CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Valoració positiva de la Jornada de Salut Laboral realitzada a Barcelona el 3 de desembre

Dijous, 10 desembre, 2009

jpg_200912032_Jornada_Salud_laboral.jpg

El 3 de desembre es va realitzar a Barcelona la Segona Jornada de Salut Laboral a la Sala Costa i Font del local de CGT a Via Laietana, organitzada per l'Àrea de Formació del SP i el CESL, participant en la mateixa el company Desiderio Martín, Secretari de Salut Laboral del Comitè Confederal de la CGT. El Secretari General de CGT-Catalunya Bruno Valtueña, va obrir la jornada donant la benvinguda als assistents, va explicar els motius pels quals l'Àrea de Formació havia organitzat aquesta Jornada, així com els objectius d'aquesta, formar i posar en comuna experiències entre els delegats i delegades de Prevenció de la CGT.

La jornada es va desenvolupar entorn dels Incompliments empresarials en la Prevenció i els riscos laborals i l'actuació sindical de la CGT davant aquest fet. Després d'una primera sessió on Llorenç Vergés (tècnic superior de prevenció i formador) va fer una exposició als drets i deures dels delegats/des de prevenció, contestant als participants en el torn de preguntes.

En la seva exposició Desiderio Martín va remarcar que en aquesta societat de lliure mercat l'accident és considerat com inevitable, estant els/les treballadors/es exposats als actuals paràmetres de competitivitat que fan impossible acabar amb els accidents per l'avarícia dels empresaris. Entre altres coses va denunciar que mentre es dediquen 7,5 bilions d'euros a salvar a les finances, es neguen els recursos (45.000 MM d'euros) per a eliminar la fam. Va posar l'accent que la Salut Laboral té una escletxa que no tenen altres àmbits laborals, tenint un camp els delegats i delegades de la CGT per a actuar.

La següent sessió va córrer a càrrec de les seccions sindicals de ITES, SEAT Martorell, Gearbox i Correos Barcelona, que van exposar casos pràctics en la seva acció sindical, sent de destacar el presentat per aquesta última en relació a una aplicació de l'article 21 de la Llei de Prevenció de Riscos Laborals, paralització de l'activitat per risc imminent.

La sessió de la tarda va continuar amb els casos pràctics de les Seccions Sindicals de FNAC i SEAT Zona Franca, sobre el mapa de riscos psicosocials i mecanismes d'acció sindical en prevenció dels riscos i la salut respectivament. A continuació José Luís Martínez Campillo, inspector cap de Salut Laboral de la Inspecció de Treball de Barcelona, va fer la seva exposició sobre l'estructura, funcions i actuacions de la Inspecció de Treball, amb el corresponent debat i preguntes que va demostrar l'interès dels participants de la Jornada.

Des del SP fem una valoració positiva que es fa d'aquest acte, reflectint-se en la important participació, més de 100 inscrits de 23 Sindicats i 41 Seccions Sindicals d'empreses de Catalunya. Un altre factor per a considerar van ser els debats que es van desenvolupar en totes les sessions de la Jornada, que es va allargar una hora de l'horari previst. Les impressions que ens van manifestar molts dels companys i companyes van ser de satisfacció i ens van demanar que han de repetir-se jornades com les desenvolupades, per la utilitat de les mateixes que serveixen per a l'aplicació de la nostra acció sindical.

Àrea de Formació del SP de CGT-Catalunya