CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Forestal Catalana ha presentat un ERO per a l’extinció de 82 llocs de treball

Divendres, 5 juliol, 2013

L’empresa Forestal Catalana SA ha presentat un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) per a l’extinció de 82 llocs de treball, quasi un terç de la plantilla. Aquest ERO comporta el desmantellament dels equips de gestió dels espais naturals, que a més de representar la pèrdua de llocs de treball, afecta de manera directa a la biodiversitat i al desenvolupament socioeconòmic del territori.

Forestal Catalana es dedica a la protecció del medi ambient i realitza tasques com el manteniment de boscos i rius, la construcció d'infraestructures, la reforestació o la gestió de recursos ramaders. Els seus empleats, de diferents disciplines, tenen dues bases fixes i treballen per tot el territori català.

Forestal Catalana, que depèn del departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Mitjà Natural, ja va sofrir una retallada de personal a l'estiu de 2011, quan va acomiadar a 22 persones i no va renovar el contracte a altres 15.

Treballadors afectats han fet un comunicat on critiquen l'ERO i les conseqüències que comportarà, i demanen la seva retirada.

Comunicat:

Desmantellament dels espais naturals protegits de Catalunya

L’empresa Forestal Catalana ha presentat un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) per a l’extinció de 82 llocs de treballs. Aquest ERO comporta el desmantellament dels equips de gestió dels espais naturals, que a més de representar la pèrdua de llocs de treball, afecta de manera directa a la biodiversitat i al desenvolupament socioeconòmic del territori.

Els 12 espais naturals que gestiona el Departament, d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), que reprsenten gairebé el 10% de la superfície del nostre país, tenen una àrea d’influència socioeconòmica que afecten a uns 300.000 habitants, i a 142 municipis. Aquests actuen com a veritables eines de dinamització social i econòmica de zones majoritàriament rurals, tant per la font d’ocupació que suposen, com per la inversió i atracció turística de qualitat que impulsen, fet que reverteix en les empreses, cooperatives, allotjaments, establiments de restauració local, ...

El DAAM anualment encarrega una sèrie de serveis i actuacions a l’empresa pública Forestal Catalana. Un 33% del personal laboral dels espais naturals protegits és plantilla d’aquesta empresa.

Forestal Catalana, S.A. el passat 14 de juny de 2013 va presentar Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) que preveu l’extinció de 82 llocs de treball, dels 274 existents.

Aquest ERO afecta especialment als treballadors dels espais naturals protegits que són educadors ambientals, tècnics, informadors, brigades de manteniment de parcs, centres de fauna i treballadors d’eradicació d’espècies invasores. En la majoria dels casos suposa l’extinció total de les colles de brigades forestals o el tancament dels centres de recuperació de fauna.

Cal mencionar que moltes de les places que es volen extingir com de peons, informadors, caps de colla, seguidors de fauna, etc (la majoria categoria C1 de l’administració) en realitat estan fent feines de nivell superior, és a dir, com a tècnics, d’administradors i gestors.

D’aquests 82 acomiadaments, hi ha 42 treballadors (que treballen a les brigades) que es podran acollir al projecte de Prevenció d’incendis subjecte a cofinançament FEDER. L’empresa però, ha proposat unes condicions laborals que modifiquen substancialment les actuals. L’execució d’aquestes tasques significarà que les brigades forestals se centraran en tasques de prevenció d’incendis deixant de banda el manteniment dels parcs i tasques de conservació del patrimoni, així com l’atenció que aquestes colles fan als municipis dels parcs i paratges naturals.

Des del seu anunci, i tal com s’ha informat en les diverses assemblees territorials, el comitè d’empresa es troba en fase de negociació d’aquestes condicions però segons ha comunicat, la resta de 40 places restants afectades per l’ERO no es podran acollir a cap mesura reductora i a més, segons converses, és condició la seva extinció per poder negociar la resta de 42 places de brigades.

Fins avui, ni des de la Direcció General ni des del Servei de Parcs ni des del col·lectiu de directors i responsables dels parcs i paratges naturals hi ha hagut cap pronunciament públic respecte la situació que afecta als seus treballadors i que han desenvolupat la feina dels parcs des de la seva creació.

El procés de negociació amb l’empresa finalitza el 12 de juliol i no sembla que arribi a una solució satisfactòria que eviti el desmantellament imminent dels espais naturals protegits i garanteixi la totalitat dels llocs de treballs en perill d’extinció. Així doncs, aquest ERO comporta el desmantellament dels equips de gestió dels espais naturals, fet que afecta de manera directa a la biodiversitat i el desenvolupament socioeconòmic del territori.

Per això es demana la nul·litat de l’ERO presentat per l’empresa i es requereix que la Generalitat de Catalunya faci efectius els pagaments a l’empresa per continuar amb els serveis. A més, cal que els agents implicats locals i la societat civil continuï defensant els equipaments i equips de gestió dels espais naturals des d’un model de gestió i servei públic en benefici de la societat en general i del medi natural i cultural en concret.

Treballadors afectats per l’ERO

4 de juliol del 2013

Contacte: afectatsfc@gmail.com

>>> En documents adjunts, el comunicat elaborat per treballadors afectats i un informe més extens i detallat.

Attached documents