treballadors de Cacaolat hem dit PROU, ja n'hi ha prou de trilers i enganys, volem que es compleixin els compromisos que es van prendre en la realització del calendari en el 2017, no aguantarem més i per tant hem decidit parar la producció a partir del dia 3 de gener.

Secció Sindical CGT Cacaolat

http://www.cgtbarcelones.com/es/2019/01/02/cacaolat-en-huelga/

- Diversos articles publicats a mitjans informatius sobre la vaga de Cacaolat:

Els treballadors de Cacaolat comencen una vaga indefinida
La manca d’acord amb l’empresa pel calendari laboral de 2019 ha fet que s’aturi la producció de batuts
https://tarragonadigital.com/catalunya/treballadors-cacaolat-comencen-vaga-indefinida

Seguiment gairebé unànime en el primer torn de la vaga dels treballadors de Cacaolat
Els operaris s’oposen a un canvi unilateral del calendari laboral que els faria treballar durant els mesos de juny, juliol, agost, setembre i desembre
http://diaritreball.cat/seguiment-gairebe-unanime-en-el-primer-torn-de-la-vaga-dels-treballadors-de-cacaolat

La segona jornada de la vaga indefinida de Cacaolat manté l’aturada prop del 100%
Els piquets de treballadors han evitat que camions entressin a la factoria de Santa Coloma de Gramenet
http://diaritreball.cat/la-segona-jornada-de-la-vaga-indefinida-de-cacaolat-mante-laturada-prop-del-100

L’any arrenca amb una vaga indefinida de Cacaolat per una calendari laboral conciliador
https://directa.cat/lany-arrenca-amb-una-vaga-indefinida-de-cacaolat-per-una-calendari-conciliador

La vaga dels treballadors de Cacaolat pren dimensió social pel suport de col·lectius ciutadans
Veïnes i veïns de Santa Coloma de Gramenet, clients de la marca de batuts i tots els sindicats presents a l'empresa participen en actes solidaris amb els operaris en vaga indefinida
http://diaritreball.cat/la-vaga-dels-treballadors-de-cacaolat-pren-dimensio-social-pel-suport-de-collectius-ciutadans

dwklhitx4aat5-a.jpg

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció