CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Valoració positiva de les Jornades de les Dues Ribes realitzades a Reus

Dijous, 9 juliol, 2009

jpg_Sin_titulo-1_copia-2.jpg

El dimarts 7 de juliol tenia lloc l'últim acte de les Jornades que s'han portat a terme a Reus entre el 30 de juny i el 7 de juliol, sota la denominació de Jornades de les Dues Ribes, dins una denominació més amplia "Arrels, cultures d'anada i tornada", sota la qual és previst seguir organitzant activitats.

Les Jornades han constat de xerrades-debat, projeccions, concert i sessió de contes, que ens han apropat a la realitat magribina actual, tant als països d'origen (bàsicament el Marroc) com a la immigració resident a Catalunya, i han estat organitzades per Associació Cultural Reggus, Associació Hace Color i Àrea d’Immigració CGT Baix Camp, amb la col·laboració de Sodepau, Associació Amazics de Catalunya, Associació Ciutadans per la Convivencia i el Desenvolupament, Fusic, Regidoria de Solidaritat i Cooperació i Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació.

Des de l'organització de les Jornades valorem positivament el seu desenvolupament, l'assistència als actes i el nivell dels debats i projeccions, i pensem que és l'inici d'una dinàmica de treball en comú entre població autòctona i població nouvinguda d'origen magribí, que serveixi per fomentar la interculturalitat, la interrelació, el coneixement mutu, la reflexió i la crítica, així com per seguir organitzant activitats i propostes d'informació i denúncia.

Cal recordar que les activitats han estat organitzades per un grup de persones format per autòctons i nouvinguts, catalans i catalanes, magribins i magribines.

L'assistència als diferents actes ha esta la següent:

- Xerrada-debat sobre l’associacionisme dels immigrants i dels col·lectius que treballen amb la immigració: 40 persones

- Projecció del documental “Casa Nayda” + sessió DJ: 75 persones

- Concert de les Dues Ribes amb els grups Nour i Chaqlalà: 100 persones

- Xerrada-debat sobre música i cultura actual al Magrib: 50 persones

- Contes a banda i banda del Mediterrani: 60 persones

- Projecció de la pel·lícula “Retorno a Hansala”: 75 persones

- Projecció del Documental “Llibre de Família” i taula rodona sobre el nou codi de família marroquí: 50 persones

Tenint en compte el context actual i la dificultat de mantenir el nivell d'assistència a unes Jornades amb activitats durant 7 dies seguits, la nostra valoració es totalment positiva, excepte en el cas de l'acte més lúdic, el concert, al qual esperàvem una assistència de públic més gran.

El nivell de les intervencions, la intensitat dels debats, les relacions creades i la posada en comú de visions i opinions diverses ens han deixat molt satisfets, i un dels objectius bàsics, ampliar la informació dels/les assistents sobre les realitats actuals del Magrib, s'ha complert amb escreix.

Pel que fa a l'assistència de població magribina en les diverses activitats, aquesta ha representat entre el 25 i el 50% dels assistents als actes. Sobre els nivells d'assistència de la població magribina resident a Reus i comarca, cal dir que n'esperàvem més. Aquest és un dels temes que hem de valorar, que també ha estat planant sobre els diferents actes organitzats, i que ens ha de moure a seguir treballant en l'àmbit de la divulgació d'informació i la creació de ponts entre comunitats, ponts que ja existien i s'han consolidat amb les Jornades però que cal seguir construint.

De totes formes, entenem que és un fet positiu haver distribuït 500 cartells i 2500 llibrets informatius, escrits en català i àrab, en locals, associacions i àmbits diversos, i especialment haver-los fet arribar a un centenar de locals i comerços regentats per població magribina.

Entenem que les Jornades han estat una activitat pionera en aquest àmbit i que marcaran un abans i un després. D'entrada ja ens plantegem una continuació dels actes per a la propera tardor.

El nostre agraïment a totes aquelles persones i associacions que d'una forma o altra han contribuït a que aquestes Jornades hagin estat una realitat.

Reus, 8 de juliol de 2009


>>> Mitjans informatius que recullen la valoració de les Jornades:

- delCamp.cat

L'ARRELS apropa la riba del Magreb a casa nostra

www.delcamp.cat/index.php?command=show_news&news_id=488

- Reus Digital.cat

Una bona idea per la interculturalitat

www.reusdigital.cat/index.php?command=show_news&news_id=8189

- El Punt

Balanç positiu de les Jornades de les Dues Ribes

www.elpunt.cat/noticia/article/2-societat/5-societat/59304-balanc-positiu-de-les-jornades-de-les-dues-ribes.html

També es publiquen notes al Diari de Tarragona i el gratuït Més Tarragona, però no són accessibles a internet.