CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Xavier Trias i Ferran Mascarell inauguren la Filmoteca de Catalunya enmig d’una ensordidora escridassada per part de treballadors de TMB i veïnes del Raval

Dilluns, 20 febrer, 2012

JESÚS RODRÍGUEZ | 19/02/2012 - Setmanari Directa

Tot era a punt a les 11h del matí per a la inauguració de la nova Filmoteca de Catalunya i la plaça Salvador Seguí, al barri del Raval de Barcelona. Dues setmanes enrere els mossos d'esquadra i la guàrdia urbana van fer una batuda contra prostitutes, immigrants sense papers i indigents, que segons van explicar a la premsa tenia com a objectiu 'netejar' la zona de cara a l'obertura d'aquest nou centre cultural.

Els i les veïnes, però, no semblava que participessin molt de la filosofia de l'acte. L'assemblea de barri del Raval hi ha desplegat una pancarta denunciant l'expulsió de veïns i veïnes, que els últims anys ha anat acompanyada de la construcció de grans edificis que res tenen a veure amb el barri, com ara, la seu central de la UGT, l'hotel Robadors, i ara, la Filmoteca de Catalunya. La majoria de veïns i veïnes que viuen als carrers adjacents a la zona veuren aquests nous edificis com a amenaces que seran la causa del seu desnonament, i en el millor del casos, recol·locació.

A més, una cinquantena de membres de la plantilla de TMB, armats amb megàfon i pancartes, també esperaven l'arribada de l'alcalde Xavier Trias per, tal i com van anunciar, esbroncar-lo de nou en un acte oficial com a eina de reivindicació contra les retallades salarials, l'apujada del preu del bitllet de bus i metro i la reducció de línies i freqüències de pas dels autobusos.

Fort control i discurs inaudible

Després d'una llarga espera, a la una en punt del migdia, ha fet acte de presència la comitiva de Trias, qui anava acompanyat pel conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ferran Mascarell. En aquell moment, i després que els agents antiavalots de la guàrdia urbana fessin un cordó de protecció, gran part de la gent present a la plaça ha començat a cridar i xiular. Trias i Mascarell han insistit en fer els discursos tot i l'ambient clarament hostil i ensordidor que feia ininteligible cap de les paraules que pronunciaven a través de la megafonia.

La tensió ha estat creixent durant un parell de minuts: llançament d'octavetes als peus de Mascarell, i fins i tot, un sonor petard a dos metres de Trias mentre el personal de TMB empenyia les tanques ubicades davant del cordó policial. Des dels balcons, diversos veïns i veïnes s'han afegit a la protesta amb la repicada de cassoles que han fet incrementar la sensació de rebuig contra els polítics. Trias i Mascarell, a diferència d'altres ocasions, ni tan sols tenien una petita claca de fidels militants que aplaudissin la seva arenga. Un cop feta la peculiar inauguració, els guardaespatlles d'ambdós han recomanat entrar ràpidament a l'interior de la Filmoteca per evitar que les coses anessin a pitjor.

La gent concentrada a l'exterior, de mica en mica, ha anat marxant. Els polítics, un cop feta la visita de rigor a les instal·lacions del nou centre cultural han abandonat el recinte acompanyats de la comitiva, dins del seus vehicles oficials. La gent del barri, mentrestant, ha seguit amb les seves rutines, més centrades en la preservació de l'habitatge i la subsistència quotidiana, que no pas pendents de grans esdeveniments mediàtics.

* Notícia publicada al web del setmanari Directa

www.directa.cat/noticia/xavier-trias-inaugura-filmoteca-catalunya-enmig-duna-ensordidora-escridassada

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció