CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Van de la mà: CEOE, CCOO i UGT coincideixen en moure’s per tal que es rellanci l’energia nuclear

Dimarts, 18 novembre, 2008

La patronal CEOE i els sindicats CCOO i UGT han coincidit el dilluns 17 de novembre a demanar que es reobri el debat sobre l'energia nuclear i a considerar que aquesta font és necessària per a garantir el subministrament a l'Estat espanyol. En unes jornades sobre energia organitzades per la Asociación para el Progreso de la Dirección (APD), el president de la CEOE, Gerardo Díaz Ferrán, ha insistit a obrir un debat nacional i a arribar a un pacte d'Estat que permeti realitzar les inversions necessàries per a impulsar les nuclears, de manera que Espanya no "renunciï" a participar en la revitalització d'aquesta font energètica a Europa.


"Aprofito aquesta tribuna per a demanar aquest debat amb tots els agents socials i partits polítics per a arribar a un pacte d'Estat permanent" que permeti escometre inversions i "prendre decisions en un termini raonablement curt". "Si no actuem ràpidament, no seran possibles aquestes inversions i es comprometrà el futur del sector energètic espanyol".

Per això, va demanar que es defineixi quina serà la vida útil de les centrals espanyoles, perquè "es puguin escometre des de ja les inversions". Va afegir que "no ha d'oblidar-se que les renovables no poden oferir les mateixes garanties de subministrament" i que els nous cotxes elèctrics que pretén impulsar el Govern requeriran de fonts que garanteixin el subministrament, com la nuclear. "Només la nuclear permet a la indústria visualitzar un horitzó temporal de preus previsibles, necessaris per a indústria bàsica", va concloure.

REVISAR LA MORATÒRIA

Per la seva banda, el secretari general d'UGT, Cándido Méndez, va advocar per "retrobar el paper de l'energia nuclear". "Caldria discutir sobre la revisió de la moratòria nuclear i la modernització de les instal·lacions", va apuntar. Així mateix, Méndez va instar a no ser "hipòcrites" ja que, el reforç de la interconnexió amb França, al cap i a la fi, proporcionarà a Espanya energia elèctrica d'origen atòmic. "És cert que els incidents tècnics recents" com els d'Ascó i Vandellós "no facilitaran les coses". No obstant això, va estimar precís "propiciar un debat social, rigorós i transparent vinculat a la lluita sobre el canvi climàtic" i considerant la positiva repercussió que el rellançament de la nuclear tindria sobre l'ocupació qualificada.

El secretari general de CCOO, José María Fidalgo, va destacar la rellevància "a efectes pràctics" que els dos principals sindicats i els empresaris estiguin d'acord a defensar aquesta forma d'energia. Al seu judici, és "il·lògic i inexplicable que els temes energètics no es considerin temes de primera magnitud, i sí altres que es queden petits al seu costat, com el finançament autonòmic o el model d'Estat". Va apostar, a més, per "canviar l'opinió pública", desfavorable a la nuclear. "L'opinió pública no sorgeix de baix; es canvia des de dalt", va dir. En cas contrari, Espanya corre "un risc seriós" i no podrà fer front a la seva necessitat de "desendeutar-se".

Extret de Kaos en la Red