CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Vídeo: Quants diners amaguen els multimilionaris de tot el món?

Dimecres, 25 juliol, 2012

piramidecapitalisme.jpg

Els paradisos fiscals acumulen 21 bilions d'euros, el que equival al PIB d'EEUU i Japó junts. 30 de les 35 empreses de l'IBEX evadeixen impostos en paradisos fiscals. Fa 4 anys eren 18 de les 35 empreses de l'IBEX


Les 30 grans empreses espanyoles que evadeixen impostos en paradisos fiscals

Si fa quatre anys eren 18 les firmes de l'Ibex que utilitzaven aquest tipus de tàctiques, l'últim informe anual de l'Observatori de Responsabilitat Social Corporativa revela que ja ho fan 30 de les 35 que componen l'índex.

Aquestes pràctiques d'elusió fiscal no violen cap norma espanyola o internacional, però el director de l'estudi, Carlos Cordero, destaca que es produeixen en un context en què els ciutadans pateixen retallades en salaris i en prestacions socials per reduir el dèficit públic, alhora que se'ls exigeix ​​que aportin més a les arques públiques. L'any 2010, els ciutadans espanyols van entregar a Hisenda el 11,5% dels seus ingressos, mentre que les empreses de l'IBEX-35 van aportar el 9,9% dels seus beneficis. L'estudi assenyala a més que cap de les firmes ofereix dades desglossades dels impostos que paguen en cada un dels països on són presents.

Què es considera un paradís fiscal?

No hi ha consens a nivell internacional per definir quins països són paradisos fiscals, tot i que diverses institucions han publicat les seves pròpies llistes de territoris. A Espanya, el criteri és que estiguin inclosos a la llista del Reial decret 1080/91, de 5 de juliol. Originalment, el decret enumerava 48 territoris, però en 2003 va ser modificat per precisar que s'exclouria a aquells països que signessin amb Espanya un acord d'intercanvi d'informació en matèria tributària. Després d'una intensa activitat en els dos últims anys, la llista ha quedat sensiblement reduïda.

L'alt ritme de convenis signats per Espanya s'emmarca en la persecució dels delictes fiscals, però les empreses poden evitar pagar els seus impostos en els països on generen el benefici sense per això incomplir cap precepte legal. Per això, l'Observatori de Responsabilitat Social Corporativa assenyala que el fet que se subscriguin acords sobre intercanvi d'informació fiscal no pot considerar suficient com per treure la condició de 'paradís' a un país. La llista de ORSC inclou un total de 75 territoris i ha estat elaborat utilitzant fonts especialitzades com les llistes publicades per l'OCDE i l'organització especialitzada Tax Justice Network, més de l'informe Hamon del Parlament Europeu.

A tall d'exemple, aquestes tres llistes inclouen Belize entre els paradisos fiscals, però el país no apareix en el Reial Decret espanyol. És per això que en la seva recent declaració judicial, el que va ser secretari de l'Institut Nóos, Miguel Tejeiro, ha assenyalat que no va cometre cap delicte en crear una societat en aquest petit Estat centreamericà quan exercia com a comptable d'entitats gestionades per Iñaki Urdangarín, el gendre del Rei d'Espanya. L'informe del ORSC posa de manifest operacions corrents en el panorama empresarial espanyol, com compravendes de fuel domiciliades a Delaware o produccions d'hidrocarburs de l'Equador domiciliades a les Illes Caiman.

Les botigues en línia, una altra via d'evasió

L'Observatori alerta també del "forat" que estan creant les botigues per Internet pel que fa a recaptació d'impostos pel fet que les societats que s'encarreguen de facturar les vendes "online" estan ubicades en territoris considerats paradisos fiscals. Això provoca un impacte negatiu en el volum de diners recaptats tant a través de l'impost de societats com l'IVA.

Des del ORSC assenyalen que l'elusió "legal" d'impostos seguirà augmentat mentre els governants no posen límits i les empreses segueixin veient amb bons ulls "les estratègies agressives d'optimització fiscal".

Les 30 empreses que evadeixen impostos:
ABENGOA,
ABERTIS,
ACCIONA,
ACERINOX,
ACS,
ARCELOR MITTAL,
BANESTO,
BBVA,
BANCO PASTOR,
BANCO POPULAR,
BANC SABADELL,
BANCO SANTANDER,
CRITERIA,
ENDESA,
FCC,
FERROVIAL,
GAMESA,
GAS NATURAL,
GRIFOLS,
IBERDROLA,
INDITEX,
MAPFRE,
OHL,
XARXA ELECTRICA,
REPSOL,
TECNICAS REUNIDAS ,
TELECINCO,
TELEFONICA,
BOSSES I MERCATS,
IBERIA

FONT: STOP NOW