CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Xile: Estudiants xifren en 180.000 els assistents a les marxes al país

Dimecres, 29 agost, 2012

Portaveu de l'ACES, Eloísa González, va demanar respostes concretes de les autoritats.
Ministre Beyer va valorar caràcter pacífic de la mobilització i va afirmar que això aixeca "el tema de l'educació".

Després de la multitudinària marxa desenvolupada a Santiago i en diferents ciutats del país, els estudiants van xifrar en 180 mil els assistents a les diferents protestes del 23 d'agost.

Després del esdeveniment, els dirigents estudiantils van realitzar un balanç de la jornada, entre ells la portaveu de l'ACES, Eloísa González, qui va cridar el Govern a lliurar respostes concretes a les demandes del moviment.

"Creiem com estudiants que hi ha d'haver una resposta concreta davant les nostres demandes, perquè l'única resposta que hi ha hagut fins ara ha estat la repressió de Carrabiners, els desallotjaments, els cops de porta que ens han donat autoritats i el conjunt de la classe política", va dir González.

Organitzacions feministes i d´estudiantils previ a les mobilitzacions van denunciar a Xile greus abusos sexuals perpetrats per "Carabiners" contra nenes participants en les mobilitzacions dels estudiants a favor de l'educació pública:

La dirigenta més va advertir que "les preses augmentaran, les convocatòries augmentaran, es vindran més paralitzacions de classes".

Mentre, el president de la FECh, Gabriel Boric, va anunciar que un grup d'estudiants viatjarà a Valparaíso la tarda d'aquest dimarts a la votació al Senat de la reforma tributària, la qual esperen que sigui rebutjada pels parlamentaris.

Al seu torn, el ministre portaveu de Govern, Andrés Chadwick, va rebutjar els incidents menors que es van produir després de la mobilització a Santiago i va cridar als dirigents estudiantils a condemnar aquests actes.

"El Govern veia com un signe positiu que la mobilització estudiantil s'havia desenvolupat en tranquil · litat i ordre, i valoràvem la col · laboració dels dirigents per aquest objectiu", va dir el ministre.

"Lamentablement han tornat a aparèixer actes de violència i contraris al que pot ser una mobilització tranquil · la i pacífica. Un cop els demanem als dirigents que han convocat la marxa que puguin exercir i declarar la seva total condemna els fets que estan passant", emfatitzar.

Mentre, el ministre d'Educació, Harald Beyer, va destacar la marxa estudiantil i va assegurar que amb això es tornen a discutir els temes de fons i no sobre la violència.

"Valorem la manera com es va realitzar la marxa, creiem que va ser una marxa pacífica i el que vaig plantejar és que creiem que aquesta és la forma d'expressar-se en democràcia, que aquestes marxes el que fan és aixecar el tema de l'educació i tornem a discutir sobre educació i no sobre preses, aturades i violència ", va dir el ministre.

El secretari d'Estat va recalcar la seva crida als estudiants "a fer les seves aportacions a la discussió dels diferents projectes de llei i aquesta és una tasca que correspon fer al si de la democràcia que és el Congrés".

FONT: RÀDIO COOPERATIVA