CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Drets laborals personals i col·lectius durant la vaga del 10M a Sanitat (FAQS)

Dimecres, 24 febrer, 2021

 

A continuació detallarem algun dels dubtes més freqüents davant la realització d’una vaga laboral:

1.-Quin és l’horari en que puc fer vaga?

La cobertura de la vaga comença quan s’iniciï el torn que comenci el dia 9 de març i acabi en algun moment del dia 10 fins el torn de nit que s’iniciï el 10 i finalitzi el dia 11.

És a dir, el torn de nit del 9, el torn de matí del 10, el torn de tarda del 10 i el torn de nit del 10.

2.- He de preavisar al meu cap que faig vaga? No, el dret de vaga és un dret fonamental i el podem exercir lliurement. Només en el cas que haguem de fer serveis mínims veurem limitat aquest dret. Encara que hagis dit que no faràs vaga, pots fer-la el dia que estigui convocada.

4.- Què suposa a nivell econòmic que faci vaga? Que no cobraràs pel dia de vaga, ni meritaràs la part proporcional de paga extres aquell dia i no queda cotitzat a la seguretat social. Com qualsevol vaga.

5.- El cap m’ha dit que com jo no treballaré en el meu torn m’haurà de substituir un altre company o que em canviï amb algú altre el torn, això és legal? No, si fas vaga ningú et pot substituir aquell dia i tampoc has de recuperar les hores de vaga. Si saps que t’han substituït a la feina mentre feies vaga pot denunciar-ho a Inspecció de Treball, s’està vulnerant el teu dret de vaga.

6.- M’han assignat serveis mínims però tinc un company que no vol fer vaga i em pot substituir, es pot fer? Si, comuniqueu al vostre cap aquesta situació, el teu company et podrà substituir en els serveis mínims i tu podràs fer vaga.

7.- El meu cap m’obliga a mi a fer serveis mínims perquè sóc qui ha promogut la vaga a la meva feina, això és legal? No, l’assignació arbitrària de serveis mínims a un treballador és sancionable.

8.- Puc decidir fer vaga un cop començada la jornada laboral? Sí, pots decidir en qualsevol moment que fas vaga dins la jornada de vaga i sempre que no se t’hagin assignat serveis mínims.

9.- Com se m’ha d’informar que sóc ‘servei mínim’? Has de rebre una carta on l’empresa expliqui exactament quin punt de l’ordre de serveis mínims de l’administració has de complir. Si tens cap dubte, informa-ho al sindicat: no s’ha de permetre la vulneració del dret de vaga.

10.- El meu jefe m’està pressionant perque no faci vaga. Grava’l i si vols informa’l que la coacció per no fer vaga és un delicte penal que pot fer que acabi a la presó.

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció