CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Valoració positiva de les mobilitzacions dels treballadors de Correos a Catalunya contra “l’apagada postal”

Divendres, 16 abril, 2010

Barcelona 1

Des del 16 de març s’està portant a terme un calendari de mobililtzacions dels treballadors i treballadores de Correos a totes les províncies de l’estat espanyol, contra "l’apagada postal" a Correos, en lluita contra la futura liberalització prevista per al 1 de gener del 2011. Les mobilitzacions estan convocades per CGT, SL, CCOO, ESK, STAS i CSIF, en forma d’aturades i concentracions, amb uns seguiments importants, mobilitzacions que s’aniran desenvolupant durant els mesos de març, abril i maig i juny contra la Liberalització Postal que marca la directiva europea planificada per al 1 de gener del 2011.

A Catalunya es van portar a terme concentracions i aturades el dimarts 13 d’abril a Lleida, Tarragona i Girona, i el dimecres 14 d’abril a Barcelona, amb manifestació des de Plaça Universitat fins a la Subdelegació del Govern. La valoració ha estat positiva. Aquesta és la crònica de les mobilitzacions:

Barcelona

Èxit de la vaga de Correos a Barcelona del 14 d'abril. El 75% dels treballadors de la província de Barcelona van secundar la vaga i 3.000 treballadors es van manifestar des de la Plaça Universitat fins a la Subdelegació de Govern, passant durant el recorregut per la delegació d'hisenda de Barcelona. També es van realitzar concentracions a Vic i Manresa.

Per poblacions en la carteria de Barcelona va secundar l'aturada el 85%, Castelldefels 95%, Lliça de Munt 75%, Montmelo 100%, Mataró 90%, Sabadell, 80%, Terrassa 80%, Santa Perpètua 60%, Martorelles 90%, Martorell 70%, Vic 80%, Manresa 45%...

Tarragona

El dimarts 13 d'abril es va realitzar una aturada des de les 7.30 a les 11.30 h. del matí, realitzant-se una manifestació a les 8.30 h. des de l'oficina de Correos fins a la delegació d'Hisenda. La vaga va ser seguida pel 35% de la plantilla a la província i a la manifestació de Tarragona van assistir-hi més de 200 treballadors. L'aturada en la carteria de Tarragona ciutat va ser seguida pel 75% dels treballadors.

Lleida

El 85% de la plantilla de la província de Lleida va participar en la mobilització del 13 d'abril a Correus. Es van realitzar concentracions cap a les 9 hores del matí a les portes de les oficines de Correos de: Almacelles, Balaguer, Mollerussa, Bellpuig, Tàrrega, Cervera, Tremp, Pobla de Segur, Sort, Ponts, Artesa de Segre, Seu d'Urgell, Bellver de Cerdanya, Vielha, Pont de Suert i a la ciutat de Lleida en la carteria del Carrer Girona, Oficina del Carrer Segovia, a l'Oficina principal a la Rambla Ferran i en el CTP en el Poligon Entrevies. Per la tarda una manifestació d'uns 200 treballadors va anar des de l'estació de Renfe a les 17.30 h. fins a subdelegació de Govern.

Girona

La vaga del dimarts 13 d'abril a Girona de dues hores en el torn del matí de 12 a 14, va ser seguida pel 35% dels treballadors, tancant-se l'oficina principal durant la vaga del matí. Es van realitzar concentracions en les poblacions de Girona, Blanes, Ripoll i Lloret. En la concentració de la ciutat de Girona a les 12.30 h. van participar uns 50 treballadors. A les 17.30 h. una manifestació de més de 200 treballadors va anar de des de l'oficina central de Correos fins a la subdelegació de Govern.

Si volem mantenir un Correu Públic per a tothom i unes condicions laborals i salarials dignes, s'ha de seguir lluitant. També s’ha convocat una jornada de protesta a València per al dia 29 d’abril, coincidint amb la Conferència d’Alt Nivell Postal Europeu i com a culminació de les convocatòries d’aturades en totes les províncies de l’estat, es vol convocar una Vaga General en el mes de juny. Aquest calendari de mobilitzacions sostingut durant diversos mesos pretén deixar clar a Correos i al Ministeri de Foment que la plantilla de Correos te molt a dir sobre la nova Llei Postal i sobre el nou Conveni Col·lectiu.

Una empresa que porta 15 mesos sense negociar el conveni i sense lliurar els documents a la part social, de la futura liberalització prevista per al 1 de gener del 2011, demostra una prepotència i un autoritarisme que solament es poden permetre gestors que no mostren respecte pels seus treballadors.

La CGT porta anys realitzant una fèrria defensa d’un Correu Públic i de qualitat per a tots els ciutadans resideixin on resideixin. Ens hem oposat a la privatització dels serveis rendibles, ja que això posa en perill i va en detriment de prestar els serveis necessaris en poblacions on la rendibilitat no és econòmica però si social.

La CGT considerem necessària la designació de Correos com operador encarregat de la prestació del Servei Postal Universal, amb un finançament del 100% del Servei Postal Universal i una plantilla estable i necessària que garanteixi el repartiment en qualsevol lloc del país de dilluns a divendres garantint les necessitats socials i que la Llei exigeix.

Des de CGT exigim: es reobri la negociació del conveni col·lectiu que porta paralitzada més de 15 mesos, arrossegant salaris desfasats. El salari base d’un carter del carrer és de 600 €, sumant l’antiguitat i els diferents complements es cobra en la majoria dels casos al voltant dels 1.000 euros nets que poden veure’s encara reduïts un 15% en cas de malaltia. Tenint en compte que el treball a Correos transcorre durant una part important de la jornada en l’exterior sofrint les inclemències del temps, s’aixeca infinitat de pesos i d’altra banda Correos no inverteix per a complir la Llei de Prevenció, d’aqui els centenars de requeriments d’Inspecció de treball, ens trobem amb treballadors que cobrem veritables sous de misèria als quals l’empresa no cuida la seva salut i a més penalitza econòmicament si es posen malalts.

Es discrimina al personal laboral, al no pagar-los els complements de trams, se’ls acomiada i exclou de llistes a treballadors que acudeixen al jutjat a reclamar els drets que la legislació els dóna. Exigim un sistema de contractació mitjançant borses de treball que garanteixi l’estabilitat laboral i mitjançant la formació la seva professionalització. Exigim estabilitat en l’ocupació i salaris dignes.

Els sindicats realitzem aquestes mobilitzacions davant la falta de voluntat per part del govern de garantir un Servei Públic de Correos i els 65.000 llocs de treball després de la Liberalització Postal que marca la directiva europea i planificada per al 1 de gener del 2011. Exigim una moratòria i que a la resta d’operadors del sector els mateixos requisits de qualitat que se li exigeixen a Correos.

>>> Més informació al web del Sindicat Federal de Correos de la CGT: www.cgt.es/correos/


www.btvnoticies.cat