CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Valoració positiva de la gira per Catalunya de l’activista mexicana Itàlia Méndez

Dimecres, 26 novembre, 2008

Xerrada Badia

Ahir 25 de novembre, dia internacional contra la violència de gènere, finalitzava la gira per Catalunya de l'activista mexicana Italia Méndez, que es troba durant un mes fent xerrades per l'Estat espanyol invitada per la CGT. La valoració dels actes ha estat molt positiva en quant a contingut i assistència.


Les dates de la gira a Catalunya han estat:

- Dimecres 19 novembre, Badia del Vallès, al Casal de l’Esquerra (Av. Burgos 18). Assistència 40 persones.

- Dijous 20 novembre, Barcelona, a l'Espai Obert conjuntament amb el Col·lectiu de Solidaritat amb la Rebel·lió Zapatista. Assistència 60 persones.

- Divendres 21 novembre, Terrassa, al local de CGT. Assistència 40 persones.

- Dissabte 22 novembre, Girona: la xerrada finalment va ser cancel·lada.

- Dilluns 24 novembre, Lleida, a l'Ateneu La Maranya. Assistència 25 persones.

- Dimarts 25 novembre, Reus, al Centre de Lectura, conjuntament amb Reus Societat Civil i el Centre Llatinoamericà. Assistència 50 persones.

Volem agrair a la companya mexicana els actes realitzats, la seva dignitat i claretat d'idees, i el seu esperit de lluita després de tot el que ella i altres lluitadors i lluitadores van patir en el salvatge operatiu de repressió portat a terme per la policia mexicana el 2006 a San Salvador de Atenco.

I volem agrair-li que ens hagi obert els ulls sobre determinades realitats qúotidianes de la situació a Mèxic, extrapolables a altres llocs del planeta, i sobre tot el seu anàlisi de com operatius policials i militars com els d'Atenco són utilitzats pels Estats per intentar desmantellar i desactivar els moviments socials i les lluites populars.

Agraim especialment al Col·lectiu de Solidaritat amb la Rebel·lió Zapatista de Barcelona l'ajut i col·laboració en l'organització de la gira i l'acolliment de la companya, així com als altres col·lectius que hi han col·laborat: Dones Llibertàries, Federacions Locals de CGT de Sabadell, Terrassa, Lleida i Reus, Casal de l'Esquerra de Badia, Ateneu La Maranya de Lleida, Espai Obert de Barcelona, Reus Societat Civil i Centre Llatinoamericà de Reus.

Itàlia Méndez, jove mexicana adherent a la Sisena Declaració de la Selva Lacandona, ens ha parlat sobre la tortura sexual contra les dones detingudes en els operatius policials de San Salvador Atenco al maig del 2006, a Mèxic, i sobre la situació de repressió contra els moviments socials i les lluites populars que es viu en aquell pais, així com la situació en la qual actualment viuen aquestes dones i les mesures socials i judicials que s’han adoptat.

Itàlia Méndez pertany a un grup de dones que creuen necessari difondre el tema de la Repressió Política i la Tortura Sexual de la qual són supervivents, doncs al maig de 2006 van ser arrestades després d’un operatiu de gran magnitud, ple de violència i excessos a San Salvador Atenco, i recloses en el penal de Santiaguito a Toluca, Estat de Mèxic. Han obert diversos fronts en contra de la impunitat que impera a Mèxic, intentant difondre l’ocorregut, però vist des d’un paper actiu i no com víctimes.

Des de maig de 2006, van iniciar un treball de denúncia “social” per a compartir a través de xerrades per diversos països europeus el que van viure i com van afrontar la violència de l’Estat, explicant també com s’han generat els llaços de solidaritat i la forma de vèncer la por per a transformar-la en resistència. També han realitzat una “denúncia jurídica”, denunciant a l’Estat en les seves pròpies institucions, evidenciant l’escandalosa impunitat que existeix a Mèxic, ja que les denúncies segueixen sense avançar. En l’actualitat es troben a l’espera, després de recórrer a la Comissió Interamericana de Drets Humans.

Us recordem que en el següent enllaç us podeu descarregar el Materiales Internacionales nº 9 dedicat a Atenco, inclòs dins el Rojo y Negro de novembre, on hi trobareu informació àmplia sobre el tema:

www.cgt.org.es/IMG/pdf/Material_Internacional_no_9_para_enviar.pdf

Informació sobre l'acte de Badia del Vallès i fotos:

cgtsabadell.blogspot.com/2008/11/la-barbarie-de-atenco-denunciada-por.html

Informació sobre l'acte de Terrassa, fotografies i video:

www.kaosenlared.net/noticia/italia-mendez-personifica-dignidad-mujer-mexicana

Secretaria Comunicació CGT Catalunya