“Persones privades del dret a la intimitat, a l’assistència jurídica, a la integritat moral i a la pròpia dignitat”, aquesta és la principal conclusió de l’Informe “CIE, Derechos Vulnerados” que ha estat elaborat i presentat el passat 18 de desembre a Màlaga per la xarxa euroafricana Migreurop. L’informe és fruit del treball realitzat durant l’any per l’organització dintre de la iniciativa Migreurop Espanya i que ha comptat amb la visita a quatre centres, concretament als de Màlaga, Algesires, Madrid i Barcelona.
Les conclusions del document evidencien que les persones que es troben internades en els CIE haurien d’estar en centres especials sense caràcter penitenciari i tenir millors condicions que els presos, ja que no han comès cap delicte, sinó una falta administrativa com és no tenir la documentació en regla. No obstant això, asseguren, “la realitat és que aquestes persones estan tancades en veritables presons amb condicions molt inferiors a les quals tenen en els centres penitenciaris i es troben privades de drets fonamentals tals com el dret a la intimitat, a l’assistència jurídica, a intèrpret, a la integritat moral, a la confidencialitat, i en alguns casos, com en el del CIE d’Algesires, al dret a la dignitat amb la pràctica del nu integral previ a l’ingrés en el centre”.
Les organitzacions membre de Migreurop recorden que els interns tenen únicament restringit per llei el seu dret ambulatori, pel que consideren “inacceptable” que se’ls privi de la resta. Per això, Migreurop reclama el tancament d’aquests centres, molts dels quals –centres de Màlaga i Algesires- no reuneixen les condicions mínimes d’habitabilitat.
Mentrestant es produeix el tancament, apunten, “és prioritària l’aprovació d’una llei orgànica que reguli el funcionament dels CIE, perquè no es produeixin més atropellaments als drets de les persones”, regulació que ha estat protegida ja per més de 40.000 signatures i 400 entitats en una recent campanya.
Les organitzacions van destacar altres qüestions no menys rellevants com l’escàs o nul control judicial d’aquests centres, les notables deficiències en sistemes d’evacuació i prevenció d’incendis, la designació dels interns per un número en lloc de per el seu nom i cognoms i l’absència de càmeres en part de les instal·lacions, que impedeixen fiscalitzar l’actuació dels funcionaris i prevenir activitats il·legals, denunciades en nombroses ocasions per les persones que han passat per aquestes instal·lacions.
Davant les evidències que planteja l’informe, les organitzacions sol·liciten que es prohibeixi la detenció de persones en llocs que no tinguin la consideració legal de CIE, com en el cas de Tarifa, l’accés regular de les organitzacions socials per a fiscalitzar el seu funcionament, la comunicació amb l’exterior a través de telèfons públics i mòbils de la seva propietat, una assistència mèdica i social independent, visites en condicions de dignitat i intimitat, mecanismes per a preveure maltractaments i transparència i control d’aquests centres per part de l’autoritat judicial.
En documents adjunts teniu l’informe sobre els Centres d’Internament d’Estrangers a l’Estat espanyol elaborat per Migreurop i un resum de l’informe.