CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Victòria de la plantilla d’HP després de nou dies en vaga indefinida: “Hem posat l’empresa entre l’espasa i la paret”

Dimecres, 12 juny, 2013

MANEL ROS | 11/06/2013 - Setmanari Directa

Després de nou dies de vaga indefinida, la plantilla d'HP de Sant Cugat del Vallès, la darrera de les plantes que continuaven en vaga, van votar el dilluns 10 de juny a favor d'aturar-la. En aquests nou dies s'ha dut a terme la que moltes persones afirmen que ha estat la vaga més important de la història del sector informàtic a l'Estat espanyol.

La convocatòria de vaga indefinida a dues de les empreses del Grup HP, que agrupen a més de 2.100 persones, va ser una resposta a la proposta d'HP d'aplicació de l'article 41 de l'Estatut dels Treballadors. Aquest article, sota el títol de “Modificacions substancials de les condicions de treball”, pot arribar a alterar la jornada laboral, els horaris, les retribucions o qualsevol altre aspecte de la producció. Amb la darrera Reforma Laboral del PP, les empreses poden implantar-lo de manera unilateral. Val a dir que HP va informar de forma ostentosa a principis d'any una previsió de creixement de gairebé un 10% per al 2013, però en els últims tres anys ha acomiadat 260 persones.

Seguiment massiu

La vaga va començar amb molta força. Piquets massius d'entre 200 i 300 persones a les portes de les plantes de Saragossa i Sant Cugat mostraven una gran determinació per part de la plantilla. El seguiment era enorme: León 95%, Madrid 70%, Astúries amb una mitjana del 90% o Sant Cugat amb el 95% en són alguns exemples. “Aquesta ha estat la mobilització més gran en el sector informàtic”, diu Oscar Murciano, delegat del comitè d'empresa i membre de CGT. “La intensitat de la vaga amb manis i piquets cada dia ha estat molt alta”, assegura.

En tan sols cinc dies, i davant l'alt seguiment i la unitat que mostrava la plantilla, l'empresa va cedir en algunes de les reivindicacions. Davant d'aquesta proposta, el mateix divendres es va votar si continuar la vaga indefinida o no. A les assemblees de Sant Cugat i de Saragossa, enmig de crits de “vaga, vaga, vaga!” es va votar a mà alçada que no es comptarien els vots per email, la majoria d'ells de persones que no havien fet vaga i de mànagers. El resultat de les votacions sumant totes les plantes, i sense comptar els vots per email, va ser d'un 52% a favor de no continuar la vaga i un 46% a favor de fer-ho.

En llocs com Madrid, on l'organització sindical va ser molt més feble i on l'empresa animava a esquirols i caps a anar a votar, els sindicats CGT i CSI van manifestar el seu malestar amb els resultats. “Els gerents s'han mobilitzat per votar en massa i 'aconsellar' als seus còmplices per enfonsar la vaga”, segons deien els sindicats. Davant d'això, i malgrat els resultats de les votacions, els dos sindicats van decidir que la vaga seguís convocada “durant el cap de setmana”, per així poder esperar la decisió de les assemblees.

A Saragossa, la vaga va continuar durant dissabte i diumenge, amb un seguiment d'un 80% en el torn de nit de dissabte i d'un 60% en el torn de dia, segons dades de la CGT. Diumenge a la tarda a Saragossa i dilluns al matí a Sant Cugat es decidia en votacions força ajustades desconvocar la vaga. Per Murciano, la participació de gerents i esquirols ha fet mal a la lluita i ha “provocat la divisió de la plantilla”. Tanmateix, considera que el nivell de mobilització “és un triomf brutal i no retallar-nos el salari, un triomf de la vaga”.

Èxit parcial de la vaga

La sensació entre la plantilla, encara que agredolça, és si més no de victòria momentània i que caldrà estar atentes al que pugui passar. HP s'ha fet enrere i ha retirat la reducció del 10% del salari i es conserva la jornada intensiva de juliol i els divendres de la resta de l'any. No ha retirat, però, mesures com l'increment de jornada anual o l'eliminació de les garanties de l'IPC. “Nosaltres volíem guanyar-ho tot”, diu Oscar Murciano, però “hem posat l'empresa entre l'espassa i la paret”. En nou dies, s'ha fet “el que no s'ha fet en deu anys”, diu el membre de la CGT.

La valoració de la vaga ha estat positiva, tant pel que s'ha aconseguit com per la manera en què s'ha donat. Durant els nous dies, l'empresa ha tingut greus problemes per donar el seus serveis informàtics, “hem anul·lat sistemes claus de La Caixa, Abertis, RACC o Renfe”. Com afirma Murciano, “amb 1.600 treballadors en vaga l'empresa no pot funcionar”. Encara que Murciano es lamenta que “ens han faltat un parell de dies més i ho haguessin retirat tot”, considera que la vaga ha estat un exemple de lluita. Espera, doncs, “que l'exemple d'HP s'estengui a les empreses tecnològiques perquè són molt vulnerables”.

Tant a Sant Cugat com a Saragossa, s'ha creat una Assemblea Permanent de treballadores per continuar per la via judicial la retirada complerta de l'article 41. A més, la caixa de resistència continua oberta per poder ajudar econòmicament la gent que ha fet la vaga i es troba en situacions familiars i personals més difícils.

* Notícia publicada al setmanari Directa.

http://www.directa.cat/noticia/%E2%80%9Chem-posat-lempresa-entre-lespassa-paret%E2%80%9D