CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

El Tribunal Permanent dels Pobles condemna a la UE per la seva complicitat en els delictes socials i ecològics de les Transnacionals

Dimarts, 18 maig, 2010

S'ha donat a conèixer la sentència del Tribunal Permanent dels Pobles que ha jutjat des de divendres passat 14, els vint-i-set casos documentats de violacions de drets humans comeses per multinacionals europees a Amèrica Llatina amb el suport de les institucions i governs de la Unió Europea.

En l'acte celebrat en el Cercle de Belles Arts de Madrid el 18 de maig, el president del Tribunal, el magistrat espanyol Perfecto Andrés Ibáñez, acompanyat d'altres membres del jurat, ha presentat la sentència que ha comentat Alirio Uribe, membre del col·lectiu d'advocats José Alvear Restrepo. Entre les al·legacions es demana “als Estats membres l'adopció de normes nacionals que garanteixin l'accés a la seva jurisdicció nacional civil i penal, per part de les víctimes d'abusos de drets humans o contra el medi ambient, comesos fora de la Unió Europea per part d'una empresa o una de les seves filials amb seu en un Estat membre”.

Segons se cita en la sentència, “a la vista dels casos examinats pel TPP, és possible identificar una estreta relació de funcionalitat entre les polítiques públiques de la Unió Europea i els interessos de les ETN en sectors estratègics. És evident que les institucions europees són permeables a l'acció dels lobbies empresarials, i que existeix una relació d'interdependència i tràfic d'influències entre els sectors privat i públic”.

Així mateix, es declara que “el dret a la reparació és la garantia i reconeixement dels drets a la veritat i la justícia i no pot entendre's satisfet quan se sustenta en un marc d'impunitat i oblit”. Aquesta sessió del Tribunal Permanent dels Pobles s'ha convocat a proposta de la Xarxa Birregional “Enllaçant Alternatives IV”, dintre del programa d'Activitats de la Cimera Alternativa dels Pobles que es va clausurar el diumenge a Madrid.

El text complet de la sentència es troba a: www.enlazandoalternativas.org

El dossier de premsa del TPP el podeu trobar a: www.enlazandoalternativas.org/spip.php ?article653

>>> Adjuntem la declaració final.

Attached documents