CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

‘Vivir la anarquía, vivir la utopia’, la biografia de Josep Peirats i Valls

Dilluns, 22 febrer, 2016

Ressenya del llibre de Chris Ealham sobre un dels militants més rellevants de la CNT abans i durant la guerra del 1936-39.

L’historiador britànic Chris Ealham, autor entre d’altres del magnífic treball La lucha por Barcelona. Clase, cultura y conflicto 1898-1937, acaba de publicar el llibre Vivir la anarquía, vivir la utopia, una complerta biografia del militant llibertari Josep Peirats i Valls.

Aquest llibre no és exclusivament la biografia de Peirats, en paraules de Ealham “alhora que la història de vida d’un individu, aquesta és la biografia d’un agent col·lectiu, la classe treballadora en el si de la qual va néixer Peirats”.

S’estructura en nou capítols. Els cinc primers abasten des de la infància de Peirats a la Vall d’Uixó fins al final de la guerra civil. Els quatre restants se situen des de l’entrada als camps de concentració francesos fins a la tornada a la seva la Vall d’Uixó natal i la seva posterior defunció al 1989.

En els primers capítols del llibre es forja l’escriptor revolucionari, el “teuler il·lustrat” com l’anomena l’Ealham. Josep Peirats va ser un dels molts obrers que va destacar pel seu compromís amb la Idea, on les seves inquietuds intel·lectuals es van canalitzar en l’escriptura i el periodisme obrer.

Els espais són sempre importants i entre aquests destaca especialment el barri de la Torrassa. Situat a la ciutat de l’Hospitalet de Llobregat, va ser un autèntic viver de revolucionaris i un dels barris més importants dins de la història de l’anarcosindicalisme peninsular. En aquest barri es va fer el Peirats revolucionari.

Ealham destaca el paper rellevant dels ateneus en la formació d’aquests obrers conscients que en la seva gran majoria van ser autodidactes, reforçant “la naturalesa eminentment proletària del moviment llibertari”.

Un altre espai important per a Peirats va ser Lleida, des d’on va dirigir el principal diari llibertari de la ciutat, Acracia. Segons Ealham, la seva estada a la Lleida revolucionària (1936-1937) li va proporcionar els moments més satisfactoris de la seva vida.

L’exili francès està abordat per Ealham amb valentia. Una CNT petita i desdibuixada va anar perdent la seva connexió amb el gloriós passat, fragmentant-se i perdent afiliació. Com va apuntar Peirats: “No hem pogut perpetuar en l’exili el gran clima ambiental que havíem creat a Espanya, que feia que germinés gairebé espontàniament lleva rere lleva de militants… I un moviment sense reserves, sense successors, que no es reprodueix, està condemnat a curt o llarg termini a la decadència i a la mort”.

Peirats va deixar per a la posteritat una obra fonamental per entendre a “la generació del 36”, La CNT a la revolució espanyola. Aquesta obra, en paraules d’Ealham, és un estudi que analitza una organització de masses anarcosindicalista, els seus militants i aquelles persones que van participar en la revolució.

Aquest llibre és una bona biografia, ben escrita, complexa i ben documentada. El fil narratiu és molt adequat i atractiu, t’atrapa i fa que el lector estigui atent a tot allò que ens vol explicar el seu autor.

Obra molt recomanable para tot aquell que vulgui aprofundir en l’estudi de l’anarcosindicalisme i en la figura d’un dels seus militants més rellevants, Josep Peirats i Valls.

* Ressenya de Josep Pimentel publicada a Xarxa penedès:
http://xarxapenedes.cat/vivir-la-anarquia-vivir-la-utopia-la-biografia-de-josep-peirats-i-valls/