CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Valoració del Secretariat Permanent del Comitè Confederal de la CGT de Catalunya de la jornada de Vaga General del 29M

Dilluns, 2 abril, 2012

La jornada de vaga general del 29 de març ha estat un èxit, tant en l’aturada de l’activitat econòmica com en les mobilitzacions al carrer.
El seguiment de les convocatòries de la CGT de Catalunya junt a moviments socials i altres organitzacions anticapitalistes han sigut les majors dels darrers 30 anys i il·lustra el creixement d’aquest espai sindical i social d’esquerres.
Exigim la derogació de la reforma laboral i del pacte de les pensions del 2011. Continuïtat amb les mobilitzacions i vagues si no es retiren.
Rebutgem les actuacions dels mossos d’esquadra a diferents poblacions catalanes, lesives dels drets de vaga i manifestació.

La Confederació General del Treball de Catalunya (CGT de Catalunya) considera que la jornada de vaga d’ahir 29 de març ha estat un èxit. Centenars de milers de treballadors a Catalunya van seguir la crida a aturar completament l’activitat laboral. Molts polígons industrials a les diferents comarques catalanes van quedar-se buits o pràcticament buits tot el dia. Del transport públic pràcticament només van funcionar-ne els serveis mínims i, en algunes localitats on no havien estat pactats, com és el cas de Reus, durant el matí van deixar d’operar fins i tot els mínims. El nombre de comerços tancats a moltes localitats va ser significativament superior a l’experimentat en la vaga general del 29 de setembre del 2010. A l’administració pública el seguiment de la vaga va ser també molt important. En els centres sanitaris la visibilització de la vaga va ser molt limitada ja que habitualment les plantilles operen sota mínims i, per tant, van ser poques les persones que van poder realitzar la vaga. En altres serveis, com per exemple la recollida d’escombraries, la vaga va ser també massiva a moltes localitats i comarques.

La CGT de Catalunya valora molt positivament la participació activa en les diferents activitats de protesta convocades per la nostra organització: piquets informatius, manifestacions, concentracions, etc. En tots els àmbits on tenim presència com a sindicat la participació de treballadors/es en els actes de promoció de la vaga organitzats per la CGT ha estat la major dels darrers 25 anys. Els piquets informatius han sigut nombrosos en molts polígons i poblacions, arribant a derivar en molts casos en autèntiques manifestacions espontànies especialment durant el matí. Al matí i per la tarda, les manifestacions convocades per la CGT i altres organitzacions, moviments socials i en alguns casos també sindicals, han tingut una participació massiva. Oferim algunes dades:

Terrassa: 7.000 persones van omplir la Rambla d’Egara al matí, seguint la crida de la CGT junt a moviments socials de la ciutat. Els sindicats CCOO i UGT van modificar el recorregut de la seva convocatòria per afegir-s’hi, sent menys d’una tercera part dels assistents.

Sabadell: La manifestació convocada per Sabadell Lluitant, plataforma que integra CGT, CNT, COS, Casal Independentista Can Capablanca, Endavant, CAJEI, 15-M, plataforma Afectats per la Hipoteca, Ateneu Llibertari i altres col·lectius. Diversos Instituts havien fet tancades i es sumaven a la manifestació. Ha estat un èxit rotund, aplegant unes 7000 persones, i superant en numero de bon tros a la manifestació de CCOO i UGT que rondava els 1500 manifestants. En els piquets del matí s'havien produït 6 detinguts, que han estat alliberats amb càrrecs de desordres públics i desobediència a l'autoritat.

Manresa: Prop de 3.500 persones es van manifestar a Manresa, de les quals unes 500 ho van fer a la manifestació convocada per la CGT de Manresa i Sallent junt a diversos moviments socials.

Reus: Uns 4000 manifestants en dos blocs diferenciats, un amb els sindicats institucionals i l’altre de l’Assemblea Popular de Reus (amb presència de la CGT, EIC, 15M) van participar a la manifestació del matí. Feia molts anys que no participava tanta gent a Reus en una manifestació d'aquest tipus.

Rubí: La manifestació unitària va aplegar prop de 2.000 persones, amb una destacada presència d’afiliats/des i simpatitzants de la CGT.

Igualada: Manifestació de 3000 persones en la manifestació, amb una important participació de la CGT en un bloc separat dels sindicats UGT i CCOO.

Lleida: A les 12:30h. CGT va participar en una manifestació a Tàrrega, amb unes 75 persones del bloc anticapitalista de la població. També es van desplaçar fins a la població de Fraga per recolzar la concentració d'aquella població. Per la tarda es va realitzar la manifestació a ciutat de Lleida on la CGT va aplegar a 400 persones amb diferents col·lectius de Ponent, sortint de la Plaça Ricard Vinyes fins a la Plaça Sant Joan.

Girona: La manifestació anticapitalista del matí aplega unes 3000 persones, convocades per CGT, COS, IAC, Assemblea Popular de Girona, Endavant, SEPC. Maulets, CUP. A la manifestació unitària de la tarda, el bloc anticapitalista reuneix unes 7000 persones.

Tarragona: La manifestació més multitudinària realitzada a Tarragona, amb unes 25000 persones, donava per finalitzada la jornada de Vaga General al Camp, iniciada pel matí amb centenars de persones participant en els piquets. La gentada assistent a la manifestació feia difícil calcular quanta gent es va agrupar en el bloc de la CGT, en el qual van participar al menys un miler de persones. En acabar la manifestació un centenar de persones van realitzar un piquet pel centre de la ciutat que va acabar amb 6 detencions.

Mollet: La CGT convoca més de 2.500 persones en una manifestació històrica a Mollet contra la reforma laboral i les retallades. Ha estat una de les manifestacions més multitudinàries de la història recent de la ciutat.

Mataró: Unes 900 persones s’han manifestat a Mataró simultàniament contra la reforma laboral, unes 500 a la manifestació dels sindicats institucionals, i unes 400 a la de CGT i altres sindicats alternatius i moviments socials agrupats sota la denominació de Maresme29M.

Vilanova i la Geltrú: Unes 2000 persones es manifesten convocades per CGT, COS i Assemblea pels Drets Socials, amb el suport de SOS Ensenyament, Indignats, Assemblea d'Aturats i molta gent a títol individual.

Vilafranca del Penedès: 1500 persones han participat de la manifestació convocada per sindicats alternatius i moviments socials pel matí. Per la tarda 3000 persones participen a la manifestació convocada per CCOO i UGT, a la que s’han afegit les convocants de la manifestació del matí, entre els quals la Intersindical CSC, la CGT, la CUP, Endavant, l’Assemblea de Joves i el moviment 15M.

El Vendrell: La CGT amb l'Ateneu La Trinxera i l'Assemblea de Joves de Calafell organitzen un bloc crític a la manifestació convocada al Vendrell, una manifestació a la que van assistir unes 500 persones i en la que el bloc de la CGT superava en assistents al dels sindicats institucionals.

Tremp: 300 persones es van manifestar pel matí pels carrers de la capital del Pallars Jussà. Prèviament s'havien realitzat concentracions a Gerri de la Sal, Sort i La Pobla de Segur.

Barcelona: El piquet central del migdia de CGT i CNT's aplega diversos milers de persones (15000 segons CGT Barcelona). Centenars de persones participen a piquets dels moviments socials a diferents barris i indrets de la ciutat. La manifestació convocada per la tarda per les tres organitzacions anarcosindicalistes amb presència a la ciutat (CGT, CNT-AIT, CNT Catalunya) va aplegar milers de persones (segons l'Agència 29 unes 7000, segons la CGT de Barcelona unes 50000) i va omplir el carrer Pau Claris entre la Pça. Urquinaona i l’Av. Diagonal abans d’integrar-se a la convocatòria unitària de moviments socials i sindicats alternatius de Pça. Catalunya a les 18 h. L’actuació d’antiavalots dels Mossos d’Esquadra va impedir que aquesta segona convocatòria pogués arrencar amb normalitat, es va veure disgregada en diferents trossos i va generar tot un seguit d'enfrontaments i disturbis al centre de la ciutat, provocant desenes de persones ferides. La jornada de mobilització acabava a a Barcelona amb unes 50 persones detingudes. (*)

En un context d’una forta mobilització general, la CGT de Catalunya ha sortit massivament al carrer, oferint un espai de participació activa en la vaga general a molts milers de persones i esdevenint cada vegada més el referent d’una manera diferent de fer sindicalisme. Junt al seguiment de la vaga, d’ahir destaca la gran adhesió que van rebre les convocatòries al marge dels sindicats institucionals CCOO i UGT. Les xifres de seguiment d’aquestes crides han sigut, amb escreix, les més grans dels darrers 30 anys. Moltes d’aquestes manifestacions han arribat a ser les més grans de les poblacions on s’han realitzat, superant les convocatòries oficials. La CGT hi va ser present, impulsant-les, i esdevenint cada vegada més un referent sindical per aquells i aquelles que pensem que hi ha una sortida diferent a l’actual situació econòmica. La CGT de Catalunya referma el seu compromís amb aquests milers de persones que van sortir al carrer el 29 de març pensant que la lluita contra les retallades de drets socials i laborals, de la que aquesta reforma laboral n’és una etapa més, ha de ser ferma i continuada en el temps.

Els aldarulls viscuts a Barcelona, totalment aliens a l’esperit de les convocatòries de la CGT i d’altres sindicats i moviments socials anticapitalistes, van servir d’excusa per a unes càrregues policials que van impedir a desenes de milers de persones exercir el seu dret de manifestació a plaça Catalunya a les 18:00 hores, a més de deixar ferides nombroses persones, algunes de caire greu.

La CGT de Catalunya condemna també l'actuació dels mossos d'esquadra en diferents poblacions, identificant i assetjant els piquets que exercien el seu dret a informar dels motius de la vaga. Aquest assetjament s’ha traduït amb nombroses multes i algunes detencions que lesionen clarament el dret de vaga. També condemna les càrregues policials viscudes a Sabadell, Tarragona i Barcelona, que es van resoldre amb nombroses persones ferides i diverses detencions. En el cas de Barcelona, les càrregues van atacar milers de persones congregades al centre de la ciutat per exercir el seu dret de manifestació. La resposta als aldarulls que s’havien produït a la cua de la manifestació de la CGT, CNT-AIT i CNT Catalunya va ser desmesurada i desproporcionada, amb la clara intenció de trencar les manifestacions. L’ús de pilotes de goma, gasos lacrimògens i càrregues indiscriminades ens transporten directament a imatges del franquisme, una època a la que ens traslladen les retallades socials i les reformes laborals actuals.

Finalment, fem també una crida als mitjans de comunicació a no transformar en un simple problema d’ordre públic l’ampli descontent que les polítiques de retallades socials i laborals i el pactisme de CCOO i UGT han generat en un ampli sector de la població. Cal que es potenciï el debat constructiu per transformar la actual sistema social i laboral. No fer-ho i quedar-se amb el sensacionalisme tanca la porta al debat polític i afavoreix la alineació i l’autoritarisme.

Secretariat Permanent del Comitè Confederal.

CGT de Catalunya.

Barcelona, 02 d’abril de 2012.

(*) Per ampliar informació sobre les mobilitzacions consultar les diverses webs de la CGT.

Attached documents