CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Xerrada el 20 de novembre i Concentració el 15 de desembre pel cas de l’assassinat de Pedro Álvarez

Dilluns, 12 novembre, 2007

15 anys Sense Pedro Alvarez, assassinat per un policia.

Xerrada-Debat- Passe de video.
Dimarts 20 novembre 20h.
Lloc: Espai Obert, c/ Violant d'Hongria 71, 1r, Barcelona.

Concentració i ofrena floral
Dissabte 15 de desembre
11.30 h. La Torrassa, L'Hospitalet, ofrena floral
17.30 h. Plaça Universitat, Barcelona, Concentració

El cas de l'assassinat de Pedro Alvarez

La nit del 15 de desembre de 1992 és assassinat en la ciutat catalana de L'Hospitalet de Llobregat un jove de 20 anys, Pedro Álvarez, d'un tir en el cap. Pedro acompanyava a casa a la seva núvia Yolanda, amb qui surtia des de feia 5 anys. Just després d'acomiadar-se, un cotxe que circula a gran velocitat per poc atropella a la jove, la qual en una reacció instintiva increpa al conductor. Aquest surt de l'automòbil i comença a discutir amb la jove de forma violenta fins al punt que la copeja i la tira a terra.

Pedro llavors torna corrent per a defensar-la i inicia una discussió amb l'agressor, que es converteix en l'assassí en el moment que es dirigeix al cotxe (un Opel Vectra blanc), agafa un arma i li dispara tres trets al jove, un d'ells mortal de necessitat, davant l'intent de detenir-lo d'una dona que l'acompanyava. Després torna al cotxe, amb la mateixa sang freda, i arrenca mentre unes persones intenten socórrer a Pedro, que ingressa cadàver en l'Hospital de Bellvitge, davant l'estat de xoc que es troba Yolanda.

Les sospites cauen sobre un policia nacional (José Manuel S.F), i és detingut de seguida. És igual a la descripció que es va donar d'ell, les proves balístiques coincideixen amb les de les armes utilitzades per les forces de seguretat de l'Estat i l'agent és assidu a la zona on ocorren els fets. Una persona conflictiva i amb "cert poder" en la mateixa. A més, és identificat immediatament per Yolanda, l'únic testimoni del crim.

L'agent presenta una coartada tan infantil com concloent per als encarregats de la investigació: "Estava a casa dormint després d'haver acompanyat a la meva mare a l'hospital" i la investigació comença tornar-se tèrbola. Es declara immediatament el secret de les investigacions, pel que la representació de la família no pot participar en elles. A Yolanda se li sotmet a una sessió maratoniana de múltiples reconeixements, qualificada d'irregular per juristes consultats. La jove al final manifesta dubtes sobre aspectes molt concrets del policia.

Els familiars acusen en repetides ocasions que la titular del Jutjat d'Instrucció numero 5 de L’Hospitalet, María José Magaldi, i el comissari Llorente no estan portant a terme bé el procediment: la jutge no ordena analitzar les petjades del cotxe per a identificar a la dona que acompanyava a l'assassí, ni va ordenar la seva identificació posterior, per exemple. Finalment es decreta l'exculpació de l'agent per falta de proves fiables.

Ningú ha seguit realitzant fins a avui cap tipus d'investigació posterior i no hi ha cap institució que hagi donat suport al cas Pedro Álvarez, a pesar que, per exemple, l'ajuntament de L’Hospitalet es va comprometre a això, i els poders públics (polítics, forces de seguretat, jutges i fiscals) estan obligats legalment a vetllar per l'esclariment d'uns fets tan greus com aquests. Els policies que van iniciar les investigacions, d'altra banda, tracten des d'un principi de criminalitzar a Pedro, buscant antecedents que no existien, per a culpar-lo del succeït i així defensar al seu company.

Plataforma Pedro Álvarez
http://www.novoson.es/pedroalvarez
http://www.plataformapedroalvarez.com