CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Ámbit: Formació

Formació

Crònica de la III Escola d’estiu

El cap de setmana del 30 de juny i 1,2 de juliol es va celebrar la tercera edició de l’escola d’estiu de la CGT Catalunya a comarques gironines. Sota el lema “el sindicat és escola”, aquestes jornades tenen el propòsit de ser un punt de trobada entre les afiliades d’arreu del territori per escoltar, debatre i formar-nos vers les lluites que ensinterpel·len.

Llegir més »
Formació

Programa III Escola d’Estiu

Ja podeu consultar el programa de la tercera escola d’estiu de la CGT, pots inscriure’t a través del formulari.

Divendres 30 de juny

16h Acollida

17:30h a 19h Que prengui la metxa: la batalla per les pensions a França >> A càrrec de les compayes d’Union Sindical Solidaries

19 :30h a 21h Història de l’Anarquisme>> A càrrec d’Adrián Zarco Santiveri, del Sindicat d’AADD de Lleida

 

Llegir més »
Formació

III Escola d’Estiu CGT Catalunya 30 de juny, 1 i 2 de juliol

L’Escola d’Estiu de CGT Catalunya són unes jornades destinades a conèixer, reflexionar i crear consciència sobre temes concrets que ens interpel·len cada dia en la nostra militància i activisme. Creiem que aquests són aspectes importants per tal de poder fer front a les diferents problemàtiques sindicals i socials que van sorgint: conèixer les necessitats i lluites del nostre entorn, reflexionar sobre pràctiques i crear estratègies conjuntes que ens ajudin a donar respostes col·lectives.

Llegir més »
Acció Social

La CGT  Ensenyament fa una crida a la desobediència davant la imposició del castellà als centres educatius

El sindicat CGT fa una crida a la desobediència per part del Departament d’Educació i dels i les docents davant l’atac que suposa l’obligatorietat d’un 25% d’ensenyament en castellà als centres educatius catalans, després que ahir, 23 de novembre, el Tribunal Suprem rebutgés un recurs de la Generalitat contra una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Llegir més »

Escola d’estiu CGT Catalunya 2021

 
3, 4, i 5 de setembre de 2021. Cal Mata, Banyeres del Penedès.

 

#PlantemLlavorsDeFutur

 

Aquest 2021, organitzem l’Escola d’Estiu de la CGT amb la finalitat de formar-nos i cohesionar a les afiliades de la nostra organització.

Llegir més »

Models Documentació Legal Vaga

Models Documentació Legal Vaga. Word
Models Documentació Legal Vaga. PDF
 
Ningú fa vagues per plaer. La vaga és una de les eines que la classe treballadora ha tingut per lluitar contra l’explotació que sempre ha patit per part de les classes dominants. Aquestes classes dominants ens tenen declarada una guerra, i com a tal hem de respondre, perquè sols a partir de la consciència de l’existencia d’aquesta guerra de classes podrem organitzar-nos i respondre en conseqüència. Les classes dominants no ens regalen cap dret, si fos per elles ens moririem de gana mentre ens obliguen a seguir treballant. És la resistencia que presentem la que marca els límits de la seva opressió i explotació.
Cada guerra i cada lluita té unes característiques i en cada moment i context poden funcionar unes estratègies o unes altres. Hem d’estar molt atentes a quina és la correlació de forces entre els nostres adversaris (la patronal) i nosaltres. Saber quins objectius podem assolir, quins són els seus punts débils i quins els nostres punts forts… Hem d’actuar i lluitar estratègicament i sense dogmes.
Tot i que la vaga no sigui l’única eina al nostre abast per combatre la precarietat i l’explotació, sí que hem de remarcar que és de les més potents. Evidentment, convocar una vaga no fa màgia, però amb una suficient quantitat de pressió, seguiment i en combinació altres eines, podem doblegar les posicions de la patronal i assolir les nostres reivindicacions.
Aquesta guia no pretén ser sols una eina útil per facilitar la realització tècnica de les vagues (com convocar-la, plaços, etcètera), sinó que també busca fer reflexionar i donar eines sobre com posar-la al mig dels conflictes per obtenir el màxim rendiment d’aquestes.
Anirem barrejant, amb la informació més o menys habitual que podeu trobar a qualsevol guia jurídica, consells sindicals basats en l’experiència col·lectiva i el marc dels acords congressuals de referència, amb especial atenció pel que fa a la visió de la seva socialització.
Tot i que es pot consultar per capítols, la intenció d’aquesta guia és que sigui llegida d’inici a fi per tal que els conceptes puguin servir d’inspiració en el futur. Per aquesta raó, no és un text únicament legal o de disquisicions teòriques, sino que és eminetment pràctic i enfocat a dotar-nos d’eines sindicals davant del conflicte.
 
 

Llegir més »
logo_any_joan_peiro.png
Formació

Homenatge a Joan Peiró i Belis

En aquest enllaç trobaràs l’audio de la Intervenció de Emili Cortavitarte (com a Fundació Salvador Seguí) en el 77è aniversari de l’execució de Joan Peiró i Belis

El 21 de juliol de 1989 es va fer el trasllat de les despulles d’en Joan Peiró i Belis des del cementiri de Paterna (on va ser enterrat després del seu afusellament) fins al Cementiri Vell de Mataró, jo feia pocs mesos que havia estat elegit secretari general de la CGT de Catalunya; i, participar en aquell acte va ser un dels moments més emotius i significatiusde la meva vida.

Llegir més »

Els drets digitals de les persones treballadores

El passat divendres dia 5 d’abril va tenir lloc la conferència donada pel Magistrat especialista de l’Ordre Social del Tribunal Suprem de Justícia de Catalunya Carlos Hugo Preciado Domènech.

A la conferència van acudir unes 140 afiliades i afiliats de CGT amb ganes d’aprendre i coneixer les últimes novetats sobre les reformes de la LO3/2018 de desembre del 2018 on es van efectuar canvis llegislatius que afecten els nostres drets dins de l’àmbit laboral en factors com dret de la intimitat, dret de desconexió, videovigilància o geolocalització.

També es va parlar de com introduir o no aquestes garanties dins de la negociació colectiva i les seves repercusions.

Llegir més »

Commemoració del Centenari de la Vaga de la Canadenca, el dissabte 30 de març a la Plaça de les 3 Xemeneies de Barcelona

Aquest dissabte el sindicat del Metall de CGT Barcelona i la Fundació Salvador Seguí, organitzen una jornada per commemorar el centenari de la Vaga de la “Canadenca”. Una trobada per a unir llaços dins el sindicat i sortir dels nostres locals i deixar-nos veure als barris obrers de Barcelona.

A les 17.00h ens conviden al debat: Els nous reptes del sindicalisme a l’era del capitalisme digital, la temporalitat i les desigualtats. Amb diferents sindicats de barri, d’habitatge i seccions. On està tothom convidat a participar per intercanviar impressions sobre el sindicalisme avui en dia.

Llegir més »
transicion-energetica-y-evolucion-social-_fesim_-001.jpg
Formació

Transició energètica i evolució social, un document de la Coordinadora de l’auto de la FESIM-CGT

Després de l’anunci per part del Govern espanyol de la fi de la producció i venda d’automòbils amb motors de combustibles fòssils (dièsel, gasolina, gas), la Coordinadora de l’Auto de la FESIM, Federació estatal de la indústria metal·lúrgica de la CGT, fem arribar a la població en general i als qui depenen directa o indirectament de la producció d’automòbils en particular, la nostra anàlisi de la situació i les propostes que des de fa anysvenim fent.

Llegir més »
guia_autodefensa_mutues-1.jpg
Formació

Guia d’autodefensa davant l’actuació de les mútues

Com em defenso de les MÚTUES?

Taula de continguts

Com són les Mútues!
Canvio Contingències
Treballar malalt/a
Les revisions
El transport
Rehabilitació
Recaigudes
Historial Mèdic
Seqüeles per a tota la vida
Embaràs i lactància

Mútues

Ja sabem tot aquest rotllo de que les mútues són entitats “privades” sense ànim de lucre que tradicionalment es van encarregar de la gestió de les contingències professionals (accident de treball i malaltia professional). Però, si atenem al seu origen, les mútues es van crear a principis del segle XX per l’obligació dels patrons a prestar serveis mèdics i indemnitzatoris per accidents laborals.

Llegir més »
formacio_destiu-aprendre-a-desaprendre-def-724x1024.png
Formació

Curs d’estiu per a professorat de secundària i cicles ‘EDUCACIÓ I ECONOMIA SOCIAL I SOLIDÀRIA, aprenem a desaprendre’

“EDUCACIÓ I ECONOMIA SOCIAL I SOLIDÀRIA, aprenem a desaprendre”

Curs d’estiu adreçat a professorat de secundària, de cicles formatius de grau mig i de grau superior

Curs ofert per l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental, CGT Ensenyament, la Federació de Cooperatives d’Ensenyament de Catalunya i la Universitat Autònoma de Barcelona

Dies: 2 al 5 de juliol

Lloc: Campus UAB. Bellaterra. Seminari A de la Facultat d’Economia i empresa.

Llegir més »

Dones i homes al mercat laboral: preguntes per fer balanç d’una dècada de crisi

La crisi econòmica, les reformes laborals i les restriccions a l’ocupació pública han canviat el mercat de treball al nostre país, possiblement de forma permanent. Aprofitem l’1 de maig per a fer un balanç sobre l’evolució de les desigualtats entre dones i homes en quatre aspectes clau de l’ocupació, des del “boom” fins a la suposada “sortida de la crisi”. Ho fem des d’una mirada molt general, usant quatre indicadors molt coneguts que permeten veure les diferències de manera genèrica entre homes i dones, sense tenir en compte les múltiples desigualtats que travessen aquests dos col·lectius. En el pròxim article ens farem noves preguntes, que ajudin a completar aquesta panoràmica sobre la qüestió de què ha passat durant els darrers deu anys pel que fa a la desigualtat de gènere en el treball remunerat.

Llegir més »

Trobada de delegats/des de prevenció de CGT Catalunya l’1 de juny 2018 a Barcelona

Trobada de delegats/des de prevenció de CGT Catalunya l’1 de juny 2018 a Barcelona

El divendres 1 de juny de 2018 la CGT de Catalunya convoca una nova trobada de delegats i delegades de prevenció de CGT Catalunya, de 10 a 14h. a l’espai de Can Batlló (c/Constitució 19, cantonada Mossèn Amadeu Oller), Sants, Barcelona.

La convocatòria tindrà dos punts:

– Ens dividirem en Grups de Treball per a posar en comú necessitats i problemes comuns de diferents àmbits d’actuació. Fins ara els Grups de Treball que tenim pensats són Administració Pública, Amiant, Metall, Riscos Psicosocials, Hospitals/Sanitat i Mútues, però estem oberts a propostes de Delegats/des per crear més Grupsde Treball.

Llegir més »

Butlletí Informatiu 155. La reversió de la gestió dels serveis públics a l’Administració Pública.

LA REVERSIÓ DE LA GESTIÓ DE SERVEIS PÚBLICS A L’ADMINISTRACIÓ PÚBLICA.

INTRODUCCIÓ.

Al VI Congrés Extraordinari de la CGT a Iruña es va acordar elaborar per part del Gabinet Jurídic Confederal un informe jurídic sobre les diferents formes d’internalització dels Serveis Públics, indicant les diverses fórmules legals per a la subrogació i els mecanismes possibles per garantir l’estabilitat de les persones treballadores de les Contractes en les diferents formes de revertir els serveis.

Llegir més »

Com actuar en cas que l’empresa vulgui ‘camuflar’ un accident laboral

COM ACTUAR EN CAS QUE L’EMPRESA VULGUI “CAMUFLAR” UN ACCIDENT LABORAL

QUE FER SI ET FAS MAL EN EL TREBALL, VAS A LA FARMACIOLA O SERVEI MÈDIC DE L’EMPRESA I T’ENVIEN A CASA AMB “PERMÍS RETRIBUÏT”:

Des de CGT hem detectat que aquests casos es vénen produint molt freqüentment. Posem un exemple: Estàs en el teu lloc de treball i pateixes una estirada a l’espatlla en fer un moviment. Demanes al teu encarregat que et deixi anar al Servei Mèdic o a la farmaciola, aquest et fa un paper perquè hi puguis anar (GUARDA UNA CÒPIA). Una vegada a la farmaciola, t’atenen i et posen una pomada perquè se t’alleugi el dolor, finalment et diuen que et vagis tres dies a casa per descansar amb un PERMÍS PAGAT, sense baixa mèdica.

Llegir més »

Guia per combatre l’assetjament laboral

Totes les persones, al món laboral, tenim el dret i l’obligació de relacionar-nos amb un tracte respectuós i digne, així com a la salvaguarda dels nostres drets laborals fonamentals.

L’assetjament laboral i/o sexual per raó de sexe suposa un greu atemptat contra la dignitat de les persones, per això les empreses hauran de vetllar pel compliment d’un entorn laboral lliure de tot tipus d’assetjament a les seves respectives àrees i hauran de garantir el dret a la intimitat, a la dignitat, a la igualtat i a la no discriminació per raó de sexe. També el dret a la seguretat, a la salut i integritat física i moral, i el dret a la llibertat sexual.

Llegir més »

La CGT i la Negociació Col·lectiva

La CGT i la Negociació Col·lectiva

VALORS I PRINCIPIS

En el nostre paper reivindicatiu una de les nostres característiques ha de ser la REDISTRIBUCIÓ. L’escala salarial en una empresa és important. Definir diferents salaris per a diferents responsabilitats és una labor sindical i establir la seva proporció també. Hem d’intervenir perquè l’escala salarial tingui una proporcionalitat justa i que així sigui entesa. En la Retribució ha guanyat pes el Variable, el no regulat més que unilateralment per l’Empresa. Tant el regulat com l’unilateral són part de la Massa Salarial, del cost de producció en si. Hem de tractar de fitar i regular l’unilateral, en la mesura del possible i de pas, ideològicament. El variable per funcionalitat o per incentiu, és «cost» com el salari regulat, el que hem de buscar és que ES FITI el pes d’aquest variable. Topar-ho en un % del Salari de Conveni és una manera. A més, cal treballar per la major transparència possible en el variable. Si és «just» ha de ser, d’entrada, TRANSPARENT perquè qualsevol retribució sobre productivitat individual ha de ser percebuda pel conjunt de la plantilla com a ENCERTADA, sinó genera una competitivitat que rebutgem des de la CGT. Les reivindicacions Salarials de CGT han de tendir a cuidar la redistribució justa dels beneficis i/o increments de productivitat, mantenint una escala salarial ajustada i percebuda com a justa i responsable per al sosteniment de l’empresa.

Llegir més »

Curs ‘Els inicis de la pedagogia llibertària a Catalunya’ al local de CGT Catalunya entre l’1 de febrer i el 7 de març

“Els inicis de la pedagogia llibertària a Catalunya: Josep Llunas i Pujals, Teresa Mañé i Miravet, Francesc Ferrer i Guàrdia i Félix Carrasquer Launed, CENU: Consell de l’Escola Nova unificada de Catalunya”

Aquest curs pretén mantenir viu el llegat de les persones llibertàries que van creure en l’educació com a eina de transformació social.

El curs constarà de sis sessions de 2 1/2 hores cadascuna. En elles s’introduirà els assistents a la personalitat i l’obra d’alguns dels representants del moviment de renovació pedagògica d’inspiració llibertària que es va desenvolupar a Catalunya a finals del segle XIX i inicis del XX. Es pretén reivindicar de manera especial una sèrie d’autors que fins ara no han rebut tanta atenció com la que s’hi ha dedicat a figures amb força més projecció com la del propi Francesc Ferrer i Guàrdia. Aquest impuls pedagògic progressista va animar la creació de diferents tipus de centres educatius que van permetre la primera institucionalització a Catalunya d’una nova concepció del paper de l’educació com una eina al servei de la justícia social, és per això que en el decurs de les diferents sessions no només es farà una exposició de les idees educatives dels diferents pedagogs, sinó que també es presentaran les experiències que va generar l’aplicació pràctica d’aquest programa teòric. Finalment també es farà una reconstrucció i anàlisi de la filosofia que està en la base dels plantejaments pedagògics llibertaris que van inspirar els diferents autors presentats.

Llegir més »

Curs ‘L’economia social i solidària: experiències cooperatives que eduquen’ entre el 7 de febrer i el 21 de març a Lleida

Des de la Secció Sindical d’Ensenyament de la CGT Lleida presentem el curs: “L’ECONOMIA SOCIAL I SOLIDÀRIA: EXPERIÈNCIES COOPERATIVES QUE EDUQUEN”. Un curs de 30 hores reconegudes pel Departament d’Ensenyament que CONSTARÀ DE 7 SESSIONS ON S’INTRODUIRAN CONCEPTES TEÒRICS I EXPERIÈNCIES PRÀCTIQUES I REALS D’ECONOMIA COL·LABORATIVA que s’estan duent a terme en les Terres de Ponent i la resta de Catalunya.

Curs ORIENTAT A TOT EL PROFESSORAT, especialment al de secundària, i també cap a totes aquelles persones que tenen interès en com funciona l’economia i quines alternatives tenim. UN CURS PER CONTRARESTAR EL DISCURS OFICIAL DE L’EDUCACIÓ FINANCERA CAPITALISTA (EFEC) que s’està introduint als centres educatius.

Llegir més »

Curs de cartelleria digital de la FEMEC-CGT el 2 de desembre a Barcelona

El proper dissabte 2 de desembre farem un Curs de Cartelleria Digital per dotar als Sindicats del Metall de millors eines per difondre la nostra lluita i anar especialitzant als companys/es que ho desitgin.

L’horari del Curs serà de 09:30h. a 14:00h., amb un breu descans, i constarà d’una part teòrica i un altra pràctica sobre la composició de cartells, fulls i publicacions senzilles, base de les nostres comunicacions als centres de treball. Serà impartit al local de la CGT de Catalunya (C/Burgos 59, Sants, Barcelona) pel company Marc Bria, utilitzant com a eina INKSCAPE (programari lliure).

Llegir més »