CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Vaga indefinida al servei de recollida d’escombraries a Vilanova i la Geltrú

Dimarts, 5 novembre, 2013

Vilanova i la Geltrú viu a partir del dimarts 5 de novembre una vaga indefinida al servei de recollida d’escombraries, que l’Ajuntament té externalitzat a l’empresa VALORIZA, propietat de l’antiga gran constructora Sacyr-Vallhermoso (ara anomenada Sacyr) i que compta amb més de 50 treballadors a la ciutat.

La vaga indefinida ha estat aprovada no sols pel comitè d’empresa, sinó per la majoria de treballadors reunits en assemblea. La convocatòria ve motivada per la negociació entorn al conveni col·lectiu dels treballadors. La proposta dels treballadors defensa no perdre més poder adquisitiu i, per tant, la no reducció de salaris i actualització dels mateixos d’acord amb l’IPC, entre d’altres mesures socials. Per la seva part, l’empresa es tanca en banda davant la proposta dels treballadors i ha presentat una contraproposta que té la voluntat de reduir els salaris i que s’emmarca en les mesures de la darrera reforma laboral aprovada pel govern espanyol i que va motivar una vaga general.

El passat 29 d’octubre l’empresa i els treballadors es reunien al Centre de Mediació i Conciliació de Barcelona per mirar d’arribar a un acord en la negociació del conveni col·lectiu, però els representants de la CGT i Cobas, sindicats majoritaris al comitè ja reconeixien que “l’acord és molt i molt difícil a dia d’avui, ja que la seva proposta és profundament injusta”. L’endemà dimecres els representants dels treballadors es reunien també amb el govern vilanoví per mirar de trobar-hi solució i que actués com a mediador i facilitador. El 4 d'octubre el comitè i la direcció, reunits al servei de mediació de la Generalitat a Barcelona, tampoc no arribaven a cap acord.

Mentre que la direcció de l’empresa es mostrava inflexible, els treballadors van oferir iniciar les negociacions a partir de la seva plataforma reivindicativa i no agafant la de la direcció com a punt de partida. Per una banda, els treballadors defensen el manteniment del seu salari i poder adquisitiu, ja que no hi ha hagut cap baixada de la partida municipal al respecte que ho justifiqui; i per l’altra, la direcció planteja tot un seguit de retallades que es basen principalment en reduir plusos del salari base: paga extra de setembre, càrrega lateral… així com també la congelació salarial sense actualització d l’IPC.

La recollida de residus urbans és una de les principals concessions dels serveis públics de l’Ajuntament en termes econòmics i que a Vilanova els darrers temps ha viscut nombroses retallades pressupostàries que han afectat de forma molt important la qualitat del servei. Les darreres retallades es van produir el passat mes de juny, quan es va reduir l’horari del Punt Net, els recursos destinats a la neteja de platges, es va allargar l’amortització de la maquinaria, entre d’altres mesures. A més, en les primeres propostes de pressupost 2014 del govern vilanoví es contempla una nova rebaixa de la partida destinada a VALORIZA. Tot plegat dibuixa un panorama no gens esperançador per la qualitat d’aquest servei públic i per la plantilla.

Sense acord pels serveis mínims

Les posicions de les parts estan tan allunyades que els serveis mínims que ha marcat la Generalitat no es garantiran, almenys el primer dia d’aturada. Aquesta situació es deu al fet que l’empresa encara no ha traslladat les condicions dels serveis mínims que ha establert la Generalitat, que han de ser discutits i acordats entre treballadors i direcció per a ser implantats.

Per la seva banda, el govern municipal prepara tot un seguit de recomanacions a la ciutadania per tal de minimitzar l’impacte de la vaga que van des de no tirar la brossa tan sovint, fer-ho en horaris determinats per cada fracció, entre d’altres mesures.

* Informacions extretes del web de Xarxa Penedès
http://xarxapenedes.cat/

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció