CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Parèntesi a Nissan: l’empresa canvia l’ERO de 1680 treballadors per un ERO temporal que n’afectarà 3500

Dissabte, 6 desembre, 2008

Sembla que s'ha obert un parèntesi a Nissan en el conflicte laboral que va provocar el 13 d'octubre amb l'anunci de l'acomiadament de 1.680 treballadors de les plantes de la Zona Franca i Montcada i Reixac.


Després de dos mesos de confrontació i mobilitzacions, el 5 de desembre sindicats i direcció de Nissan van arribar, amb la mediació del Departament de Treball, a un acord per asseure's a negociar sobre el futur de les plantes de Barcelona. La direcció de la multinacional japonesa i el comitè d'empresa van pactar el canvi de l'expedient de regulació (ERO) d'extinció per un de temporal, que afectarà 3.500 persones, el 87,5% de la plantilla, fins a un màxim de 75 dies per treballador, de manera rotatòria, des de l'11 de desembre fins al 31 de març. Les parts es van comprometre a obrir una taula de negociació el 7 de gener per parlar del pla de futur, el projecte industrial i les necessitats de la plantilla.

Segons l'acord, durant tres mesos Nissan no adoptarà mesures traumàtiques ni farà cap a acomiadament, i els sindicats no convocaran mobilitzacions. A més, l'acord firmat ahir inclou que la direcció de l'empresa complementarà les prestacions per desocupació que percebin les persones afectades per l'ERO temporal fins al 90% del seu salari individual brut. La suspensió exclourà els empleats que tinguin més de 53 anys. Els sindicats han desconvocat les mobilitzacions previstes, com la de Madrid, però reclamen un pla industrial de futur per a les plantes catalanes.

Des de la secció sindical de CGT es creu que és necessari comptar amb el suport dels treballadors per a poder signar l'actual acord, així s'havia acordat en la passada assemblea general realitzada al Prat de Llobregat, on es va decidir que no es signaria res sense abans sotmetre-ho a la votació dels treballadors/es. Per això la CGT, complint i acatant el que en aquella assemblea es va dir, no va signar ahir l'acord, deixant el mateix pendent de la decisió que es prengui en una assemblea, amb la participació de tots els treballadors. Si els treballadors creuen que l'acord s'ha de signar, aquest sindicat reflectirà la seva signatura en l'acord, respectant així la decisió de la majoria.

Dimarts que ve, la multinacional retirarà la petició d'ERO per acomiadar 1.680 treballadors i en presentarà una de suspensió de tres mesos per a 3.500 empleats. Així es donarà per acabat el període de consulta. El comitè ja va advertir que no firmarà aquest expedient temporal perquè no inclou cap concreció sobre un pla industrial. D'aquesta manera, haurà de ser Treball qui resolgui sobre la suspensió de contractes.

En document adjunt us passem l'acord, no signat de moment per la CGT, per tal que en conegueu el seu contingut.

Bloc CGT Nissan: cgtnissan.blogspot.com/

Attached documents