CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Zapatero baixarà les pensions i no apujarà els impostos als rics

Dilluns, 13 setembre, 2010

Zapatero anuncia la reforma de pensions per a abans de final d'any

El president confia que la recuperació de l'ocupació comenci en els últims mesos de 2010 i afirma que l'eventual pujada d'impostos als rics serà "molt limitada"

CLAUDI PÉREZ

El Pais

Reforma de les pensions per a la cimera|cim de l'ocupació|ús. El president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, ha defensat avui la seva gestió econòmica en la reunió convocada pel FMI i l'OIT a Oslo sobre l'ocupació i el creixement i ha avançat que després del dràstic pla d'ajust emprès, la reestructuració del sistema financer i la reforma laboral de nou aprovada, el Govern tindrà llesta la reforma de les pensions abans de final d'any. L'Executiu espera en breu l'informe del Pacte de Toledo "i l'objectiu és enviar al Parlament, amb el màxim consens possible, el projecte de llei de reforma de les pensions abans de cap d'any per garantir que els qui es jubilin dins d'una dècada tinguin les seves prestacions assegurades". "Un governant que tingui les dades de què nosaltres disposem sobre envelliment de la població i canvis demogràfics a Espanya ha de prendre decisions", ha dit, que passaran per augmentar els anys de cotització.

Strauss-Kahn adverteix del risc de no prendre mesures contra l'atur juvenil

Zapatero, que ha intervingut al costat del primer ministre grec, Yorgos Papandreu, el director gerent del FMI, Dominique Strauss-Kahn, i la president de l'OIT, Juan Somavía, ha comparegut en roda de premsa per explicar també que confia en què la destrucció d'ocupació -que s'ha emportat 2,7 milions de llocs de treball des que es va iniciar la crisi, amb la taxa d'atur per sobre del 20%- continuï reduint-se en els pròxims mesos. Malgrat que Espanya s'enfronta a un lent creixement en els pròxims trimestres i que els analistes no descarten fins i tot una recaiguda en la recessió en la segona meitat de 2010, el president espanyol ha pronosticat que "a finals d'aquest any o a començaments de 2011" es reprendrà la senda d'una creació d'ocupació "moderada". "Amb creixements encara molt moderats, això sí", ha emfatitzat.

Espanya i Zapatero tenen davant de si una tardor complicada: els Pressuposts, que es presentaran a finals de mes, recolliran una caiguda mitja del 16% en la despesa dels ministeris, i el Govern continua demanant suports per aprovar-ne unes dels comptes públics més difícils dels últims anys. A més, agències de qualificació com Moody"s amenacen amb una rebaixa de la nota de solvència d'Espanya, també per a final de mes. I el 29-S els sindicats han convocat vaga general. Zapatero no ha fet a Oslo concessions als sindicats i ha reiterat que la vaga no canviarà la reforma laboral. Ni tan sols no ha volgut avançar en els canvis fiscals que des de fa mesos prepara el seu Govern, i que gravaran a les rendes altes.

Pujades d'impostos "molt limitades"

El president ha avançat que fins que no tingui "el procés de diàleg definit" amb la resta dels grups parlamentaris sobre els comptes de l'Estat per a 2011 no hi haurà més detalls. Això sí, ha avançat que seran pujades d'impostos "molt limitades, en tot cas."

Durant la taula rodona, Strauss-Kahn ha reconegut que "aquesta crisi, la més greu de totes, ha deixat un desert d'aturats" sense parangó" i ha advertit de què "encara no s'ha detingut". A més, després d'assenyalar que el deteriorament ha posat a prova els models econòmics dels diferents països, ha contraposat el cas d'Alemanya, el Japó o Noruega, on la desocupació amb prou feines es va modificar, davant el d'altres com el d'Espanya o EUA, on l'atur va créixer més notòriament durant la crisi per la seva excessiva dependència -i abusos- del sector de l'habitatge.

Sense sortir del cas espanyol encara que sense citar directament Espanya, el director gerent del FMI ha lamentat el fort augment de l'atur juvenil, que s'ha duplicat fins i tot el 40%. "Si no s'adopten les polítiques adequades per a fa davant aquesta tragèdia, el cost econòmic i social serà tremend perquè estem parlant d'una generació perduda", ha assenyalat.

>>>> Article extret de Kaosenlared. Font: Agències