CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Xerrada el 9 d’abril a Sabadell de Hassanna Aalia, activista sahrauí condemnat a cadena perpètua per un tribunal militar marroquí

Dilluns, 8 abril, 2013

Cartell xerrada Sabadell

"Repressió, tortura i presó al Sàhara Occidental ocupat pel Marroc"

Xerrada de Hassanna Aalia, activista sahrauí condemnat a cadena perpètua per un tribunal militar marroquí.

Dimarts 9 d'abril a les 19h de la tarda, al local de la CGT de Sabadell (c/Roselló 10)

El jove sahrauí, Hassanna Aalia, ha estat condemnat a cadena perpètua per un tribunal militar de Rabat. Actualment està rebel·lia, refugiat al País Basc. És un dels 25 activistes sahrauís que un tribunal militar del Marroc ha condemnat per la seva participació al campament de la Dignitat, de Gdeim Izik, als afores de l’Al-Aaiun, al Sàhara Occidental. Als seus 24 anys, Hassana Aalia ha estat arrestat i torturat més d’una vegada. La primera vegada va ser als 17 anys, per participar en una manifestació pacífica a la sortida de l’escola.

El campament de Gdeim Izik es va aixecar a uns 15 km de l'Al-Aaiun, al Sàhara Occidental, el 10 d'octubre de 2010. El campament va allotjar prop de 20.000 sahrauís, que protestaven per la discriminació que patien en el seu territori i que demanaven millores socials al govern marroquí. Va ser desmantellat violentament per policia i militars marroquins el 8 de novembre de 2010. Noam Chomsky ha considerat el campament de Gdeim Izik com al començament de la revoltes de la primavera àrab.

Amb el desmantellament, les forces militars i de repressió marroquines van detenir centenars de sahrauís, que van ser sotmesos a tortures i tractes cruels, inhumans i degradants. Entre els detinguts hi havia Hassanna Aalia, que va ser jutjat en dues ocasions i deixat en llibertat en no trobar cap prova contra ell. Fet que va aprofitar per viatjar a Euskadi.

24 sahrauís presos de consciència, però, van ser traslladats a una presó de Rabat. Al passat mes de febrer, un tribunal militar marroquí de Rabat va condemnar 25 sahrauís, entre ells coneguts activistes de drets humans, amb sentències que van des de 20 anys fins a cadena perpètua de presó a 23 dels detinguts. Dos sahrauís han estat posats en llibertat en haver superat el temps de condemna i Hassanna Aalia ha estat condemnat a cadena perpètua i està declarat en rebel·lia.

El procés dut a terme és nul, s'ha realitzat una instrucció defectuosa del procediment, incompleta i il·legal. La sentència no té un relat de fets provats i la seva decisió es dirigeix contra 25 acusats tot i que es va procedir a l'enjudiciament de 24. En conseqüència Hassanna Aalia, un dels condemnats ni ha estat escoltat ni a la instrucció ni a la vista.

Moltes organitzacions internacionals com Human Rights Watch, Amnistia Internacional, IAJUWS, Centre Robert F. Kennedy per a la Justícia i els Drets Humans, i molts observadors i juristes internacionals invaliden el judici, que va contra la IV Convenció de Ginebra i, en els pitjors dels casos, contra la mateixa constitució del Regne del Marroc. El Parlament Europeu exigeix la llibertat immediata dels presos polítics sahrauís.

Organitzen i participen:

Plataforma de Acción Internacional por los Presos Saharauis Gdeim Izik,
Associacions Catalanes Amigues del Poble Sahraui (ACAPS),
Sabadell Acull Infants Sahrauís (SAIS), i
Acció Social de CGT Sabadell

>>> Per a més informació sobre el tema llegir comunicat de CGT a http://www.cgtcatalunya.cat/spip.php?article8724

Cartell xerrada Hassanna(Palestina) 9 d´abril a Sabadell