CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Vilafranca Sense Fronteres organitza durant el mes d’octubre un cicle d’actes sobre immigració i islamofòbia

Dimecres, 7 octubre, 2009

Octubre 2009. Vilafranca del Penedès

- PRESENTACIÓ DEL LLIBRE RASTRES DE DIXAN. ISLAMOFÒBIA I CONSTRUCCIÓ DE L’ENEMIC INTERIOR A L’ERA POST 11-S

DIMARTS 13 D’OCTUBRE, A LES 20 H. A L’ESCORXADOR (C/ de l'Escorxador s/n), A CÀRREC DELS AUTORS.

Els atemptats de l’11 de setembre a Nova York van obrir una era en l’anomenada «guerra de civilitzacions» i la creació d’un nou enemic que la justifiqués, l’islam, va esdevenir el pretext per a les ocupacions de l’Iraq i l’Afganistan i per a la febre securitària en la qual encara cavalquen els estats occidentals.

A l’Estat espanyol, l’atemptat de l’11 de març de 2004 a Madrid va acabar amb la vida de 191 persones i va convertir la lluita contra el «terrorisme jihadista» en una prioritat. Des de llavors, i de forma injusta, la població musulmana passaria a ser sospitosa i víctima potencial d’una legislació antiterrorista denunciada per tota mena d’organismes de defensa dels drets humans. Malgrat que no s’ha tornar a produir un sol atemptat com aquell, el que sí que s’ha multiplicat és una activitat propagandística que dibuixa una imatge simplificada i bel·licista de l’islam que connecta amb una islamofòbia profundament arrelada a l’imaginari cultural a l’Estat espanyol.

Des de l’11-M s’han produït 28 operacions contra presumptes cèl·lules jihadistes, la majoria basades en una doctrina d’acció preventiva i paranoica. N’és representativa, d’aquesta política, «l’operació Estany», coneguda popularment com «l’Escamot Dixan», per les pólvores de detergent aportats com a prova per la policia, i que varen ridiculitzar aquell procés.

L’operació que dóna origen a aquest llibre va ser posada en marxa el 19 de gener de 2008 a Barcelona i, segons les filtracions als mitjans de comunicació, havia evitat una matança semblant a les de Madrid o Nova York. Tot i que no s’hi van trobar ni armes ni explosius, i malgrat la fragilitat de la investigació policial, des del primer dia els mitjans de comunicació van vulnerar de manera flagrant la presumpció d’innocència dels acusats. Alhora, van sembrar la sospita, tot publicant notícies sense contrastar, sobre el conjunt de la comunitat musulmana del Raval, de Barcelona i de Catalunya.

L’ocupació del centre de l’escena per part de l’anomenat terrorisme jihadista ha servit per a difuminar la complexitat i heterogeneïtat de les persones d’origen, cultura o religió musulmana. Rastros de Dixan pretén comprendre i denunciar els discursos que serveixen per a bastir el «tots terroristes» i les pràctiques estatals que violen sistemàticament els drets fonamentals d’aquestes persones, a l’empara d’una islamofòbia generalitzada de la qual són causa i efecte.

Autors: David Fernàndez, Benet Salellas, Abdennur Prado, Albert Martínez, Alberto López Bargados, Iñaki Rivera Beiras

- PROJECCIÓ DEL DOCUMENTAL VIA DEL PORTO FLUVIALE 12-ROMA, LA LLUITA DELS IMMIGRANTS PEL DRET A L’HABITATGE.

DIUMENGE 18 D’OCTUBRE A LES 19 H. A L’ASSOCIACIÓ CULTURAL LA FORNAL (C/ de St. Julià 20, baixos)

Aquest documental explica un seguit de situacions enregistrades entre finals de l’any 2004 i principis del 2006 en un edifici ocupat a la via del Porto Fluviale, a Roma. El que comença com una enquesta, podríem dir-ne militant, entre migració i lluita per l’habitatge, es transforma en intervenció política, que produeix més preguntes que respostes. Una eina de debat, directament lligada a la pràctica política.

- XERRADA INFORMATIVA: «LA REFORMA DE LA LLEI D’ESTRANGERIA, REFORMA LABORAL ENCOBERTA I VULNERACIÓ DELS DRETS HUMANS»

DIUMENGE 25 D’OCTUBRE A LES 18 H. a l'Associació de Veïns de St. Julià (Plaça de la Sardana s/n) A CÀRREC DE SERGI SANTACANA, ADVOCAT ESPECIALITZAT EN ESTRANGERIA

El govern ha presentat el projecte de reforma de la Llei d’estrangeria al Congrés dels Diputats. Vilafranca sense Fronteres, com altres organitzacions d’arreu de l’Estat espanyol, ens oposem a aquest projecte pels motius següents:

― L’avantprojecte de Reforma contempla les persones migrades només com a mitjans de producció, no pas com a éssers humans de ple dret, entre els quals el de llibertat de moviment.

― Conserva una regulació de la reagrupació familiar restrictiva i discriminatòria, que genera dependència i desigualtat, i manté les disposicions actuals que obliguen moltes dones a dependre econòmicament del seu marit. S’endureixen els requisits per a la reagrupació dels ascendents i descendents, pel que es priva molts ciutadans del dret de viure en família.

― Criminalitza el col·lectiu immigrant augmentant el temps de detenció als Centres d’Internament per a Estrangers (CIE), de 40 a 60 dies, o fins i tot indefinidament. Introdueix, així, la Directiva de la Vergonya (Directiva Europea de Retorn) a la legislació espanyola. Cal recordar que les persones són retingudes als CIE com a autèntics delinqüents sense que hagin comès cap delicte.

― Penalitza amb multes de fins a 10.000 € el consentiment en l’empadronament d’immigrants, fet que dificulta l’accés a l’educació i la sanitat. D’aquesta manera es castiga el principi de solidaritat entre les persones sense mesurar-ne les conseqüències en l’increment de la xenofòbia i el racisme.

La reforma no modifica la Llei actual per a facilitar la regularització i la igualtat de drets de les persones migrades. En la actual situació de crisi econòmica, l’obligació d’un contracte laboral per a la regularització per arrelament, la renovació de la targeta de residència i la reagrupació familiar, condemna a la pobresa i exclusió social persones i famílies ja establertes.

El pretès objectiu de la reforma d’aturar la immigració «il·legal» és una pretensió inútil. Els i les immigrants seguirem creuant fronteres mentre continuï la desigualtat mundial entre els éssers humans. Cap llei no podrà evitar la llibertat de moviment de les persones. El que desgraciadament sí que faran les lleis és perpetuar l’exclusió i augmentar el patiment i la explotació.

Per tot això, i amb la intenció d’aprofundir en el que suposen aquests canvis, Vilafranca sense Fronteres et convida a la xerrada informativa convocada pel nostre col·lectiu. L’acte tindrà lloc el proper diumenge 25 d’octubre a les 18 h. a l’Associació de Veïns del barri de Sant Julià, i anirà a càrrec de l’advocat Sergi Santacana.

- ISLAMOFÒBIA, L’ANTISEMITISME DEL SEGLE XXI

DIMARTS 27 D’OCTUBRE, A LES 20 H. A L’ESCORXADOR (C/ de l'Escorxador s/n)

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE LA VEU DE LA DONA A L’ALCORÀ. UNA PERSPECTIVA FEMINISTA, A CÀRREC D’ABDENNUR PRADO, AUTOR I PRESIDENT DE LA JUNTA ISLÀMICA DE CATALUNYA.

La veu de la dona a L’Alcorà. Una perspectiva feminista presenta per primera vegada en català una selecció de textos de les més destacades teòlogues de l’islam, centrats en la lectura feminista del llibre sagrat dels musulmans.

Avui dia, ens trobem amb una sèrie d’arguments amb què es vol justificar la discriminació de les dones musulmanes, pretesament emanats de l’Alcorà. Davant d’aquest discurs, la tasca hermenèutica és fonamental. Es tracta d’interpretar l’Alcorà des d’una perspectiva de gènere, per a posar en evidència la falta de fonament de les interpretacions patriarcals dominants. La clau és en la recuperació del que les autores anomenen «el Missatge igualitari de l’Alcorà», com a expressió d’un ordre basat en la igualtat ontològica d’homes i dones, un ordre que no justifica la tutela dels homes sobre les dones, ni la segregació dels sexes, ni la desigualtat jurídica. Aquesta és l’aposta radical del feminisme islàmic, un moviment de restauració espiritual, al mateix temps que de reforma social. En definitiva, el que proposa és una autèntica transformació, feta des d’una profunda vinculació amb el missatge de l’Alcorà.

Autors: Abdennur Prado (ed.), Amina Wadud, Riffat Hassan, Asma Barlas, Aziza Y. Al-Hibri, Na’eem Jeenah, Asghar Ali Engineer.

Organitza: Vilafranca Sense Fronteres

vilafrancasesefronteres@gmail.com