L’estafa de la MAT a les comarques gironines fa dos anys que funciona i no ha servit per abaixar el preu de la llum, ni per a impulsar les energies renovables, ni tampoc per a millorar la qualitat del subministrament tal com prometien els governs i els seus altaveus.
Mentrestant, la maquinària judicial ha seguit el seu curs. Aquests últims dies els jutjats han instruït una causa per la via penal contra sis activistes antiMAT. Al mateix temps, el poder judicial ha pronunciat sentència sobre dos dels recursos contenciosos administratius interposats a la interconnexió elèctrica de 400.000 volts Sentmenat- Baixàs.
Per una banda, aquest 19 de novembre passat el Tribunal Superior de Justícia de Madrid va dictar la sentència del recurs contra el ramal Santa Coloma de Farners-Riudarenes, l’únic tram de la MAT que encara no està fet. Tot seguit, el dia 24 de novembre, el Tribunal Suprem també va decidir el contenciós contra el tram Bescanó-Santa Llogaia. Totes dues sentències desestimen els arguments de l’oposició, però reconeixen la fragmentació per trams del projecte, fet que hauria d’invalidar per llei la tramitació i l’execució de l’obra. Alhora, les sentències determinen que els antiMAT tenen l’obligació de pagar les despeses judicials.
A més a més, els sis activistes han estat encausats per una acció de resistència passiva al nucli de Fellines, on una persona es va immobilitzar sota terra per evitar el pas de la maquinària i aturar les obres. La fiscalia els culpa d’alteració de l’ordre públic i resistència a l’autoritat, però les acusacions de Red Eléctrica de España i de la Generalitat han afegit el delicte de coaccions, cosa que augmenta considerablement les penes. El judici es farà el 2017 i els encausats s’enfronten a sol·licituds de condemnes que oscil·len entre els 19 mesos, els 5 i els 7 anys de presó; i la reclamació de gairebé 26.000 € entre responsabilitats civils, multes i penes-multes. Per acabar-ho d’adobar, alguns dels sis activistes imputats pateixen la persecució dels Mossos des de fa anys.