Nous permisos climàtics per a persones treballadores
El govern ha aprovat quatre dies retribuïts i prorrogables de "permisos climàtics", un nou permís laboral per possible risc climàtic.
El 29 de novembre de 2024, el BOE va publicar el Reial decret llei 8/2024, que introdueix un permís retribuït de fins a quatre dies per fenòmens meteorològics. Aquest permís, de l'article 37.3 ET, respon als esdeveniments climàtics severs i cerca garantir la seguretat dels treballadors davant risc climàtic. El permís climàtic, inspirat en una legislació similar al Canadà, es basa en les alertes sobre catàstrofes climàtiques o meteorològiques que emetin les autoritats.
La normativa té el seu origen en els danys causats per la recent DANA. En un context de canvi climàtic, aquesta mesura representa una resposta legislativa urgent per a protegir la integritat física de les persones treballadores enfront de riscos imminents.
El permís, de fins a quatre dies, cobreix les situacions en les quals les autoritats competents imposen restriccions de mobilitat o prohibeixen l'accés als centres de treball a causa de condicions meteorològiques adverses. Segons la nova redacció de l'article 37.3. g de l'Estatut dels Treballadors, una vegada transcorreguts aquests dies inicials, el permís podrà estendre's fins que desapareguin les circumstàncies que el van originar.
Aquesta prolongació del permís opera sense perjudici que l'empresa pugui optar per mesures addicionals, com la suspensió temporal de contractes o la reducció de jornada, emparades en l'article 47. 6 de l'Estatut. En el cas que les tasques siguin compatibles amb el teletreball i les xarxes de comunicació ho permetin, es podrà implementar aquesta modalitat conforme a la Llei 10/2021, de 9 de juliol, garantint la provisió dels mitjans necessaris.
A més de la modificació de l'article 37, el Reial decret llei introdueix canvis en l'article 47. 6 de l'Estatut dels Treballadors per a facilitar la tramitació d'ERTO per força major en casos on persisteixi la impossibilitat de treballar presencialment després dels quatre dies inicials del permís.
Així mateix, s'incorpora un nou apartat, el 4.e, a l'article 64 de l'Estatut, establint que les empreses hauran d'informar els representants dels treballadors sobre les mesures previstes davant alertes climàtiques, en compliment de la Llei de Prevenció de Riscos Laborals. Aquest mecanisme busca garantir que les decisions de l'empresa siguin adients amb les normatives de seguretat i salut laboral en cas d’emergència.
Les normes aprovades també obliguen les empreses a disposar de mesures de prevenció de riscos específiques per a catàstrofes i fenòmens meteorològics adversos. Els treballadors tenen dret a ser informats de quines seran aquestes mesures quan s'activi una alerta de catàstrofe.
En cas de risc greu i imminent, les empreses hauran d'informar els treballadors sobre aquestes mesures al més aviat possible i indicar-los que deixin de treballar fins que el perill disminueixi. Tindran 12 mesos per a elaborar aquests plans d'acció, que hauran d'adaptar-se als riscos específics de cada empresa.
També en uns mesos es crearà un reglament sobre protecció de les persones treballadores enfront dels efectes del canvi climàtic en l’àmbit laboral.
Protecció Civil a Catalunya posa a disposició pública la informació de l'estat dels plans d'emergències en temps real
Al portal de dades obertes de la Generalitat de Catalunya s’ha habilitat l’estat dels plans de Protecció Civil en temps real. D’aquesta manera, qualsevol ciutadà podrà saber en cada moment quins plans hi ha activats a Catalunya i en quina fase es troben.
Quan des del Centre d’Emergències de Catalunya CECAT de Protecció Civil s’informi de qualsevol pla d’emergències a partir de la fase de prealerta, aquesta informació podrà ser consultada al portal.
La informació es pot consultar a Plans de protecció civil en fase de prealerta, alerta o emergència | Dades obertes de Catalunya.
Els plans de Protecció Civil poden estar activats en fase d’ALERTA i EMERGÈNCIA, i també amb una fase prèvia de prealerta que no implica l’activació del pla. Al portal es podrà consultar el pla, la fase, la data i hora, una breu descripció i en alguns casos també es podrà enllaçar amb el comunicat del CECAT que permet saber el territori afectat, les mesures d’autoprotecció o les restriccions si es donés el cas.
Per saber què cal fer en cas d’emergència es poden consultar els consells d’autoprotecció al web del Departament d’Interior i Seguretat Pública.
Les fases de prealerta, alerta o emergència
L’enllaç a aquesta pàgina Plans de protecció civil en fase de prealerta, alerta o emergència | Dades obertes de Catalunya ens porta a informació sobre l’estat dels plans d’emergència de protecció civil amb el nom del pla, especificant la fase (prealerta, alerta o emergència) i la descripció del fenomen. Quan no hi ha cap pla d’emergència activat, el conjunt de dades és buit, presenta 0 files.
Les fases són les següents:
PREALERTA: la prealerta es produeix, en general quan:
- És previsible un fenomen que pot produir situacions de risc per a la població a mitjà termini.
- També es pot produir a conseqüència del seguiment de maniobres o incidències en determinades instal·lacions, manca de serveis bàsics o essencials, i en la finalització d’emergències fins al retorn a la normalitat.
La prealerta no implica l’activació del Pla.
ALERTA: El Pla s'activa en fase d’alerta, en general quan:
- Hi ha paràmetres objectius que fan preveure una situació d’emergència important a la població a curt termini.
- Davant d’afectacions per riscos naturals que no afectin ni puguin afectar de forma greu o generalitzada persones, béns o vies de comunicació.
- En emergències en determinades instal·lacions o infraestructures que no puguin produir danys a l’exterior, però que puguin produir alarma en la població.
EMERGÈNCIA: El Pla s'activa en fase d’emergència, en general davant de les situacions següents:
- S’informa de l’activació en fase d’emergència d’un Pla Especial de la Generalitat en fase d’emergència per afectació a la zona on es troba el municipi, comarca o territori.
- Davant d’emergències que poden comportar o comporten, per la seva evolució, un greu risc per a la població, o el municipi o la comarca.