M’han fet un contracte temporal. Com sé si és vàlid?
La gran majoria dels contractes temporals que es fan són en frau de llei, i es poden convertir en contractes indefinits, mitjançant l’acció individual o col·lectiva, i fins i tot es pot denunciar el contracte temporal il·legal una vegada ens han acomiadat.
Segons dades d’Inspecció de Treball, els anys 2022 i 2023 es van convertir més de 12.000 contractes temporals en indefinits i més de 4.300 fixos discontinus van passar a ser fixos ordinaris, a causa de la situació d’il·legalitat.
La llei determina que el contracte “normal” és l’indefinit, i només en casos molt concrets l’empresa pot fer ús dels contractes temporals. Tanmateix, la pràctica diària de les empreses ho desmenteix. En teoria, els contractes temporals només es poden signar si tenen una causa justificada, més concretament, alguna de les següents:
- Circumstàncies de la producció: és a dir, l’increment ocasional i imprevisible i les oscil·lacions que, malgrat tractar-se de l’activitat normal de l’empresa, generin un desajust temporal entre la feina estable disponible i el que es requereix (sempre que no ens trobem davant els requisits per subscriure un contracte fix discontinu). Un d’aquests supòsits seria la cobertura de vacances de personal de la plantilla.
- Circumstàncies de la producció per atendre a situacions ocasionals i previsibles i que tinguin una durada reduïda i delimitada en el temps.
- Hi ha d’haver una substitució temporal (d’una amb reserva de lloc de treball o d’un lloc de treball vacant).
La realitat, però, és que les empreses fan un abús il·legal, en la immensa majoria dels casos, dels contractes temporals, simplement per evitar els contractes indefinits. És molt comú que els contractes temporals ni tan sols intentin dissimular la seva il·legalitat, i amb la nova regulació que estableix l’Estatut dels Treballadors respecte als contractes fixos discontinus, augmenta el nombre d’empreses que prefereix fer aquest tipus de contractacions que els contractes fixos indefinits, malgrat no concorrin els requisits per signar contractes fixes discontinus.
Per evidenciar aquesta estafa legal, poseu-vos en contacte amb la CGT per denunciar els contractes temporals en frau de llei a la Inspecció de Treball o als jutjats. És millor, per evitar represàlies, que abans creeu una secció sindical a l’empresa, com expliquem més endavant. La denúncia la pot portar a terme individualment cada treballadora (mentre està treballant o bé un cop acomiadada), o es pot fer també de forma col·lectiva, per mitjà de la secció sindical.
Consells Pràctics
- Llegiu bé quin és el motiu de la temporalitat del contracte. Podeu apropar-vos al sindicat i des d’allà us ajudarem a mirar si el contracte hauria de ser indefinit.
- Conserveu totes les proves que demostrin que esteu fent feines diferents de les que consten en el contracte temporal: fotos, albarans… tot allò que passi per les teves mans i que et pugui servir com a prova davant d’un jutge.
- Una vegada creada la secció sindical, demaneu a l’empresa tots els contractes, i reclameu que els temporals il·legals passin a ser indefinits. Advertiu-los que, si no ho fan, anireu a la Inspecció de Treball o bé emprendreu accions legals contra l’empresa per aquest motiu.
Aquest recurs forma part de la publicació 'Combatre la precarietat a la feina: Guia d’autodefensa laboral'