Pautes d’autodefensa: davant els riscos per a la reproducció, només cap la prevenció!
CRITERIS "SEGO" DE LES MÚTUES: QUÈ SON?
Es tracta de les orientacions utilitzades per les mútues per a concedir o denegar la prestació. Són recomanacions sobre determinats riscos per a establir l'existència d'exposició i les setmanes en les quals seria factible concedir la prestació. Aquests criteris que apliquen les mútues són d'àmbit de la Seguretat Social i generalistes, i no tenen en compte les situacions individuals de cada cas, ni altres aspectes que si observa la normativa vigent i altres referències d'organismes de reconegut prestigi.
L'ALTERNATIVA PASSA PER FER PREVENCIÓ
1. En el moment que una treballadora comunica la seva situació d'embaràs, part recent o lactància l'empresa ha de realitzar una avaluació addicional específica en el lloc de treball identificat amb risc. Exigiu al vostre servei de prevenció que no apliqui els criteris SEGO.... sinó les directrius del INST i les referències d'organismes de reconegut prestigi, i exigiu que aquesta avaluació sigui enviada a la mútua per a que aquesta la tingui en compte, ja que sempre oferirà més garanties de protecció que deixar que la mútua només hi apliqui els criteris SEGO.
2. Si el resultat d'aquesta avaluació addicional mostra risc per a la treballadora, la primera mesura és la seva eliminació (del risc/riscos). Si això no fos possible s'estudiaria l'adaptació de les condicions de treball i si tampoc fos possible, buscar lloc de treball alternatiu. Davant la inexistència de lloc de treball exempt de risc, com quarta i última mesura ens trobem amb la promoció de la suspensió de contracte per embaràs o lactància.
I QUÈ ES POT FER QUAN ES DENEGA LA PRESTACIÓ?
Si la mútua no fa cas dels riscos que figuren a l'avaluació de riscos que t'ha fet la teva empresa i us denega la prestació... heu de fer el que ja us vàrem explicar en aquesta altra pauta d'autodefensa Pautes d’autodefensa: Com fer una reclamació per l’actuació de les Mútues – CGT Catalunya
I TAMBÉ PODEU ACTIVAR ALHORA UNA DENÚNCIA A INSPECCIÓ DE TREBALL!