CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Zapatero ‘endureix’ el text de la reforma laboral amb la vista posada ja a Europa

Dimecres, 16 juny, 2010

Amb la intervenció sobre Espanya de teló de fons, a Zapatero se li acaba el temps per convèncer mercats i autoritats econòmiques que els seus plans van endavant seriosament.

Així, i malgrat haver presentat als agents socials un esborrany de reforma laboral, el president sap que el text, tal com està, tindrà difícil encaix més enllà dels Pirineus.

Per això, des que es trenqués la possibilitat d'una acord entre patronal i sindicats, el president ha mantingut una llarga llista de converses i encontres amb economistes i despatxos jurídics més acreditats per conèixer la seva opinió sobre les necessitats concretes del mercat laboral.

Vaga general

L'anunci de vaga general dels sindicats per a finals de setembre hauria servit a Zapatero com un mecanisme de descompressió per efectuar un esprint final i introduir canvis en el text fonamentalment dirigit a eliminar ambigüitats. De fet, en les trobades prèvies que ha mantingut el Govern amb els grups parlamentaris, l'Executiu ha advertit que el text podria canviar considerablement.

Les modificacions que es preveuen, segons confirmen fonts properes a Moncloa, se centrarien en el nucli de la reforma laboral: contractació i causes de l'acomiadament. No obstant això, al tancament d'aquesta edició el gabinet del president encara continuava dissenyant el text final.
Canvis susceptibles

En primer lloc, l'Executiu tractarà de facilitar i homogeneïtzar el sistema de contractació en habilitar el contracte de foment a l'ocupació|ús indefinida per a tots els treballadors. Actualment, aquest contracte, que té una indemnització de 33 dies per any treballat tant per a l'acomiadament|comiat objectiu com improcedent, tan sols pot utilitzar-se per a les persones menors de 30 anys i grans de 45.

No obstant això, l'últim esborrany presentat pel Govern habilitava el seu ús per als aturats que estiguessin tres mesos inscrits en les oficines d'ocupació. Però, finalment, sembla que es generalitzarà a tots els col·lectius, la qual cosa trauria substancialment l'ús del contracte indefinit de 45 dies.

Dins aquest punt i respecte a la subvenció de part del cost de l'acomiadament a càrrec del Fogasa, el Govern haurà de decidir amb quina opció es queda de les dues que ha presentat: bé subvencionar-ne vuit de la indemnització del contracte de foment a l'ocupació|ús indefinida o bé ampliar aquesta subvenció a tots els contractes indefinits i per a totes les seves formes d'acomiadament.

Aquesta última opció obriria la porta a abaratir l'acomiadament fins als dotze dies per any, igualant la indemnització del contracte indefinit al del temporal, que es preveu que s'encareixi des dels 8 fins als 12 dies.
Acomiadament objectiu, més clar

Un altre dels canvis que es preveuen rau en la clarificació de les causes de l'acomiadament|comiat objectiu. Per ara, l'Executiu havia plantejat una lleugera modificació d'aquestes causes. Simplement, anava a incloure a l'Estatut dels Treballadors que les empreses podran acomiadar de forma objectiva quan tinguin dificultats econòmiques "no merament conjunturals".

Actualment, la normativa laboral enuncia que només es poden realitzar acomiadaments objectius quan perilli la viabilitat de l'empresa. Així les coses, aquest canvi suposa un mínim avenç, però torna a deixar la porta oberta a la interpretació dels jutjats.

Així mateix, el tercer pilar de la reforma laboral que també ha d'aclarir avui el decret-llei és la flexibilitat de la negociació col·lectiva. La novetat a l'últim document de la reforma es basava en la incorporació d'un laude arbitral que agiliti la modificació de les condicions dels convenis. No obstant això, aquesta iniciativa té dos problemes: que la decisió arbitral pugui ser recorreguda i que el laude decideixi mesures per a l'empresa frega la inconstitucionalitat.