CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Jornades de Formació: Introducció a l’anàlisi econòmica de la societat actual.

Dilluns, 7 febrer, 2011

JORNADES DE FORMACIÓ

INTRODUCCIÓ A L’ANÀLISI ECONÒMICA
DE LA SOCIETAT ACTUAL

Divendres 25 de febrer: de 18:00 a 20:30 hores

Dissabte 26 de febrer: de 10:00 a 14:00 hores i de 15:00 a 19:00 hores

Lloc: aules del CESL (Via Laietana 18, 10a. Planta, Barcelona).

- Objectius

Presentar des d’una visió rigorosa i crítica els aspectes més rellevants i fonamentals del funcionament actual de la societat capitalista. Analitzar les conseqüències que l’evolució del capitalisme està tenint pel conjunt de les societats e intentar esbossar el debat al voltant de les diferents alternatives que s’estan plantejant des de distints moviments socials sobre com reformar/transformar l’actual sistema dominant.

- Ponents

Seminari d’Economia Crítica

- Termini per a inscripcions

Fins el 23 de febrer de 2010. Enviar la butlleta d’inscripció per:

fax: 933107110

mail: cursos(arroba)cgtcatalunya.cat

- Organitza:

CGT de Catalunya

Seminari d’Economia Crítica Taifa.

- Temari

Divendres 25 (tarda):

1. La societat en la que vivim: una sessió panoràmica. En aquesta sessió s’analitza la dinàmica de funcionament del capitalisme com a sistema econòmic i social. S’identifiquen els elements centrals que permeten la inserció de les persones en la nostra societat Així com les vies d’exclusió i marginació social. Queden ben definits els elements socioeconòmics estructurals que ens ajuden a comprendre el capitalisme.

2. L’estructura fonamental d’explotació. S’analitza de forma assequible i rigorosa com actua el mecanisme central d’explotació capitalista a partir de la Teoria del Valor de Marx. S’assenyala el paper central del treball i procés productiu en el capitalisme.

Dissabte 26 (matí):

3. El sistema productiu. A partir de l’estructura de l’empresa s’analitza com funciona la producció en el capitalisme. S’estudien els diferents canvis que en els darrers anys s’han anat introduint en les formes d’organització empresarial i productives per continuar assegurant la reproducció del capitalisme.

4. El paper de l’Estat. Natura de l’Estat. La intervenció pública. En aquesta sessió es treballa el paper de l’Estat en la societat capitalista com una de les institucions centrals que garanteixen el procés d’acumulació. S’exposa també l’evolució de l’Estat d’acord amb la dinàmica del capitalisme en cada moment històric.

Dissabte 26 (tarda):

5. La dinàmica actual del capitalisme. Es treballen els elements centrals que ens serveixen per definir el capitalisme en la seva fase actual “globalitzada”. S’analitza com es concreta l’estructura d’explotació i dominació del capitalisme del Segle XXI i les diferents conseqüències derivades del seu funcionament a nivell social, econòmic i ecològic.

6. Formes de lluita per la transformació del capitalisme. Un cop analitzat detingudament el funcionament del capitalisme i demostrada la seva naturalesa explotadora i la seva insostenibilitat social, ecològica i econòmica, en aquesta sessió es planteja el debat de les
alternatives al capitalisme. S’intenta aclarir que no totes les alternatives que a l’actualitat es plantegen tenen un caràcter transformador. En aquest sentit es planteja un criteri per tal de poder diferenciar aquelles alternatives que només pretenen millorar el capitalisme de les que pretenen transformar-lo.

Presentació Sessió 3-4.

Vídeos de les jornades:

Attached documents

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció