CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Ámbit: Guies d'acció social

Acció Social

Sobre la pujada del SMI

Cartell SMI descarregable
El govern espanyol va aprovar una pujada de l’SMI (salari mínim interprofessional) amb caràcter retroactiu des de l’1 de setembre de 2021.
La pujada ha estat de l’1,6%, uns 15 € mensuals, una pujada que ni tan sols compensa l’encariment del cost de la vida tal com contempla l’IPC amb una pujada al voltant del 3% desde fa un any.

Llegir més »
informe_08_portada
Acció Social

“La estrategia del Capital”, nou informe del Seminari d’Economia Crítica Taifa

A l’iniciar-se la crisi va haver-hi bastantes persones de bona voluntat, crítiques del sistema capitalista, que van pensar que la crisi podria suposar un canvi important en aquest i que permetria, almenys, establir alguns controls i regulacions que contribuirien a pal·liar parcialment alguns dels majors desastres que el període del capitalisme neoliberal estava causant des dels setanta. Era una esperança molt ingènua i els fets estan demostrat que, per contra, el gran capital, tant financer com industrial, està aprofitant la crisi per a realitzar una molt profunda reestructuració del capitalisme en favor dels seus interessos, que està suposant un gravíssim deteriorament en les condicions de vida i treball de les classes populars, així com en els seus drets socials, polítics i encara en els drets humans fonamentals.

Títol: La estrategia del capital

Autor: Seminari d’economia crítica Taifa

Col·laboradors: Xavier Badenes, Miren Etxezarreta, Ivan Gordillo, Elena Idoate, José Iglesias, Francisco Ferrer, Joan Junyent, Francisco Navarro i Ramon Ribera

Sèrie: Informes d’economia

Número: 08

Editor: Seminari d’economia crítica Taifa

Data: Setembre 2011

Pàgines: 62 p.

Llegir més »
Acció Social

La CGT de Catalunya edita una versió renovada de la Guia Antirepressiva

Les secretaries de Jurídica i Acció Social de la CGT de Catalunya han editat la versió en català de la “Guia Antirepressiva. Drets i llibertats per la lluita social” editada fa uns mesos per la Secretaria d’Acció Social confederal de la CGT.

L’edició catalana afegeix continguts sobre les penes multa i actualitza alguns aspectes del text original en castellà.

Llegir més »
Acció Social

“La crisis en el estado español: el rescate de los poderosos”, nou informe del Seminari d’Economia Crítica Taifa

Títol: La crisis en el estado español: el rescate de los poderosos

Autor/editor: Seminari d’economia crítica Taifa

Col·laboradors: Jordi Berbis, Josep Manel Busqueta, Natalia Caicedo, Miren Etxezarreta, Francisco Ferrer, Xabier Gràcia, Ivan Gordillo, Elena Idoate, José Iglesias, Joan Junyent, Dani Mayals, Ramon Ribera i Vicky Soldevila

Sèrie: Informes d’economia

Número: 07

Maig 2010

Pàgines: 128

Índex:

* Introducció

* Quadre macroeconòmic

* Resum per a la gent amb pressa

* Capítol 1: La implosió del sistema productiu

* Capítol 2: L’efecte de la crisi en el mercat de treball. L’impacte de la crisi sobre la població immigrant

* Capítol 3: Les principals polítiques econòmiques enfront de la crisi

* Capítol 4: La qualitat de vida i la desigualtat

* Capítol 5: Reflexions finals

* Capítol 6: Conclusions

* Epíleg

Amb aquest informe volem il·lustrar l’impacte d’aquesta crisi en la població de l’estat espanyol, i especialment en el benestar integral de les seves classes populars. És obvi que en aquest treball no és possible tractar en detall tots els aspectes de la crisi actual. Tampoc volem entrar en l’evolució de l’economia espanyola a més llarg termini doncs és una tasca que desbordaria l’objectiu d’aquest treball. El que ens proposem és menys ambiciós però ens sembla també important. Pretenem concentrar-nos i reflectir les conseqüències principals de la crisi en la dinàmica de l’economia i el benestar de la població entre l’estiu de 2007 i el 2010.

Al desembre de 2009 tancàvem per primera vegada aquest Informe. Al gener el govern va proposar unes mesures addicionals de reforma de les pensions, la reforma laboral i una retallada en el pressupost de 50.000 milions d’euros que ens va obligar a reobrir l’Informe i incloure en el mateix un comentari sobre aquestes propostes. Quan l’Informe ja està imprès sorgeixen les noves mesures de maig, de gran duresa per als treballadors i pensionistes, que han causat gran alarma social i que sembla mereixen també un comentari. Però donada la turbulenta naturalesa dels temps que estem travessant sorgiran pròximament noves mesures –com la reforma laboral– que exigeixen també nous comentaris… De manera que, en un Informe d’aquestes característiques és impossible incloure constantment les mesures més recents. Ens limitem, per tant, a un molt breu comentari sobre les mesures de maig amb l’objectiu principal de mostrar com suposen l’aprofundiment del que assenyalem en el cos de l’Informe. En el pròxim Informe, número 8 que ja està en preparació, tractarem amb més detall de les mesures aquí esmentades i les que, sens dubte, se seguiran prenent en aquest agitat període de la nostra economia.

Us podeu descarregar l’informe a:

http://informes.s

Llegir més »
Acció Social

“Apuntes teóricos para entender la crisis”, informe editat pel Seminari d’Economia Crítica Taifa

Informe d’economia núm. 6 editat pel Seminari d’Economia Crítica Taifa el juny de 2009.

En els últims trenta anys el capitalisme ha evolucionat transformant-se profundament. En 2007 tots aquests canvis van desembocar en una profunda crisi financera i econòmica, que afecta a tot el món. Ningú nega ja la seva magnitud ni les greus conseqüències de la mateixa per a les economies i la ciutadania. L’objectiu d’aquest escrit és intentar aportar alguna llum sobre allò que està ocult en aquest procés que anomenem crisi. Analitzar i explicar les veritables causes d’arrel de les crisis.

Llegir més »
Acció Social

“Auge y crisis de la vivienda en España”, informe editat pel Seminari d’Economia Crítica Taifa

Informe d’economia núm. 5 editat pel Seminari d’Economia Crítica Taifa el novembre de 2008.

Anàlisi de la distribució de la renda i la riquesa en l’estat espanyol a través de l’estudi dels salaris, els beneficis empresarials, la concentració de la riquesa i la precarietat del benestar. A més inclou un apartat sobre l’impacte d’aspectes no salarials com l’increment del cost de la vida i l’habitatge i la pèrdua del poder adquisitiu.

Llegir més »
Acció Social

Editada la “Guia Antirrepresiva de la CGT: Drets i Llibertats per a la lluita social i sindical”

Ja ha sortit la guia, amb una no desitjada demora, degut sobretot a l’interès perquè sigui un instrument útil i actualitzat, atès que les normatives i les circumstàncies socials han canviat ràpidament en els últims mesos.

La Guia Antirrepresiva de la CGT és un complet dossier amb uns continguts que esperem us siguin aclaridors i d’utilitat davant els difícils temps que vivim i per viure que ens esperen, sobretot davant l’evident criminalització de qualsevol mobilització o acció, sigui sindical o social, en contra del capitalisme institucionalitzat neoliberal que ens pretenen imposar els governs venuts al capital i els seus fidels“s

Llegir més »

Hay pobres porque hay muy, muy ricos

Publicat al setembre del 2007, el quart número dels informes d’economia està dedicat a les causes de l’existència de la pobresa, i el títol és “Hay pobres porque hay muy, muy ricos”.

Introducció.

Està de moda comptar pobres. Les institucions públiques de més renom —Nacions Unides, Banc Mundial, la UE— es preocupen de saber tots els pobres que hi ha, així com importants institucions privades. A l’estat espanyol hi ha també un gran interés per la pobresa entre les institucions privades —Caritas era ja habitual—, però ara són els bancs i caixes d’estalvis les que es preocupen per saber quants hi ha i qui són els pobres. Els pobres estan comptats de totes les formes i direccions possibles: edat, condicions familiars, sexe, etc.,etc.

Llegir més »
Acció Sindical

Guía de l’Acció Social en la Negociació Col·lectiva

La Secretaria d’Acció Social de la CGT de Catalunya conjuntament amb les Secretaries d’Acció Social de Balears i del País Valencià hem decidit d’editar aquesta guia de l’acció social en la negociació col·lectiva que pretén ser una eina en la lluita contra la precarietat en les negociacions dels convenis col·lectius i amb d’altres acords amb l’empresa.

Llegir més »