CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Valoració de CGT de la vaga general #14N a la Diputació de Barcelona

Dimecres, 21 novembre, 2012

En primer lloc, i com sempre fem després d’una convocatòria d’aquestes característiques, us presentem la nostra modesta contribució al ball de xifres sobre el seguiment de la vaga a la Diputació, a partir de les dades provisionals que ens va lliurar la pròpia corporació en la reunió del comitè de vaga del 15 de novembre.

El 14-N la Diputació computa un total de 3.836 empleats i empleades, de les quals 2.698 tenien jornada laborable efectiva aquell dia. La diferència entre una xifra i altra és deguda al fet que del total d'empleades cal restar les persones a les quals es van assignar serveis mínims (349), les persones amb baixes mèdiques (146), i les persones que es van agafar permís aquell dia (643). Del total de gent amb jornada laborable efectiva el 14-N, 873 van fer vaga, la qual cosa suposa un seguiment del 32,4%.

Aquest seguiment és un xic superior al de la vaga del 29-M. Aleshores van fer vaga 827 persones, la qual cosa suposà un seguiment del 29,8%. Així, doncs, aquest cop hi ha hagut 46 vaguistes més a tota la Diputació i 2,5 punts percentuals més de seguiment. Cal tenir en compte que ara el total d'empleats i empleades és inferior al de fa 8 mesos (3.908 el 29-M, 3.836 el 14-N, és a dir, 72 persones menys en plantilla), i que també han estat inferiors els serveis mínims (han passat de 377 a 349 persones; en percentatge: del 9,6% al 9,1% del total de la plantilla).

Per orgànics (gerències i direccions de serveis), aquells on hi hagut més seguiment han estat els següents: Direcció d'Estudis i Prospectiva (71,4%), Gerència de Serveis de Cultura (68,1%), Direcció de Serveis de Formació (64,5%), Gerència de Serveis de Benestar Social (63,6%), Àrea d'Atenció a les Persones (60%), Gerència de Serveis de Desenvolupament Econòmic (54,7%), Direcció de Relacions Internacionals (53,8%), Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats (48,6%), Gerència de Serveis de Medi Ambient (45%), i Gerència de Serveis de Turisme (37%).

A banda del seguiment en sentit estricte, és interessant també analitzar l'afectació laboral de la jornada de vaga, és a dir, el pes del conjunt de la gent que no va anar a treballar aquell dia (ja sigui perquè van fer vaga, o perquè es van agafar permís). Cal dir que el nombre de gent de permís aquell dia va ser molt alt: 643 persones (un 19,2% del total de la plantilla, descomptant baixes mèdiques i serveis mínims). De fet, aquest nombre de "falsos vaguistes" és clarament superior al de la vaga del 29-M. Aleshores, les persones de permís durant la jornada de vaga van ser 521, les quals representaven un 15,8% de la plantilla. En conjunt, les persones que no van acudir a treballar el 14-N a la Diputació van ser 1.516 (873 vaguistes + 643 "falsos vaguistes" de permís). Això vol dir que la Dipu va funcionar a mig gas aquell dia, perquè prop de la meitat (en concret, el 45,4%) de la plantilla (descomptant baixes i serveis mínims) no van anar a treballar. Aquest percentatge, a la vaga del 29-M, va ser del 40,9%.

Els orgànics amb major afectació laboral el 14-N van ser els següents: Àrea de Coneixement i Noves Tecnologies (el 83,3% del personal no va acudir a treballar), Direcció d'Estudis i Prospectiva (71,4%), Gerència de Serveis de Cultura (70,9%), Gerència de Serveis de Benestar Social (67,9%), Direcció de Serveis de Formació (67,6%), Direcció de Serveis Econòmics (65,2%), Direcció de Relacions Internacionals (62,5%), Àrea d'Hisenda i Recursos Interns (61,3%), Gerència de Serveis de Medi Ambient (60,7%), i Direcció de Serveis Fiscals i Coordinació (60,6%). En total, el 14-N hi va haver fins a 17 orgànics en els quals més de la meitat de la plantilla que ho podia fer no va anar a treballar. Cal destacar que entre aquests hi ha la pròpia Direcció de Serveis de Recursos Humans, en la qual hi va haver un 52,9% d'afectació laboral aquell dia.

En segon lloc, i un cop exposades les xifres, entrem ja de ple en la nostra valoració. Per començar, des de la Secció sindical de la CGT volem felicitar tots els companys i companyes de la Diba que vàreu secundar la vaga, i molt especialment les que vau participar en el piquet del matí, que va passar pels centres de treball d'Urgell, Londres, Can Serra i posteriorment pels carrers de l'Eixample, juntament amb els estudiants d'enginyeria de l'Escola Industrial, la gent de l'Assemblea de Barri de Sant Antoni i del sector de l'ensenyament públic (podeu veure imatges d'aquest piquet aquí: http://youtu.be/GLWbftVIHMI). També felicitem aquells i aquelles que van participar en la massiva manifestació alternativa de la tarda a Barcelona, o en qualsevol de les nombroses mobilitzacions que es realitzaren arreu de Catalunya.

Pel que fa al personal de la Diba que no va secundar la vaga, només volem fer-los saber que el seu comportament insolidari va contra els seus propis interessos, encara que no se n'adonin. Només la solidaritat i l’acció col•lectiva podrà aturar les retallades de drets socials i laborals que estem patint, i ja és hora que tothom comenci a prendre'n consciència.
Valorem positivament l'increment del seguiment a la Diputació respecte la vaga del 29-M.

Tanmateix, considerem que un seguiment del 32,4% continua essent molt insuficient, i palesa una resposta molt minsa front les agressions que estem patint i les que s'albiren en l'horitzó proper. Creiem que això ens ha de dur a tothom a la reflexió. Als companys i companyes, en els diferents centres de treball, perquè la tasca de conscienciar i mobilitzar la gent l'hem de fer entre totes i tots. I, per descomptat, a nosaltres com a Secció sindical, que tot i la feina feta en la difusió de la convocatòria i dels motius de la vaga, no hem aconseguit que aquesta tingués el seguiment massiu que desitjàvem. Continuarem treballant per a que les properes convocatòries tinguin un major suport, i per a que, efectivament, entre tots i totes aconseguim paralitzar l'activitat laboral a la Diputació.

Considerem que, a nivell general, la vaga ha tingut un seguiment molt massiu, clarament superior a la del 29-M, i que s'ha fet sentir fins i tot en sectors tradicionalment poc propicis, com ara el comerç. Amb tot, aquesta vaga només ha estat un pas més en un camí de lluita que ha de continuar, vers una autèntica vaga general europea que pugui frenar l'actual gestió capitalista de la crisi, la qual ens mena a un retrocés de dècades en els drets civils, laborals i socials de la majoria de la població.

En tercer lloc, i a desgrat nostre, un cop més hem de denunciar la desmesura repressiva dels agents de la Brigada Mòbil i de les Àrees Regionals de Recursos Operatius dels Mossos d'Esquadra, especialment a Barcelona, on hi va haver càrregues indiscriminades al migdia a la Via Laietana, i al vespre, un cop finalitzada la manifestació alternativa a la plaça d'Urquinaona; així com també a Tarragona, on van agredir de forma totalment injustificable un menor d'edat, tot fent-li un trau al cap d’un cop de porra (http://bit.ly/QoVYQs). També volem expressar des d'aquí la nostra solidaritat amb l'Ester, la dona de 42 anys que ha perdut la visió de l'ull esquerre a conseqüència de l'impacte d'una pilota de goma mentre participava a la manifestació de Barcelona (http://bit.ly/S92Xtr). La fem extensiva a totes les persones represaliades, agredides, ferides i detingudes per haver participat en piquets i accions al carrer durant el 14-N, i especialment al nostre company Carles, veí de Nou Barris afiliat a la CGT.

Sobre la violència repressiva desfermada durant la jornada de vaga i les mentides del conseller Felip Puig per a justificar-la, us recomanem el visionat del següent vídeo: http://youtu.be/lLf4d22laXk

Acabem, recordant-vos que la lluita ni s'inicia ni s'exhaureix en aquesta jornada de vaga. Els companys i companyes de Parcs i Jardins, de Metro, d'Autobusos de TMB, que continuaran fent aturades els propers dies reclamant que se'ls pagui l'extra de nadal i que es retirin la resta de retallades que se'ls estan aplicant, ens mostren quin és el camí.

Els companys i companyes de l'Ajuntament de Barcelona, que han aconseguit bastir una coordinadora amb tots els serveis municipals per fer mobilitzacions conjuntes, ens mostren el camí. Els companys i companyes del Consorci de Biblioteques de Barcelona, que van aconseguir que el 14-N tanquessin 31 de les 38 biblioteques de la ciutat, ens mostren el camí. Només des de la solidaritat podrem aconseguir plantar cara i que no ens ho treguin tot. I, tinguem-ho clar, fer aquest camí depèn només de nosaltres. De nosaltres, i de ningú més.

NI RETALLADES NI REPRESSIÓ!

NI UN PAS ENRERE EN LA DEFENSA DELS SERVEIS PÚBLICS I DELS LLOCS DE TREBALL!

Secció sindical de la CGT a la Diputació de Barcelona

19 de novembre de 2012

Més informació:

- CGT Diputació de Barcelona

- Youtube DIBA