CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Professors de la Universitat Autònoma de Barcelona es tanquen la nit del 14 al 15 de desembre contra les retallades

Dimecres, 14 desembre, 2011

El comitè d'empresa del personal docent i investigador (PDI) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) protesta la nit del dimecres en el rectorat perquè creu que es preparen acomiadaments i més càrrega docent. El comitè d'empresa ha acordat tancar-se la nit del dimecres en el rectorat per a exigir a l'equip de govern que no promogui unilateralment mesures que retallaran la plantilla docent de la UAB i afectaran greument a les seves condicions de treball.

Els representants dels docents i investigadors es temen el pitjor després de veure un document de treball que circula entre els responsables dels departaments en el qual es preveu com mesures per a aprimar el pressupost un augment de la càrrega docent del personal de 100 hores a l'any (passaria de 560 a 660 hores), així com una rebaixa de la despesa en "personal estructural", que interpreten com acomiadaments per al pròxim curs.

Els sindicats del comitè d'empresa (CC OO, UGT, CSIF i CGT) no han tingut accés al document de treball, mentre que si s'ha enviat a caps de departament. El document encara ha de passar diversos filtres. Està previst que sigui sotmès a aprovació per part de la Comissió d'Economia del consell de govern del centre i per part del consell de govern. Fins a gener no s'espera que sigui aprovat definitivament. Però el text ja ha fet que els sindicats que estaven negociant amb el centre les retallades s'hagin aixecat de la taula i preparin el tancament en el rectorat.

Un esborrany de la Direcció parla d'augmentar 100 hores a l'any la càrrega docent per professor El primer esborrany, sobre el qual la UAB encara està treballant, desgrana les mesures amb les quals pretén aprimar les despeses de personal 11 milions, un objectiu que el centre es va marcar ja fa mesos, després que en el curs present totes les universitats hagin vist reduït un 16% els mitjans que els transfereix la Generalitat. En el cas de la retallada en el capítol de personal de la UAB, 6,8 milions del total sortiran de professors i personal investigació. I 1,5 milions s'estalviaran a través d'una "reducció de despeses en places estructurals", que passa per augmentar les hores docents als professors.

Els sindicats interpreten que aquesta reducció es tradueix en acomiadaments de professors no funcionaris, encara que en el text solament es parla de "reducció de despesa". Segons la proposta inicial, la Universitat Autònoma de Barcelona vol estalviar 3,5 milions d'euros suprimint “recursos provisionals de reforç”, és a dir, professors per a reforçar matèries o cobrir llocs per permisos sense sous. Altres 200.000 euros sortiran de reduir els reforços per baixes per maternitat o malaltia, i 1,6 milions de baixar-los el sou als “associats estructurals” i als professors emèrits (els primers són professors que no tenen una plaça fixa i que normalment tenen un currículum professional i no acadèmic; els segons, són professors que ja podrien estar jubilats). A més, 1,5 milions d'euros es retallaran per la “reducció de despesa en places estructurals”.

Com les justifica la UAB? Segons l'informe amb la proposta, s'augmenten les hores docents per professor. Fins a ara, estaven fixades en 550 hores per plaça. Si ascendeixen a 660 hores, i es recompta el nombre de professors estructurals per departament, en alguns, sobra personal. Per exemple, en el departament de medicina, hi ha una “plantilla estructural homologada” el 2010 de 97,6 persones, tenint en compte que la càrrega docent de cada professor és de 560 hores, a més de la seva dedicació a investigació i màsters. Si es puja la càrrega docent a cada professor fins a 660 hores, és suficient amb 81,1 professors i, per tant, sobren 16,6 persones. En total, proposen estalviar en aquest departament 21.000 euros en 2012. Amb el mateix sistema, li sobren a filologia catalana 20,6 professors i a matemàtiques 14,6. En total, la Universitat creu que pujant la càrrega docent sobren 279 professors. Curiosament, alguns departaments tenen dèficit de personal. Falten en total 44 docents. Però el document no indica que es vagi a acomiadar a 279 persones. El que diu és el que s'estalviarà per departament. Així doncs, en el departament de geologia, on sobren 9,4 docents, el centre vol estalviar 73.000 euros. El cost mig per professor és de 39.420.

No serà l'única protesta universitària: aquest dijous dia 15 hi haurà diverses activitats en la universitat contra les retallades, similars a les que es van realitzar al novembre, encara que sense convocatòria de vaga.

Font: Diari El País i Secció Sindical CGT UAB

>>> Teniu adjunt el document que la Secció Sindical de CGT ha adreçat als membres de la Comissió d'Economia i del Consell de Govern. Recull un conjunt de propostes de CGT alternatives a les mesures de xoc i als acomiadents massius de companyes i companys que vol executar l'Equip de Govern.

Attached documents

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció