CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Ámbit: Àrea d'Immigraciò

Acció Social

TV3: Els atacs feixistes no són bretolades

 En el dia d’ahir, divendres 6 de gener a la nit, al TN vespre de TV3 es va relatar un episodi més dels atacs feixistes i racistes contra tot el que tingui a veure amb la migració. En aquest cas l’intent d’incendi d’un centre d’assessorament per a migrants a Califòrnia.

Els atacants van cometre un error i van patir cremades durant l’atemptat. Durant el relat de la notícia al Telenotícies vespre es van qualificar els fets com una “bretolada”, davant la estupefacció dels espectadors.

Llegir més »
Acció Social

Reprovem l’actuació de les forces repressores de l’Estat espanyol a Melilla

Des de la Confederació General del Treball, CGT, reprovem l’actuació de les forces repressores de l’Estat espanyol a Melilla davant l’intent d’entrar a la ciutat de persones migrants procedents del continent africà a través de saltar l’assassina barra que separa el Marroc de l’Estat espanyol.

Els mitjans de comunicació han mostrat repetides vegades les imatges de com les persones migrants, desarmades, indefenses i espantades desescalaven la tanca que elspodria donar l’oportunitat d’una vida millor.

Llegir més »
Acció Social

Més de 80 organitzacions exigeixen el tancament dels Centres d’Internament d’Estrangers

DAVID BOU | 12/12/2012 – Setmanari Directa

La lluita pel tancament dels Centres d’Internament d’Estrangers (CIE) torna a la càrrega aquesta setmana, gairebé un any després de la mort d’Idrissa Diallo i Samba M., als centres de la Zona Franca de Barcelona i d’Aluche a la Comunitat de Madrid, respectivament. Aquells tràgics successos van desencadenar una forta mobilització social que va aconseguir trencar el silenci mediàtic i forçar a les institucions polítiques i judicialsa comprometre’s

Llegir més »
Jornades CIEs No
Acció Social

Jornades de Formació, Reflexió i Acció entorn dels Centres d’Internament d’Estrangers (CIE), del 14 al 16 de desembre a Barcelona

Totes les Xerrades i Debats és durant a terme al Campus de Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra, carrer Ramon Trias i Fargas 25-27 (metro Ciutadella-Vila Olímpica de la L4, Metro Marina de la L1 i Parada Wellington del Trambaix).

El programa definitiu de les jornades serà el Següent:

DIVENDRES 14

11.00h: Presentació de les Jornades A càrrec d’un Membre de la Càtedra UNESCO d’Estudis Interculturals i d’un Membre de gràfics. Projecció del Documental sobre el CIE de la Zona Franca.

Llegir més »
Acció Social

Jornades de Formació, Reflexió i Acció entorn dels Centres d’Internament d’Estrangers, del 14 al 16 de desembre a Barcelona

Els dies 14, 15 i 16 de desembre de 2012 es portaran a terme a Barcelona les Jornades de Formació, Reflexió i Acció entorn dels Centres d’Internament d’Estrangers.

Aquestes Jornades, compreses dintre de la Segona Trobada estatal CIEs No, estan especialment dirigides a col·lectius, associacions i persones interessades a conèixer i aprofundir des del punt de vista jurídic-social la realitat dels Centres d’Internament d’Estrangers.

D’altra banda, pretén ser un espai de reunió, intercanvi i treball dels diferents grups que participen en accions que tenen per objectiu la denúncia dels drets humans en aquests centres.

Per a inscriure’s

Llegir més »
Acció Social

Concentració-acció pel tancament dels CIE. Barcelona, divendres 20 de gener 12h. a la Delegació del Govern.

Els CIEs (Centres d’Internament d’Estrangers) són una lacra social en un estat de dret. Aquestes presons pels sense-papers, absolutament il·legals des del punt de vist jurídic, vulneren diàriament els drets més basics de les persones internes. Morts, maltractaments i amenaces per part dels cossos de seguretat, accés limitat a defensar-se legalment, amuntegament d’interns en espais molt petits, alimentació insuficient, fred… Tot això envoltat d’una opacitat absoluta per part de les autoritats del CIE: no es permet l’accés ni a ONGs, ni al Síndic de Greuges, ni a premsa…

Llegir més »
Acció Social

Comunicat públic davant els fets del CIE de Zona Franca

Les entitats, col·lectius i organitzacions sotasignants volem manifestar davant la societat civil i davant les Administracions Catalana i Estatal que:

Des que es va obrir el Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca de Barcelona l’any 2006 s’han produït nombroses irregularitats que han tingut com a conseqüència la vulneració sistemàtica de drets de les persones que han estat internades en el CIE de Zona Franca, igual que passava anteriorment a la Comissaria de la Verneda.

Llegir més »
Acció Social

Més de 300 persones es concentren per exigir el tancament del Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca

Més de 300 persones s’han manifestat aquest diumenge 8 de gener davant del Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca de Barcelona per exigir-ne la clausura. Es tracta de la primera mobilització social després de la mort, el passat divendres, d’un jove guineà en aquest centre.

Aquest episodi ha tornat a posar sobre la taula les polèmiques condicions de vida dels estrangers en els 8 centres d’immigrants que hi ha a l’Estat espanyol. Les organitzacions que han convocat la manifestació denuncien que es tracta de centres il·legals perquè s’hi retenen contra la seva voluntat persones que no han comès cap delicte sinó una falta administrativa. Les organitzacions “Papeles para todos” i “SOS Racisme” ja han anunciat que estudiaran si presenten una denúncia.

Llegir més »
Acció Social

A través de l’Informe “CIE, Derechos Vulnerados”, Migreurop denuncia la vulneració sistemàtica de drets fonamentals en els Centres d’Internament d’Estrangers

“Persones privades del dret a la intimitat, a l’assistència jurídica, a la integritat moral i a la pròpia dignitat”, aquesta és la principal conclusió de l’Informe “CIE, Derechos Vulnerados” que ha estat elaborat i presentat el passat 18 de desembre a Màlaga per la xarxa euroafricana Migreurop. L’informe és fruit del treball realitzat durant l’any per l’organització dintre de la iniciativa Migreurop Espanya i que ha comptat amb la visita a quatre centres, concretament als de Màlaga, Algesires, Madrid i Barcelona.

Les conclusions del document evidencien que les persones que es troben internades en els CIE haurien d’estar en centres especials sense caràcter penitenciari i tenir millors condicions que els presos, ja que no han comès cap delicte, sinó una falta administrativa com és no tenir la documentació en regla. No obstant això, asseguren, “la realitat és que aquestes persones estan tancades en veritables presons amb condicions molt inferiors a les quals tenen en els centres penitenciaris i es troben privades de drets fonamentals tals com el dret a la intimitat, a l’assistència jurídica, a intèrpret, a la integritat moral, a la confidencialitat, i en alguns casos, com en el del CIE d’Algesires, al dret a la dignitat amb la pràctica del nu integral previ a l’ingrés en el centre”.

Les organitzacions membre de Migreurop recorden que els interns tenen únicament restringit per llei el seu dret ambulatori, pel que consideren “inacceptable” que se’ls privi de la resta. Per això, Migreurop reclama el tancament d’aquests centres, molts dels quals –centres de Màlaga i Algesires- no reuneixen les condicions mínimes d’habitabilitat.

Mentrestant es produeix el tancament, apunten, “és prioritària l’aprovació d’una llei orgànica que reguli el funcionament dels CIE, perquè no es produeixin més atropellaments als drets de les persones”, regulació que ha estat protegida ja per més de 40.000 signatures i 400 entitats en una recent campanya.

Les organitzacions van destacar altres qüestions no menys rellevants com l’escàs o nul control judicial d’aquests centres, les notables deficiències en sistemes d’evacuació i prevenció d’incendis, la designació dels interns per un número en lloc de per el seu nom i cognoms i l’absència de càmeres en part de les instal·lacions, que impedeixen fiscalitzar l’actuació dels funcionaris i prevenir activitats il·legals, denunciades en nombroses ocasions per les persones que han passat per aquestes instal·lacions.

Davant les evidències que planteja l’informe, les organitzacions sol·liciten que es prohibeixi la detenció de persones en llocs que no tinguin la consideració legal de CIE, com en el cas de Tarifa, l’accés regular de les organitzacions socials per a fiscalitzar el seu funcionament, la comunicació amb l’exterior a través de telèfons públics i mòbils de la seva propietat, una assistència mèdica i social independent, visites en condicions de dignitat i intimitat, mecanismes per a preveure maltractaments i transparència i control d’aquests centres per part de l’autoritat judicial.

En documents adjunts teniu l’informe sobre els Centres d’Internament d’Estrangers a l’Estat espanyol elaborat per Migreurop i un resum de l’informe.

Llegir més »
Cartell 18D Bcn
Acció Social

18D: Jornada de lluita pels drets de les persones immigrants i contra els Centres d’Internament per Estrangers

El pròxim 18 de Desembre serà el dia internacional dels immigrants, en aquest marc volem realitzar una Jornada de lluita pels drets de les persones migrants i contra els Centres d’Internament per Estrangers.

Volem que aquest dia pugui ser una mobilització conjunta i comuna. Sentim la necessitat de reflexionar col.lectivament entorn als conflictes derivats de polítiques d’estrangeria que criminalitzen a les persones migrants i que restringeixen el seu accés a serveis, recursos, .. a la dignitat.

Llegir més »
CIE - Encuentro Estatal - 1
Acció Social

I Trobada Estatal de Col·lectius en Lluita Contra els CIEs, a València els dies 21, 22 i 23 d’octubre

Aquesta trobada va dirigida a col·lectius, entitats o persones que estan participant activament en la lluita contra els Centres d’Internament d’Estrangers.

Els objectius de la trobada són madurar les relacions entre els diferents moviments, intercanviar coneixements, informació i mètodes de treball i fomentar un procés de reflexió col·lectiva entorn dels Centres d’Internament d’Estrangers.

INSCRIPCIONS:

* Les inscripcions seran individuals.

* El termini per a inscriure’s

Llegir més »
Acció Social

Materials per trencar tòpics i falsetats sobre la immigració

En temps de crisi, desgraciadament, en lloc de lluitar contra els qui l’han provocada, hi ha sectors de població que busquen un boc expiatori a qui carregar les culpes de la situació, per exemple la població immigrant, a qui perceben com un competidor en l’accés a prestacions i serveis socials.

Es tracta d’un fenòmen que està en creixement, atiat per les formacions polítiques d’extrema dreta i per polítics de diversos partrits “democràtics” que fomenten de forma interessada el racisme i la xenofòbia o actituds de rebuig cap a la població immigrant, per tal de distreure l’atenció, aconseguir poder polític, desviar les crítiques que haurien d’anar contra els poders polítics i econòmics, i fomentar els enfrontaments entre la pròpia classe treballadora en competència per uns serveis i recursos cada dia més reduits, per culpa de les retallades que porten a terme els poders polítics i econòmics i que sempre afecten als sectors de població amb menys recursos econòmics.

Llegir més »
Acció Social

Manifest: Que el dret no s’aturi a la porta dels CIE

A data d’avui són ja 400 entitats socials (veure llista d’adhesions a 30 de juny) i 3.500 persones les que hem signat el Manifest. Considerem que aquest importantíssim suport mostra la preocupació en sectors significatius de la societat per la falta de garanties jurídiques suficients que garanteixin els drets de les persones internades en els Centres d’Internament d’Estrangers.

Llegir més »
Acció Social

Per a CGT el nou reglament d’estrangeria apuntala la criminalització de la població migrant

El 30 abril 2011 va ser publicat al BOE el Reial decret 557/2010, de 20 d’abril, pel qual s’aprova el Reglament de la Llei Orgànica 4 / 2000, sobre drets i llibertats dels estrangers a Espanya, conegut comunament com Reglament d’Estrangeria, i que entrarà en vigor als dos mesos de la publicació.

Per a la CGT aquest nou reglament d’estrangeria és un instrument més de discriminació i criminalització a la població migrant.

Llegir més »
Acció Social

S’ha publicat al BOE el nou reglament d’estrangeria

El 30 d’abril ha estat publicat en el BOE el nou Reglament de la Llei d’Estrangeria (Reglament de la Llei Orgànica 4/2000, sobre drets i llibertats dels estrangers a Espanya i la seva integració social, després de la seva reforma per Llei Orgànica 2/2009).

Pròximament publicarem un butlletí en el qual es recollirà una anàlisi sobre les principals novetats del mateix.

Podeu trobar el text complet a:

www.boe.es/boe/dias/2011/04/30/pdfs/BOE-A-2011-7703.pdf

Llegir més »
Acció Social

Periòdic “Diguem Prou!”. En defensa de la democràcia, contra el racisme i la xenofòbia

DIGUEM PROU! és una publicació especial editada amb motiu de l’acte especial “Diguem Prou! En defensa de la democràcia, contra el racisme i la xenofòbia” que celebrem el 19 de març de 2011 a Barcelona.

Es tracta d’una publicació de 8 pàgines en format periòdic. Per realitzar-la hem comptat amb la col·laboració d’escriptors i professionals de diferents àmbits, així com d’il·lustradors gràfics, i aportacions de les entitats que donen suport al manifest i l’acte, per tal d’aprofundir en l’anàlisi i reflexió. A més hem creat un pòster central amb les fotografíes de l’acció “I tu a què dius prou?” amb la participació de persones de la cultura, l’espectacle i el món associatiu.

Llegir més »
Cartell Bcn
Acció Social

18 de desembre: mobilitzacions pel tancament dels CIE

18-D, Campanya pel Tancament dels Centres d’Internament d’Estrangers

Dissabte 18 de desembre és la “Diada Internacional de les Persones Immigrants”. Aquesta diada fou instaurada per les Nacions Unides, el 18 de desembre de 1990, quan l’Assemblea General de l’ONU va aprovar la Convenció Internacional sobre la Protecció dels Drets de totes les persones treballadores Migratòries i de les seves famílies.

Llegir més »
Acció Social

Informe 2009-2010 de Migreurop “EN LES FRONTERES D’EUROPA. Controls, confinaments, expulsions”.

En el seu segon informe anual sobre les fronteres d’Europa, la xarxa Migreurop se centra en tres qüestions claus del combat que porten les autoritats contra les persones candidates a la migració: els obstacles al seu desplaçament, el confinament i l’expulsió.

Sobre la base d’enquestes pròpies en els llocs investigats, l’informe proporciona exemples dramàtics de les conseqüències de la posada en pràctica d’aquesta guerra contra les persones immigrants, que implica una reculada generalitzada dels drets que protegeixen les llibertats i la integritat de les persones.

Denunciant el procés de “externalització” per la Unió Europea de la seva política migratòria, Migreurop mostra com els països tercers es veuen obligats, sota l’amenaça del qüestionament dels acords de cooperació i d’ajuda al desenvolupament, a readmetre en el seu territori a les persones immigrants expulsades d’Europa i a impedir-los reprendre el viatge cap a les seves fronteres.

De la regió de Calais, a França, a les fronteres de Turquia i del mar Adriàtic, dels paratges de Gibraltar al desert sahelo-saharià i als nous països membres a l’est de la Unió Europea, la subcontractació dels controls migratoris s’efectua en cadena, de vegades molt lluny de la Unió Europea però també en el seu interior, molt en particular quan es tracta de reexpedir de país en país a sol·licitants d’asil considerats indesitjables.

Tota una població d’exiliats es troba així sotmesa, des d’ambdós costats de les fronteres d’Europa, sigui a l’empresonament arbitrari, sigui a un continu vagar i a les vexacions permanents d’un entorn hostil.

En el moment que, per primera vegada des de la seva creació, l’agència Frontex desplega els seus equips militaritzats d’intervenció ràpida per a enfrontar l’afluència “massiva” d’immigrants en la frontera grega com si es tractés d’enemics perillosos, l’informe de Migreurop insisteix que el dret, reconegut en els tractats internacionals, a abandonar tot país i a buscar protecció en un altre lloc, queda sense sentit si les persones candidates a l’emigració o a l’asil són confinades o retingudes en el camí.

Migreurop, “En las fronteras de Europa. Controles, confinamientos, expulsiones” Informe 2009-2010 , 144 pàgines.

Llegir més »
Acció Social

PxC: les clavegueres del ‘Catalunya, terra d’acollida’

La Plataforma x Catalunya és un clar exponent dels nous partits nacionalpopulistes que han emergit arreu d’Europa. Per mitjà de la representació de la població immigrant com a “pervertidora” de les essències de la comunitat i donant suport al discurs de rebuig a la
corrupció de la classe política, el partit d’Anglada ha aconseguit instal·lar el seu discurs antiimmigració en el debat polític. Alhora, les declaracions de líders de CiU i del PP han contribuït en bona mesura a normalitzar la
xenofòbia. Aquesta ha estat la gran victòria de la PxC: condicionar l’agenda de la resta de partits i haver aconseguit la penetració del rebuig vers la immigració a bona part de la societat catalana.

Llegir més »
Acció Social

“La dona africana és la creadora d’estratègies de supervivència”

Gemma Garcia – Setmanari Directa 197

Remei Sipi va néixer a Rebola, un poble bubi de Guinea Equatorial. La seva infància va estar embolcallada de contes narrats pe les dones de la seva comunitat i que Sipi va rescatar de la seva memòria amb ‘Cuentos africanos’ (Edicions Carena, 2007). Des que va arribar a Catalunya, ara fa 42 anys, ha publicat diversos articles i assaigs sobre dones africanes i migrants. Actualment, presideix –a Barcelona– l’Associació de Dones E’Waiso Ipola, que en llengua bubi significa “dona: aixeca’t, lluita, dignifica’t”.

Llegir més »
Acció Social

“Fronteras invisibles”, un curt-documental sobre les redades massives contra immigrants

“Fronteras invisibles” és un curt sobre les redades policials massives contra immigrants que es produeixen quotidianament en els carrers de les ciutats de l’Estat espanyol, de forma especial a Madrid, sense cap cobertura legal, ja que la llei prohibeix les redades indiscriminades i les detencions en comissaria a persones documentades que no han comèscap delicte.

Llegir més »