CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Valoració dels resultats a les eleccions sindicals a la Diputació de Barcelona, on CGT creix i obté 6 delegats/des

Dimecres, 29 abril, 2015

COMUNICAT DE VALORACIÓ DELS RESULTATS DE LES ELECCIONS SINDICALS

Companyes, companys,

Us enviem en aquest correu la nostra valoració dels resultats de les eleccions del dia 22 per a triar els nous delegats i delegades a la Junta de Personal de la Diputació.

Abans que res volem manifestar el nostre agraïment a tots i totes aquelles que vau fer l'opció valenta de plantar cara i triar aquell dia la papereta de la CGT. És gràcies a vosaltres que hem tornat a ser, com ja va passar el 2011, la candidatura que més creix en nombre de vots, i aquest cop --també-- la que més creix en nombre de delegats i delegades a la Junta.

També volem donar les gràcies a les nostres afiliades i a totes les companyes que han format part de la candidatura, les que han participat en la campanya electoral i les que van estar fent d'interventores i apoderades de la CGT el dia de les eleccions. Sense vosaltres res de tot això no tindria sentit, ni tampoc seria possible.
El resultat ha estat el següent...

Vots: CCOO 797 (+96), UGT 750 (-162), CGT 434 --que és el que recull finalment l'acta global d'escrutini, i no 435, com havíem computat inicialment nosaltres-- (+131), CTeC 187 (-92), sobre un total de 2.260 vots vàlids.

Percentatge sobre vot vàlid: CCOO 35,3% (+4,5 punts percentuals), UGT 33,2% (-6,8 pp), CGT 19,2% (+5,9 pp), CTeC 8,3% (-1,6 pp)
.
Delegades electes: CCOO 11 (+1), UGT 10 (-2), CGT 6 (+2), CTeC 2 (-1), sobre un total de 29 delegades en Junta de Personal.

Volem destacar el bon resultat de la nostra candidatura a les meses de Serradell,Bonnemaison, Maternitat i Migjorn, en les quals la CGT hem estat el segon sindicat més votat.

També el de la mesa d'Urgell-Escola Industrial, en la qual, malgrat ser els tercers,
pràcticament dupliquem el nombre de vots que vam obtenir l'any 2011 i ens quedem a
només 10 de la UGT. Les coses han canviat molt des que vam iniciar l'aventura de reconstruir la secció sindical de la CGT a la Diputació, l'any 2007, i ens vam tornar a presentar a les eleccions, per primer cop després de molts anys. Aleshores, en alguna d'aquestes meses on ara som el segon sindicat més votat vam obtenir només 4 vots. És evident que la feina de formigueta i de picar pedra que hem estat realitzant durant aquests 8 anys comença a donar els seus fruits.

Cal dir que aquests resultats canvien l'escenari a nivell sindical a la Diputació. El primer que s'ha de destacar és que CCOO guanya les eleccions per primera vegada. Ho fan, però, d'una manera discreta, atès que l'increment que han experimentat és relativament reduït, si tenim en compte el gran desplegament propagandístic que han realitzat durant els últims mesos, i els mitjans econòmics i humans que han abocat a la campanya electoral (aquesta és la prova de què, independentment dels mitjans, la nostra manera de fer, directa, honesta i sense pretensions, cada cop arriba a més companyes).

UGT perd per primer cop la seva posició hegemònica, i continua la debacle en vots i en delegades que es va iniciar l'any 2011, fet del qual --com és públic i notori-- nosaltres ens congratulem. Cal recordar que el 2007 UGT va obtenir gairebé 1.300 vots i 17 delegades a la Junta (majoria absoluta). En 8 anys han perdut més de 500 vots a la Diputació, fet que els hauria de fer reflexionar.

Pel que fa a CTeC, el sindicat corporatiu que ha estat la crossa fidel d'UGT tant a la Junta com a la Mesa General de Negociació durant els darrers 4 anys, no arriba a assolir el 10% de representativitat i, per tant, perd la condició legal de sindicat amb dret a accedir a la negociació col·lectiva. Un cop molt dur per ells i, alhora, una gran notícia pel conjunt de treballadores i treballadors de la Diputació.

Gràcies als vots obtinguts, CGT passem d'ostentar un 13,8% de representativitat en personal funcionari (4 delegades sobre 29), a ostentar-ne un 20,7% (6 sobre 29). Més encara, la distribució de delegades suposa que UGT i CTeC ja no poden sumar a les reunions de la Junta (passen de tenir 15 delegades entre tots dos a tenir-ne 12), i que nosaltres passem a tenir una posició decisiva en totes aquelles qüestions en les quals hi hagi discrepància entre els 2 sindicats majoritaris. Estem convençudes que en la majoria de temes CCOO i UGT es posaran d'acord, ja que, finalment, tenen molts interessos en comú a defensar, i malgrat el que diguin uns i altres, un model sindical similar. Tanmateix, quan no hi hagi acord entre ells, seran les 6 delegades de la CGT les que decidiran.

Aquesta posició clau es reproduirà a la Mesa General de Negociació, de la qual --com hem dit-- CTeC es queda fora. En aquesta, CCOO i UGT tindran idèntica representativitat (atès que UGT suma la delegada de personal que ha obtingut en laborals... amb només 4 vots d'un cens de 10), i CGT estarem en situació de decidir quan hi hagi discrepància entre ells.

Això canvia força les coses, ja que, al contrari del que passava durant aquests últims 4 anys, que es podia prescindir de nosaltres (almenys des d'un punt de vista purament aritmètic) per a arribar a acords en Mesa de Negociació, el que passem a dir i a defensar ara en aquesta podrà ser en molts casos determinant, i fins i tot pot marcar la pauta de les negociacions (cosa que ja havia passat sovint en els últims anys, malgrat estar en minoria). Bones notícies per les treballadores i dolentes per a Minerva i Can Serra, puix que això vol dir que el nivell d'exigència en la defensa dels nostres drets i condicions de treball serà molt més gran del que ha estat fins ara.
El repte principal per a nosaltres durant els propers 4 anys serà gestionar aquests resultats, tot fent-nos dignes de la confiança que heu dipositat en nosaltres, però també, i sobretot, fer créixer per la base el projecte sindical de la CGT, amb més afiliades, més participació a les assemblees, més companys i companyes de tots els centres de treball implicades de forma activa en el mateix. Totes hi podeu posar el vostre granet de sorra, i us animem a fer-ho.

Seguim!

Secció Sindical de la CGT a la Diputació de Barcelona

https://cgtdiba.wordpress.com/
https://twitter.com/CGTDiba