CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Ámbit: Materials de formació

Models Documentació Legal Vaga

Models Documentació Legal Vaga. Word
Models Documentació Legal Vaga. PDF
 
Ningú fa vagues per plaer. La vaga és una de les eines que la classe treballadora ha tingut per lluitar contra l’explotació que sempre ha patit per part de les classes dominants. Aquestes classes dominants ens tenen declarada una guerra, i com a tal hem de respondre, perquè sols a partir de la consciència de l’existencia d’aquesta guerra de classes podrem organitzar-nos i respondre en conseqüència. Les classes dominants no ens regalen cap dret, si fos per elles ens moririem de gana mentre ens obliguen a seguir treballant. És la resistencia que presentem la que marca els límits de la seva opressió i explotació.
Cada guerra i cada lluita té unes característiques i en cada moment i context poden funcionar unes estratègies o unes altres. Hem d’estar molt atentes a quina és la correlació de forces entre els nostres adversaris (la patronal) i nosaltres. Saber quins objectius podem assolir, quins són els seus punts débils i quins els nostres punts forts… Hem d’actuar i lluitar estratègicament i sense dogmes.
Tot i que la vaga no sigui l’única eina al nostre abast per combatre la precarietat i l’explotació, sí que hem de remarcar que és de les més potents. Evidentment, convocar una vaga no fa màgia, però amb una suficient quantitat de pressió, seguiment i en combinació altres eines, podem doblegar les posicions de la patronal i assolir les nostres reivindicacions.
Aquesta guia no pretén ser sols una eina útil per facilitar la realització tècnica de les vagues (com convocar-la, plaços, etcètera), sinó que també busca fer reflexionar i donar eines sobre com posar-la al mig dels conflictes per obtenir el màxim rendiment d’aquestes.
Anirem barrejant, amb la informació més o menys habitual que podeu trobar a qualsevol guia jurídica, consells sindicals basats en l’experiència col·lectiva i el marc dels acords congressuals de referència, amb especial atenció pel que fa a la visió de la seva socialització.
Tot i que es pot consultar per capítols, la intenció d’aquesta guia és que sigui llegida d’inici a fi per tal que els conceptes puguin servir d’inspiració en el futur. Per aquesta raó, no és un text únicament legal o de disquisicions teòriques, sino que és eminetment pràctic i enfocat a dotar-nos d’eines sindicals davant del conflicte.
 
 

Llegir més »
Formació

Desenvolupament del Curs sobre Aplicació i Efectes de la Reforma Laboral, que va organitzar la Secretaria de Formació de CGT Catalunya el 15 de maig a Barcelona

La Jornada desenvolupada als locals de la CGT a Barcelona el passat 15 de maig, va comptar amb la presència de 40 persones entre afiliats i afiliades i, simptomàticament, 1/3 dels assistència eren dones, evidenciant l’important paper que les dones encarnen en el Sindicat, encara que s’estiguin incorporant sense exagerada estridència i pas a pas, sense presses però sense pausa.

Després d’una breu introducció realitzada pel Secretari de Formació de CGT Catalunya, va presentar al ponent Desiderio Martín, del Gabinet d’Estudis Confederal i assidu articulista de la nostra publicació Rojo y Negro.

Una primera part de la seva intervenció la va dedicar a recordar com les polítiques d’ajustament són comuns en tota la Unió Europea, encarnant la “demolició” dels drets laborals i socials. Aquestes polítiques impliquen que els estats minven els salaris, flexibilitzen els costos laborals, retallen les pensions i, especialment, a l’equilibri dels Pressupostos. Per a aquest últim objectiu, es va reformar l’art. 135 de la Constitució espanyola que obliga a totes les administracions a aquesta estabilitat pressupostària i que el pagament dels interessos i el capital del deute públic gaudiran de prioritat absoluta, demostrant que les modificacions constitucionals són possibles, així com es col·laboren els dos partits estatals per a seguir les instruccions del poder econòmic, obtenint el suport dels partits comodí: CIU, PNB i Coalició Canària.

Posteriorment va repassar les diverses reformes produïdes, tant per PSOE com per PP, així com els acords entre CEOE i CEPYME amb CCOO i UGT, anticipant trets de les mesures posteriorment posades en marxes pels governs de torn.

Per a orientar la Jornada Formativa, es va concentrar la matèria en la Llei 3/2012 de 8 de juliol que, en significatius aspectes, comptava amb el precedent del Reial decret 7/2011 de 11 juny reformador de la Negociació Col·lectiva, que estableix la flexibilitat unilateral de l’empresari. Després del repàs de les importants modificacions generades des de llavors, es va concloure exhibint les modificacions d’elements essencials del contracte de treball, el reforç del poder empresarial en l’organització del treball, de la destrucció de la capacitat normativa dels convenis col·lectius,…

Per a una millor comprensió del temari tractat, adjuntem Powerpoint utilitzat durant la Jornada de Formació.

Llegir més »
Formació

Dossier sobre la nova reforma de les pensions i crònica de la conferència de delegades de CGT Catalunya portada a terme el 18 d’abril

El 18 d’abril es va portar a terme a Barcelona una conferència de delegades i delegats de CGT Catalunya sobre la nova retallada de les pensions, a càrrec d’Àlex Tisminetzky, advocat laboralista del Col·lectiu Ronda.

La Conferència de Delegats i Delegades va comptar amb una important assistència, no solament de representants dels treballadors, sinó que va tenir també la presència de nombrosos afiliats, com no podia ser d’altra manera en el nostre Sindicat.

La presentació i obertura va córrer a càrrec del Secretari de Formació de CGT Catalunya qui, a més de recordar que és la tercera ocasió que tractem el tema durant l’últim any i mig, donada la importància de la qüestió i les constants modificacions efectuades, va efectuar a continuació un recorregut sobre els canvis que el contingut ha sofert en aquest període, amb especial incidència que en el tret de sortida que va donar el govern socialista de Rodríguez Zapatero amb el suport dels sindicats institucionalitzats, qui al gener de 2011 van acceptar la prolongació fins als 67 anys de l’edat de jubilació i l’augment del cicle de les bases de cotització per a calcular la pensió des dels 15 fins als 25 anys.

A continuació el ponent Alex Tisminetzky, del Col.lectiu Ronda, va desplegar els continguts de la Conferència, amb especial incidència en la penalització del 2% anual per anticipar la jubilació, encara que es disposi de la base màxima; de la importància que adquireixen els Expedients de Regulació d’Ocupació, on a més d’augmentar dels 61 als 63 anys l’edat, forcen a la no impugnació dels mateixos en cas de desacord ja que la declaració d’improcedència de l’acomiadament pot implicar la impossibilitat d’anticipar la jubilació; de l’enduriment de les condicions per a aplicar els coeficients reductors; sobre les llacunes que s’aplicaran en el cas de les activitats considerades perilloses;…

Així mateix, va resultar significativa la referència a la Comissió d’Experts de nova creació que haurà de fixar el factor de sostenibilitat del sistema, d’especial rellevància, atès que, entre altres possibles, haurà de tenir en compte l’edat ordinària de jubilació, l’esperança de vida, els anys de cotització, la inflació, el creixement del PIB,…

En relació amb la jubilació parcial es van presentar les noves condicions: l’augment de l’edat des dels 61 als 63 anys, així com el de la cotització que s’estén fins al 100% de la cotització. Que aquestes normes entren en vigor en la seva plenitud a partir del 1 de gener del 2019 i que serà d’aplicació encara que només es treballi un dia i es provingui del sistema anterior. Una altra de les qüestions exposades té relació amb els subsidis, augmentant l’edat dels 52 als 55 anys i la incidència per a la seva consecució de la Renda de la Unitat Familiar.

En document adjunt teniu el dossier sobre la nova reforma de les pensions utilitzat en la conferència de delegats i delegades.

Llegir més »
Acció Sindical

Manual “Dret d’informació, audiència, consulta i participació dels representants dels treballadors/es a l’empresa”

En document adjunt us passem en format pdf el manual “Dret d’informació, audiència, consulta i participació dels representants dels treballadors/es a l’empresa”, de 135 pàgines, elaborat per Carlos H. Preciado Domènech, Magistrat de la Sala Social del TSJC que col·labora amb el sindicat en temes de formació.

És el manual que es va utilitzar en el curs de formació que va organitzar la CGT el passat 28 de juny a Barcelona, i us serà d’utilitat per a conèixer els vostres drets i funcions com a representants sindicals, especialment a aquells i aquelles qui tingueu menys experiència i porteu menys temps com a delegats i delegades, i per a conèixer les modificacions que les últimes normatives aprovades pel govern espanyol han comportat.

Llegir més »
Formació

Document comparatiu sobre la modificació de les taxes en l’àmbit de la justícia

Document divulgatiu del magistrat del TSJC Carlos Hugo Preciado Domènech per l´Associació de Jutges per a la democràcia, amb taules comparatives i comentaris sobre la modificació del règim de taxes en l´àmbit judicial:

RD-­‐LEY 3/2013 DE 22 DE FEBRERO POR EL QUE SE MODIFICA EL RÉGIMEN DE LAS TASAS EN EL ÁMBITO DE LA ADMINISTRACIÓN DE JUSTICIA Y EL SISTEMA DE ASISTENCIA JURÍDICA GRATUITA TABLAS COMPARATIVAS Y COMENTARIOS from CGT Catalunya

Attached documents

Document comparatiu modificació taxes

Llegir més »
Acció Sindical

Guia de CGT per a la vaga general del 14N

L’objectiu d’aquesta breu guia editada pel Secretariat Permanent de la CGT de Catalunya és mantenir informats als treballadors i treballadores, a les afiliades, a les federacions i als sindicats sobre la Vaga General i donar a conèixer les NOCIONS BÀSIQUES I ELS CRITERIS TÈCNICS PEL DESENVOLUPAMENT D’UNA VAGA. Entenem que és necessari conèixer la legislació vigent sobre aquesta matèria: com funciona una vaga, com comunicar-la, quines passes hem de seguir, amb que enspodem trobar, etc.

Llegir més »
Formació

Reformes laborals i Acords socials. Decàleg dels anys 70 fins a l’actualitat

REFORMES LABORALS I ACORDS SOCIALS. DECÀLEG DELS ANYS 70 FINS A L´ACTUALITAT

DÈCADA DELS ANYS SETANTA

• Octubre de 1977. – Tots els partits polítics amb representació parlamentària signen el Pacte de la Moncloa. L’acord va comptar amb el suport de CCOO i el rebuig d’UGT i de CEOE.

• Desembre de 1979. – Es signa l’Acord Bàsic Interconfederal amb l’oposició de CCOO. El text estableix les bases de l’Estatut dels Treballadors i introdueix la negociació dels salaris amb el referent d’IPC previst pel Govern.

Llegir més »
Acció Sindical

Dossier formatiu per a la Vaga General del 31 d’octubre

Dossier formatiu per a l’Acció Sindical i Social de cara a la pròxima Vaga General que convoquem CGT per al 31 d’Octubre de 2012.

En ell hi trobareu les respostes al perquè d’una Vaga General, així com propostes i alternatives a la crisi capitalista que estem vivint.

– Aneu al web http://www.huelgageneral31o.org/2012/09/30/dossier-formativo-sobre-la-huelga-general/

– En format pdf a http://www.rojoynegro.info/sites/default/files/Dossier%20Formativo%20Huelga%20General.pdf

Llegir més »
Formació

“El nou model de Relacions Laborals: la voladura (des)controlada de Drets Fonamentals”: I. Plantejament general

Pretenc en aquesta sèrie d’articles, sobre el nou model de relacions laborals imposat pel PP, reflexionar sobre abast i conseqüències dramàtiques que el mateix tindrà en varies generacions d’assalariats i assalariades.

No és un model conjuntural per a una situació que no és conjuntural (entenent per aquesta, aquella que desapareix en un curt-mig temps), sinó que és estructural, és a dir, s’ha instal·lat en el cor d’un sistema democràtic representatiu, que ni tan sols ve obligat a guardar les formes clàssiques de representació.

La Llei, com norma general, base del fonament democràtic, desapareix i l’excepció (no altra cosa és legislar a força de Reial Decret), és a dir, el legislar sense la participació de les majories i minories parlamentàries, es converteix en font normativa.

Al desregular el component públic del Dret del Treball, l’estat renuncia al seu paper essencial, que no és altre que vetllar per l’interès general i se substitueix pel poder privat de l’empresari:

* La Reforma Laboral en tot el referent a la flexilibitat interna i externa, per el tant el relatiu a l’ocupació i al treball, desplaça el poder limitador de l’Estat i amplia els poders empresarials de manera desorbitant (discrecionalitat empresarial).

* El “ius variandi” de l’empresari, és a dir, la capacitat jurídica que aquest té per obrar, substitueix al interès general, és dir, l’interès general es transmuta per l’interès privat empresarial.

La primera conclusió “democràtica” és la creació d’un ordre social i polític, absolutament desigual.

La segona és conseqüència de la primera, la realitat antidemocràtica de la Reforma Laboral, situant-nos que el principi despòtic de l’empresari, es converteix en font de creació del Dret.

El sistema de drets, intervenció de l’Administració en els ERO, és a dir, el control per part de l’Estat en l’extinció del contracte, desapareix i queda a la simple voluntat empresarial. L’Estat, ja havia renunciat en la Reforma Laboral de 1944, al seu paper de vetllar per l’interès general, al desaparèixer l’Autorització Administrativa de les Modificacions Substancial és de les Condicions de Treball (article 41 ET). Hem d’entendre que, des d’aquest moment, la voluntat empresarial disposa de l’erari públic per a traslladar treballadors a l’atur.

La Llei, fins a aquest moment, exigia, davant l’extinció del Contracte de Treball de manera unilateral per part de l’empresari que existís: en primer lloc, una causa-motiu de la voluntat empresarial; en segon lloc que existís una forma determinada de conducta a l’acomiadament i, en tercer lloc un control judicial, per a la revisió del mateix i d’aquesta manera, en justícia, determinar si la causa és real o no, és justa o no i, si la forma s’adequa al procediment o, simplement ens trobem davant un acte il·lícit.

En el nou (des)ordre polític jurídic, el control i la suficiència de la causa queden inhabilitats. El lliure desistiment empresarial, és la llicència per a matar el contracte a l’estil agent 007, contravenint el Conveni 158 de la OIT. (Baylos-2012).

Els ACOMIADAMENTS EN LES ADMINISTRACIONS PÚBLIQUES se sustenten en “el cop d’estat anticonstitucional” infringit en la reforma de l’article 135 CE (1), el qual exigeix l’equilibri pressupostari i financer (2), trobant-se aquí la base i la causa de l’acomiadament en les AAPP, quedant sotmès a aquest article el principi bàsic de l’estat social, dels serveis públics i inhabilitant l’estat social i de dret.

La pròpia “democràcia” atempta contra els seus pilars i principis constitucionals i, atempta contra el principi de legalitat, de l’estat social, dels drets públics.

Qui triem per a defensar l’interès general, el bé comú, perquè compleixin i facin complir les NORMES que regeixen la convivència social (CE, estat social i de dret), són qui fan lleis singulars i adopten polítiques que només regulen la defensa de l’interès privat i la garantia jurídica d’una minoria (el capital).

Es tanca el cicle de les Democràcies Representatives. La figura del ciutadà/a, tal com la coneixem a la forma clàssica, ser ciutadà/na és ser portador/a de drets, ja no és necessària i es constitueix un món autoritari i violent, no viscut per milions de persones.

El món, on les relacions socials es configuren des del poder autoritari de l’antic règim absolutista i despòtic, on el mercat “i els seus mercaders” representen l’autoritat “sagrada” (rei, senyor-sobirà en l’antiguitat) i, les Agències “de Qualificació” i els Organismes Internacionals (FMI, BM, OCDE, Comissió Europea, BCE, Reserva Federal, etc.) com representants del (des)ordre econòmic, social i polític, serien els “nous senyors feudals” que gestionen l’autoritat “ inqüestionable del mercat”.

S’han trencat, per innecessàries, les mediacions socials: sindicats, ONGs, partits polítics, Administracions Públiques, etc. i finalment, la inutilització d’allò públic (educació, sanitat, dependència, ocupació, mobilitat, medi ambient, educació, llibertats públiques), igual que la incivilitzatòria reforma Laboral representen la reglamentació autoritària d’aquest nou (des)ordre.

* Desiderio Martín Corral és membre del Gabinet d’Estudis Confederal de la CGT. Article publicat al núm. 259 del periòdic confederal Rojo y Negro

Notes:

(1) Reforma antidemocràtica on les hagi, doncs el PSOE va pactar amb el PP fonamentalment, sumant-se al pacte totes les forces polítiques parlamentàries amb excepció d’IU, aquesta reforma constitucional a l’agost del 2011, seguint els criteris de la Comissió Europea, el BCE i el FMI.

(2) Equilibri pressupostari d’obligat compliment per totes les AAPP, general, autonòmiques i locals, marcant límits en el dèficit de cadascuna d’elles per a 2012: el 1,5% per a les AAPP Autonòmiques i el 0,5% de les AAPP Locals.

Llegir més »
Formació

Document informatiu i d’anàlisi de les últimes retallades i mesures aprovades pel govern del PP

REFORMES EN MATÈRIA LABORAL, D’OCUPACIÓ PÚBLICA I SEGURETAT SOCIAL INTRODUÏDES PEL RD-LLEI 20/2012 DE 14 DE JULIOL

TAULES COMPARATIVES I RESUM DE DISPOSICIONS

Autor: Carlos Hugo Preciado Domènech

Carlos Hugo Preciado Domènech, Magistrat social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que col·labora periòdicament amb el nostre sindicat, ha elaborat i ofert perquè ho utilitzem, les taules comparatives i resum de disposicions de les mesures aprovades pel govern del PP i que, a través del Reial Decret-llei 20/2012, es troben en plena vigència des del passat diumenge dia 15 de juliol.

Llegir més »
Formació

Com entendre el Deute en 15 minuts

Introducció

Estem en crisi i, com si d’una tautologia es tractés, no existeix altre discurs per a sortir d’ella que el de retallar i continuar retallant els pressupostos de l’Estat que estan dirigits a fins socials. El motiu de tal austeritat, segons apunta el discurs dominant, és l’alt nivell d’endeutament de l’Estat espanyol a causa d’un malversament llibertí dels serveis socials. Frases de l’estil: hem viscut per sobre de les nostres possibilitats, hem malbaratat molt, hem gastat més del que teníem, etc…, sintonitzen amb l’interès polític, però, són certes totes aquestes afirmacions?

Hem vist, durant aquests anys de crisis, com les agendes dels nostres polítics estaven repletes de reunions i més reunions; com els dirigents europeus declaraven la urgència de crear mesures d’estabilitat de l’euro; com es cridava a l’ordre a certs països i com la pressió político-mediàtica legitimava continus gestos antidemocràtics (imposició de governs, reformes constitucionals sense referèndums…). Però de tots aquests gestos, un ha estat clau per a entendre el perquè de totes aquestes retallades socials: la reforma exprés de la Constitució (sense referèndum) aprovada en 30 d’agost del 2011. Aquesta reforma exposa en el seu article 135.3: “Els crèdits per a satisfer els interessos i el capital del deute públic de les Administracions s’entendran sempre inclosos en l’estat de despeses dels seus pressupostos i el seu pagament gaudirà de prioritat absoluta”.

Llegir més »
Acció Sindical

Comunicat sobre la nova reforma laboral realitzat per la Secretaria de Jurídica de CGT Catalunya

El passat mes de febrer de 2012, va ser aprovat per la via d’urgència, a través del Consell de Ministres, el Reial Decret-Legislatiu 3/2012, de 10 de febrer, de mesures urgents per a la reforma del mercat laboral.

Aquest Reial Decret-Legislatiu, que ja té vigència i aplicació, capgira els fonaments de les relacions laborals i fa canvis en profunditat del que fins ara enteníem com a paràmetresde la relació laboral.

Llegir més »
Formació

Guia Jurídica Sindical de la CGT

Ja us podeu descarregar la Guía Jurídico Sindical. Manual de interpretación de la normativa laboral para la actuación sindical (Ed.2011) editada per l’Escola Confederal de Formació “Eladio Villanueva” i el Gabinet Jurídic Confederal de la CGT. Una eina bàsica per a la nostra actuació sindical.

Us podeu descarregar els diferents capítols (que teniu especificats a continuació) anant a http://in-formacioncgt.info/juridico-sind/juridico-sind.htmlo clicant damunt de cada capítol.

Llegir més »
Formació

Materials informatius sobre la nova reforma laboral

Teniu en documents adjunts diversos materials sobre la reforma laboral recentment aprovada pel govern espanyol del PP.

– El Reial Decret-Llei 3/2012, de 10 de febrer, de mesures urgents per a la reforma del mercat laboral, que inclou tota la normativa de la nova reforma laboral.

– El BOE amb el recull de correccions d’errorsque hi havia en el Reial Decret-Llei 3/2012.

Llegir més »
Formació

Guia “La radioactivitat i la salut”

L’energia nuclear i la salut

Les avaluacions més recents de les emissions radioactives de la catàstrofe de Fukushima indiquen que, fins al mes d’octubre, uns 36 peta becquerels (36.000.000.000.000.000) de radiació han estat abocats, la majoria al mar (aproximadament un 80%) i la resta a terra (un 20%).

Llegir més »
Acció Sindical

Crònica de la Conferència de Delegats i Delegades de la CGT de Catalunya del 15 de desembre de 2011 sobre la darrera reforma de la Negociació Col·lectiva.

Una nova Conferència de Delegats i Delegades de la CGT de Catalunya es va celebrar el 15 de desembre al Centre Cívic Fort Pienc de Barcelona. El tema presentat en aquesta ocasió va ser la darrera reforma de la Negociació Col·lectiva.

Després de la pertinent presentació de la Secretaria de Formació, el primer ponent Vidal Aragonés ens va delectar amb una lúcida i alhora interessant introducció sobre els orígens històricsde la Negociació Col·lectiva.

Llegir més »
Conferencia delegats/des
Formació

Documentació de la Conferència de Delegats/des presentant la penúltima Reforma de les Pensions.

El passat dijous dia 17 de novembre la CGT de Catalunya va celebrar una de les periòdiques Conferències de delegats/des presentant la penúltima Reforma de les Pensions.

L’acte va comptar amb la presència de delegats/des de diversos sectors i territorials, realitzant la presentació el Secretari de Formació Pepe Berlanga, que després de centrar els continguts del tema va presentar als ponents. Àlex Tisminetzky, advocat laboralista del Col·lectiu Ronda i Quím Garreta del Gabinet Assessor Confederal de Plans i Fons de Pensions.

Llegir més »
Formació

Moviment laboral registrat i afiliació a la seguretat social – octubre 2011

El nombre de desocupats registrats a l’octubre a les oficines dels serveis públics d’ocupació ha augmentat en 134.182 persones (un 3,17%) en relació amb el mes anterior, cosa que situa l’atur registrat a la xifra mai abans assolida a l’estat espanyol de 4.360.926 persones. Les dades d’afiliació a la Seguretat Social han estat també clarament negatives.

Llegir més »